Hoe ouder de automobilist, hoe ouder de auto. Of niet?

Hoe ouder de automobilist, hoe ouder de auto. Of niet?

Stel, je gaat nu een auto kopen. Ga je dan voor een nieuwe auto of tweedehands exemplaar? Als je de 40 bent gepasseerd, is de kans groter dat je een nieuwe auto kiest. Dat blijkt uit cijfers van Independer. Zij onderzochten de autokeuze onder haar klanten in verschillende leeftijdsgroepen over het jaar 2017. De meest gekozen nieuwe auto is de Renault Clio, op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Renault Captur.

Veertigplussers kopen ruim 3 keer zo vaak een nieuwe auto

Al gaan de meeste mensen nog altijd voor een tweedehands auto, het onderzoek laat zien dat bestuurders boven de 40 jaar sneller voor een nieuwe auto kiezen dan veertigminners. Van de bestuurders tussen de 41 en 70 jaar koos namelijk 4,7% voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit percentage slechts 1,5%. Bestuurders boven de 40 jaar kiezen dus ruim drie keer zo vaak voor een gloednieuwe auto.

Hoe ouder de automobilist, hoe ouder de auto. Of niet?

Waarom kiezen mensen boven de 40 voor een nieuwe auto?

Dit zijn de redenen waarom mensen tussen de 41 en 70 jaar een nieuwe auto boven een tweedehands verkiezen:

  • 41- tot 70-jarigen hebben vaak behoorlijk wat schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor betalen zij per maand minder premie voor hun autoverzekering. Deze besparing steken zij vervolgens in de aanschaf van de auto zelf.
  • Over het algemeen verdienen mensen van boven de 40 meer dan ze tien jaar daarvoor deden. Ook hebben zij vaak geld gespaard. Daarbij is het een periode waarin eventuele kinderen het huis uitgaan en de maandelijkse vasten worden lager. Een nieuwe auto wordt gezien als een goede investering voor later.
  • Een nieuwe auto is vaak zuiniger in gebruik en vraagt minder onderhoud. Dit neemt onzekerheid weg en zorgt voor lagere vaste lasten. Het lijkt erop dat mensen boven de 40 deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan veertigminners.

Meest populaire nieuwe auto’s

Het is dus duidelijk dat veertigplussers de voorkeur geven aan een nieuwe auto. Maar voor welke auto kiezen ze dan? Dit is de top 5 nieuwe auto’s onder bestuurders van 41 tot 70 jaar:

1. Renault Clio
2. Kia Picanto
3. Renault Captur
4. Fiat 500
5. Ford Fiesta

Nieuwe auto? Denk aan andere autoverzekering

Wat veel mensen niet weten, is dat (zelfs als je geen nieuwe auto koopt) het verstandig is om je autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. Ben je bijvoorbeeld gestopt met werken en rijd je minder kilometers? Ben je verhuisd of zitten er sinds kort (klein)kinderen op de achterbank? Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je autoverzekering niet meer bij je past. En je misschien wel goedkoper uit kunt zijn.

Let op deze punten als je je autoverzekering tegen het licht houdt:

Verzeker je niet dubbel!

Als je een nieuwe auto koopt, krijg je er bij de dealer vaak één of meerdere jaren pechhulp bij. Als deze pechhulpverzekering overeenkomt met je wensen, kun je eventuele andere pechhulpverzekeringen stopzetten om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

Maak een vergelijking van autoverzekeringen

Er zijn meerdere type autoverzekeringen met verschillende dekkingen. Niet elke verzekering past even goed bij je nieuwe auto en bij jouw leven. Maak daarom eens in de zoveel tijd een vergelijking van autoverzekeringen.

Ingangsdatum van je autoverzekering

Je nieuwe autoverzekering moet ingaan voordat de auto op je naam staat. Zorg daarom dat je een autoverzekering hebt afgesloten vóórdat je je nieuwe auto ophaalt.

Vorige autoverzekering opzeggen

Als je je auto hebt verkocht, kun je de verzekering vanaf dat moment stopzetten. De meeste verzekeraars willen dan een bewijs hebben dat de auto niet meer op je naam staat: het vrijwaringsbewijs. Je krijgt dit bewijs als je je auto verkoopt of naar de sloop brengt. Je leest hier meer over op de website van de RDW.

Nieuwwaarderegeling of niet?

Voor een nieuwe auto is de nieuwwaarderegeling misschien interessant, omdat je hiermee bij total loss of diefstal in de eerste 3 jaar nadat je de auto hebt gekocht de volledige nieuwwaarde vergoed krijgt.

Meer informatie

Welke bijkomende kosten zijn er bij een auto?
Meer financiële informatie
Online oplichting

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Hoe ouder de automobilist, hoe ouder de auto. Of niet?

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *