De aandelenmarkt voor dummies; een spoedcursus voor de beginneling

Stel je voor, je zit lekker in je favoriete stoel, een warm kopje thee binnen handbereik, terwijl je door je bankafschriften bladert. Je hebt je hele leven keihard gewerkt en gespaard, maar dan valt je iets op. Het geld op je spaarrekening groeit niet. Sterker nog, met de huidige inflatie lijkt het alsof het eigenlijk minder waard wordt. Het voelt een beetje alsof je appeltje voor de dorst langzaam aan het krimpen is.

De aandelenmarkt voor dummies; een spoedcursus voor meer inzicht

Aandelenmarkt

Maar weet je wat? Je bent niet de enige die dit ziet gebeuren. Veel mensen van boven de 50 kijken naar hun spaargeld en denken: “Kan dit niet beter?” Ze horen over de aandelenmarkt, over hoe het kan helpen om hun geld te laten groeien, zelfs in tijden van lage rente. Maar die stap naar het daadwerkelijk beleggen in aandelen lijkt zo groot en een beetje eng. Ze vragen zich af: “Hoe begin ik? Is het veilig? Loop ik niet te veel risico?”

Het is helemaal oké om deze vragen te hebben. De aandelenmarkt kan op het eerste gezicht een beetje complex en overweldigend lijken. Maar wat als ik je vertel dat het niet zo eng is als het lijkt? Dat met een beetje kennis en een beetje geduld, je kunt leren hoe je jouw geld voor je kunt laten werken, zelfs terwijl je slaapt.

Op ontdekkingsreis

In deze blog gaan we samen op ontdekkingsreis. We nemen de eerste stappen op de aandelenmarkt, leggen uit waar je rekening mee moet houden en hoe je risico’s kunt beheren. We gaan het ook hebben over de veiligste soorten beleggingen en hoe je kunt beginnen met het opbouwen van dat sappige appeltje voor de dorst dat je altijd al wilde hebben.

Beleggen: een introductie

Laten we eerst even helder stellen: wat betekent het eigenlijk om te beleggen? Nou, beleggen is eigenlijk gewoon een fancy woord voor het investeren van je geld in de hoop dat het in de toekomst meer waard wordt. Dit kan op allerlei manieren, zoals het kopen van aandelen, obligaties, vastgoed of zelfs kunst. Maar vandaag hebben we het over de aandelenmarkt.

Je eerste aandeel kopen

De aandelenmarkt kan in het begin wat ingewikkeld lijken, maar het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Je begint gewoon met het kiezen van een online brokerplatform dat bij jou past en binnen je budget valt. Daar kun je dan je eerste aandeel kopen. Er zijn een hoop betrouwbare platforms, dus neem je tijd om er eentje uit te zoeken die goed voelt.

De top 5 van vertrouwde brokerplatformen in Nederland in 2023 volgens BrokerChooser is:

1. Interactive Brokers

Dit is het beste online broker- en handelsplatform in 2023. Ze bieden lage handelskosten en een hoge rente (tot 4,58% voor USD) op cash saldi. Ze hebben een breed scala aan producten en veel geweldige onderzoekstools.

2. eToro
eToro neemt de tweede plaats in. Ze bieden gratis handel in aandelen en ETF’s, naadloze opening van accounts en social trading.

3. DEGIRO
DEGIRO maakt de top drie compleet. Ze hebben een van de laagste kosten op de markt, worden gereguleerd door top-tier autoriteiten en hebben een gemakkelijk te gebruiken web- en mobiel platform.

4. XTB
XTB is nummer vier. Ze bieden commissievrije aandelen/ETF’s voor sommigen, gratis en snelle storting en opname en een gemakkelijke en snelle opening van de rekening.

5. Saxo Bank
Saxo Bank haalt net de lijst op nummer vijf. Ze hebben een geweldig handelsplatform, uitstekend onderzoek en een breed productportfolio ​bron​.

Huiswerk, huiswerk, huiswerk

Voordat je een aandeel koopt, is het belangrijk om een beetje research te doen naar het bedrijf waarin je investeert. Check hun jaarverslagen, bekijk hun recente prestaties en volg het nieuws over hen. Het is ook slim om te snappen hoe de bredere economie en de sector waarin het bedrijf zich bevindt, het doen.

Snap het risico

Het is belangrijk om te snappen dat beleggen in aandelen altijd een bepaald risico met zich meebrengt. De waarde van aandelen kan omhoog gaan, maar ook omlaag. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je risico te beheersen. Een manier is door je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren en soorten activa. Een andere manier is door alleen te investeren met geld dat je je kunt veroorloven om te verliezen.

Zijn er veilige beleggingen?

Nu vraag je je misschien af: wat zijn dan de veiligste beleggingen? Nou, dat hangt er een beetje vanaf wat je bedoelt met “veilig”. Als je op zoek bent naar beleggingen die minder volatiel zijn, kun je overwegen te investeren in obligaties of indexfondsen. Deze hebben doorgaans minder kans op grote prijsschommelingen dan individuele aandelen. Maar onthoud: geen enkele belegging is helemaal zonder risico.

Het is nooit zonder risico’s

Beleggen op de aandelenmarkt kan een super manier zijn om je vermogen te laten groeien, maar het is niet zonder risico’s. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen, je risico’s te beheren en geduldig te zijn. Beleggen is een spel voor de lange termijn, geen snelle manier om rijk te worden. En vergeet niet: het is nooit te laat om te beginnen met beleggen.

Onthoud: elke grote reis begint met een kleine stap. En jouw eerste stap in de wereld van het beleggen kan het begin zijn van iets groots.

liefs Marion

Extra info

5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e
Zorgvuldig met je geld omgaan
Pensioengat – Te weinig pensioen, wat nu?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *