Zorgvuldig met je geld omgaan

Zorgvuldig met je geld omgaan

Tegen je kinderen heb je het vast wel eens zuchtend gezegd, als ze weer om iets liepen te zeuren: ‘Het geld groeit me niet op de rug!’ Misschien heb je juist nu nog wel meer problemen met geld: als zzp’er kan je door de Coronacrisis je inkomsten zomaar in rook zien opgaan. Als horecaondernemer moet je zaak gesloten blijven en als kweker moet je met lede ogen aanzien hoe je, met zorg geteelde, bloemen verwelken zonder ooit een vaas gezien te hebben. Hoe kan je nu zorgvuldig omgaan met je geld? En wat kan je doen om financieel het langer bol te werken als er een periode zoals deze voor je deur staat?

Direct resultaat

Om deze crisis het hoofd te bieden zal je keuzes moeten maken in wat je nog wel en niet kan doen. Maar doordat er heel veel helemaal niet mag, zullen de uitgaven misschien toch al minder zijn. Gelukkig wil de overheid bijspringen maar het is uiteraard veel fijner als je die financiële zorgen niet hebt. Dus voor in de toekomst: hoe ga je zorgvuldig om met je geld zodat je geld achter de hand hebt? Overigens is dat niet het enige punt om te sparen, je kunt ook sparen voor een heerlijke reis of een groter huis. Ook bij dit soort dromen is je uitgavepatroon belangrijk om in de gaten te houden.

Een potje voor onvoorziene uitgaven of je dromen

Of je nu kiest om te sparen voor akelige situaties of juist voor je dromen: als je gemotiveerd bent zul je het beter volhouden om ook werkelijk iedere maand een bedrag opzij te zetten. Lukt het niet om geld over te houden? Kijk dan eens naar je uitgaven. Vaak blijken er toch vaste uitgaven te zijn die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Of besef je dat je misschien best wel minder geld kan gaan uitgeven aan kleding of uitjes, om maar een paar voorbeelden te noemen. En zelfs al zou het zo maar een heel klein bedrag zijn wat je opzij kan zetten: als het trouw iedere maand gebeurt, wordt het vanzelf een groot bedrag! Alles is beter dan niets.

Spaarrekening voor je kind

Natuurlijk is de Coronacrisis, hopelijk, een tijdelijk iets. Maar het is vanzelfsprekend een goed idee om een financiële buffer te hebben voor onverhoopte situaties. Heb je de kans om geld weg te zetten voor jezelf of voor je kind, dan is dat een geruststellende gedachte. Maar dan de uitvoer nog. Hoe weet je waar je het geld het beste op kunt storten? Bij Rente.nl kan je simpel de rente vergelijken en zo de beste keuze maken voor een spaarrekening voor jezelf of een spaarrekening kind. Niet alleen voor spaarrekeningen is dit trouwens een uitkomst, ook voor het opbouwen van je pensioen of een hypotheek! En ook daarmee kan je bewust omgaan met je geld!

Maar ja, die rente

Ooit kon je goed extra geld op je rekening krijgen door simpelweg je geld op deze rekening te zetten. Er stonden immers leuke rentes op en zonder dat je er erg in had kwam er aan het einde van het jaar een leuk bedrag bij. Die tijden zijn helaas over. Toch is het nog altijd de moeite waard om de spaarrekeningen onderling met elkaar te vergelijken.

Hoeveel ga je sparen

Sommige mensen schieten een beetje door in het sparen. Ze willen nu niets doen zodat ze voor later geld hebben. Maar vergeet niet ook nu te genieten. Van ‘nu’ weet je zeker dat je er bent, van ‘later’ moet je dat nog maar afwachten. Zorg dan ook dat je hier een goede balans in vindt!

Inkomen vergroten

Een ander idee is om andere manieren te vinden om wat extra inkomen te verdienen. Zo zijn er bijvoorbeeld via internet leuke dingetjes die je kan doen om een zakcentje te verdienen. Dit geld zet je direct weg op een speciale spaarrekening en je weet waar je voor bezig bent! Enquêtes invullen bijvoorbeeld. Gewoon ’s avonds even lui op de bank invullen en je hebt weer iets extra’s binnengehaald…

Let op impulsgedrag

Veel aankopen doen we doordat we onze emoties volgen. Op zich niets mis mee, natuurlijk. Maar het probleem bij dit soort aankopen is vaak dat we er al snel achter komen dat het toch niet zo slim was. Omdat de uitgave veel groter is dan we ons kunnen veroorloven, maar ook omdat het zo nogal eens gebeurt dat we er al snel weer genoeg van hebben. De emotie is voorbij en het leuke aan het artikel daarmee ook. Of nog erger: jezelf troosten met de aankopen. Zo zijn er mensen die daarom gaan shoppen. Om zich even lekker te voelen. Maar dit is van korte duur en ondertussen hangt wel je kast vol met jurken of truien die je nooit en te nimmer allemaal kunt (of wilt) dragen. Herken je dit gedrag? Wil je zorgvuldig omgaan met je geld, dan zal je ook hieraan moeten werken!

Extra info

De aandelenmarkt voor dummies; een spoedcursus voor de beginneling
Zo werkt een seniorenhypotheek
Bitcoins, heb jij het lef?
Pensioengat – Te weinig pensioen, wat nu?
Erfrecht, zo zit het in elkaar
Online oplichting

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Zorgvuldig met je geld omgaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *