Afscheid van je ouders

Afscheid van je ouders

Je wordt niet alleen zelf ouder, ook je ouders blijven ouder worden. Het tijdstip van afscheid moeten nemen van deze dierbare personen in je leven komt steeds dichterbij. Je wilt er uiteraard helemaal niet aan, maar de natuur kent geen genade in dit opzicht. Misschien is je vader of moeder wel dement en heb je al steeds meer een beetje afscheid moeten nemen. Maar ja, je kunt hem of haar nog altijd zien en voelen en toch een beetje mee kletsen. Hoe ga je om met zoiets afschuwelijks als het verliezen van je ouders?

Begrafenis of crematie

Eén van de eerste vragen waar je mee te maken krijgt is hoe de uitvaart zal moeten verlopen. Wordt er gekozen voor een begrafenis of een crematie? Natuurlijk wil je dat dit gebeurt zoals de ouder dat zelf zou hebben gewild. Het is een vreselijk onderwerp om op een gezellige zondagmiddag aan te kaarten, maar misschien is het helemaal niet zo dom om eens over dit onderwerp met je ouders te praten. Wat zijn hun wensen? Misschien willen ze er niet over praten, maar je kunt ook vragen of ze een lijstje met hun wensen willen maken en die ergens, op een bekende plek, neer willen leggen. Zo hoeven ze niet meteen met jou dit onderwerp uit te diepen en jij weet toch op dat akelige moment wat de wensen waren.

Leegruimen huis

Het leegruimen van het ouderlijk huis kent twee kanten. Allereerst is het vreselijk om al die vertrouwde spullen met zoveel herinneringen aan je dierbare ouder(s) te moeten opruimen. Wat houden jullie, wat gaat naar wie en wat gaat naar de kringloop. Een hele klus en ook nog eens emotioneel. De andere kant is dat je ook weer heel veel dingen tegenkomt die aanleiding zijn voor gespreksstof. Samen met je zus opruimen en geregeld zullen de verhalen opduiken over vroeger…
Woonde jouw vader of moeder in een huurhuis, dan zit er nog haast achter ook. Je bent nog niet eens bekomen van de schrik en je mag deze akelige megaklus al uit gaan voeren. Was jouw ouder al opgenomen in een verpleeghuis, dan is het leegruimen waarschijnlijk al gebeurd. Maar ook dan zullen toch de spulletjes opgehaald moeten worden…

Afscheid van je ouders

Testament en nalatenschap

Helaas naar, maar waar: erfenissen gaan regelmatig gepaard met ruzies en scheve gezichten. En hoe zit het nu allemaal volgens de wet, als er geen testament gemaakt is? Op erfwijzer.nl kan je hierover duidelijk lezen. Een erfenis kan je trouwens ook weigeren (verwerpen) of beneficiair aanvaarden. Heb je het vermoeden dat de ouder geen nalatenschap heeft, maar juist schulden, dan kan je beter hiervoor kiezen! En ja, die leuke belasting komt ook nog even geld ophalen…

Erfrecht – Zo zit het in elkaar!

Als alles geregeld is: het gat

De eerste dagen zeker, maar ook nog wel een periode daarna, word je zo ongeveer geleefd. Er moet zoveel gedaan en geregeld worden. Als alles een beetje geregeld is, is ook de omgeving vaak al minder geneigd om nog te vragen hoe het gaat. En ja: dan is daar het gat. Je hebt je klankbord niet meer, de zorg voor de ouder of het is juist de pijn van het besef dat je hem of haar kwijt bent. Het kan je op de vreemdste momenten overvallen. Zelf vond ik het fijn om een soort herinneringsblad te maken, met allerlei dingetjes die me aan mijn vader deden denken erop. Geplakt, geschreven e.d. Door er creatief mee bezig te zijn, was het toch een beetje als even met hem bezig zijn. Misschien heb je zelf ook wel iets wat je helpt bij de verwerking. Erover schrijven, maar bijvoorbeeld ook juist nog vrijwilligerswerk doen in het tehuis waar je moeder verbleef. Zo kan je het toch een plekje geven, maar val je niet in een zwart gat.

Extra info

Meer blogs over gezondheid
Zorgen voor je ouders
Afscheid en verlies
Vandaag leg ik drie roosjes neer…
Erfrecht – Zo zit het in elkaar!
Afscheid van je partner

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Afscheid van je ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *