Zo werkt een seniorenhypotheek

Niet alleen starters kunnen een hypotheek nodig hebben, ook als senior kunnen er situaties zijn waarom je een hypotheek wilt aanvragen. Een seniorenhypotheek kan je net meer financiële ruimte geven om zo je dromen als bijvoorbeeld gepensioneerde te kunnen verwezenlijken. Wat is een seniorenhypotheek en hoe vraag je dit aan? Kan dit alleen als je al een woning hebt of kan je als senior ook nog gewoon een huis kopen met een hypotheek?

Wat is een seniorenhypotheek?

De seniorenhypotheek is meestal speciaal bedoeld voor woningeigenaren die al ouder zijn. Hiermee kan je de overwaarde van je huis benutten om meer financiële ruimte te krijgen. Het geld van deze hypotheek kan je aan de ene kant gebruiken om juist je maandlasten te verlagen. Maar je kunt het ook juist aanvragen om van dit geld te gaan genieten tijdens je pensioen. Lekker kunnen overwinteren, bijvoorbeeld. Toch zijn er ook geldverstrekkers die een seniorenhypotheek gewoon verstrekken aan mensen die al ouder zijn en gewoon nog een huis willen kopen! Je droomhuis gevonden en geen eigen geld genoeg? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van een seniorenhypotheek!

Let op je leeftijd!

Lijkt jou dit wel iets? Bedenk dan dat veel geldverstrekkers rekening houden met je toekomstige pensioeninkomen. Dit doen ze dan al tien jaar voordat je werkelijk met pensioen gaat. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van deze hypotheek. Als je namelijk binnen tien jaar al met pensioen gaat, gaan ze dus uit van je pensioeninkomen, waardoor je de kans loopt minder te kunnen lenen.

De overwaarde van je huis

De laatste jaren zijn de prijzen van de huizen enorm gestegen. Er is dan ook een grote kans dat de waarde van jouw huis veel hoger ligt dan jouw hypotheek. Het verschil hiertussen is dus de overwaarde van je huis. Voor dit bedrag kan je een seniorenhypotheek afsluiten.

Je eerste woning als senior

Ben je ouder dan 57 en wil je een woning kopen? Er zullen verstrekkers zijn die hier moeilijk over doen. Gelukkig is dat niet overal zo. Denk dan ook gewoon in mogelijkheden en ga op zoek naar een passende hypotheek!

Verhuizen als senior

Soms kan het zelfs als senior al een probleem zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten als je verhuist. Terwijl je al een hypotheek had. Omdat het om een nieuw pand gaat en dus een nieuwe hypotheek, wordt er opnieuw gekeken naar je inkomen. Als je dan opeens een lager inkomen hebt (door je pensioen bijvoorbeeld) dan kan dit zomaar opeens tot problemen leiden. Gelukkig doet niet iedereen hier moeilijk over.

Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek?

Uiteraard sluit je niet zomaar een hypotheek af. Dit doe je weloverwogen. Je zult toch de lasten moeten kunnen betalen iedere maand, om maar een voorbeeld te geven. Ga dan ook niet over 1 nacht ijs en denk goed na bij wat je doet. Er zijn meerdere aflosvormen, waarbij alles zijn voor- en nadelen heeft. Ook de hoogte van de rente kan heel uitéénlopend zijn. Door de rente vast te zetten weet je altijd welke kosten je te wachten staat. Dat kan fijn zijn. Gaat de rente echter opeens omlaag, dan profiteer jij daar niet van. Of je hier wel of niet goed aan doet, is dus eigenlijk niet van tevoren te zeggen. Je weet immers niet wat de markt gaat doen. Kies een vorm die voor jou het beste voelt. Wil je op safe spelen en zeker weten dat je niet onverwacht voor problemen komt te staan, dan is een vaste aflossing wel zo fijn. Maar het is ook wel weer heel zuur als je altijd hoog blijft zitten terwijl de rente alsmaar zakt. Laat je goed informeren over de vormen van de hypotheken door een onafhankelijk adviseur.

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen zijn op zich al fijn voor je portemonnee. Maar wist je dat je deze maatregelen zelfs kunt gebruiken bij je hypotheek? Je mag hiervoor zelfs meer geld lenen, tot 6% van de waarde van je huis. Er is een maximumbedrag (op dit moment is dat 9.000 euro). Met dit geld kan je zonnepanelen kopen of bijvoorbeeld kiezen voor betere isolatie van je huis.

Liefs Wil

Extra info

Waar let je op bij het afsluiten van een persoonlijke lening?
5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e
Bezuinigen: sommige klusjes doe je gewoon zelf!
Zorgvuldig met je geld omgaan

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Zo werkt een seniorenhypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *