Dít is volgens tuinontwerpers de mooiste tuinafscheiding

Een schutting, een muurtje, een leuk hekje of toch een haag? Als het op je tuinafscheiding aankomt, heeft bijna iedereen een andere smaak. Maar wat is nu de mooiste tuinafscheiding? Als we tuinontwerpers moeten geloven, is déze tuinafscheiding het mooist bij elke tuin.

Wintergroene heg

Een wintergroene heg wordt gezien als de mooiste tuinafscheiding die je kunt kiezen. Denk aan een laurierhaag, een taxushaag of een haag van Thuja-coniferen. Maar eerlijk is eerlijk: dit soort tuinafscheidingen vraagt om regelmatig onderhoud. Denk aan twee keer per jaar snoeien en bemesten en goed vochtig houden (maar ook weer niet té vochtig) tijdens droge zomers. Veel mensen kiezen daarom liever voor een schutting, die een stuk onderhoudsvriendelijker is.

En wat kan écht niet meer?

Wat volgens tuindesigners écht niet meer kan, is een heg van hedera die langs een raster omhoog groeit. Deze dunne tuinafscheiding wordt vaak gebruikt omdat hij onderhoudsvriendelijk is en in tegenstelling tot een schutting tóch groen. Tuinontwerpers raden deze haag echter af. Kies liever óf voor een schutting van mooi, duurzaam hout, óf voor een wintergroene heg. Een hederahaag staat vaak wat lijzig en is het gewoon nét niet.

Een duurzame schutting?

Ja, een schutting plaatsen is een prima alternatief voor een heg. Maar dan moet je wel weten welke schuttingen op dit moment helemaal on trend zijn. Je hebt de standaard houten tuinschutting die je in veel nieuwbouwwijken tegenkomt. Dat is op dit moment absoluut niet meer trendy, maar doet eerder wat armoedig aan. Ook de welbekende wilgenhaag die een aantal jaar geleden opeens heel populair was doet het minder goed bij tuinliefhebbers.

Douglas schutting

Maar welke schutting kies je dan wel? Het antwoord van onze tuindeskundigen: een douglas schutting. Een wát?! Een schutting van douglas hout. Deze schuttingen zijn momenteel bijzonder populair. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en gemaakt van duurzaam materiaal. Het hout is afkomstig uit Nederlandse en Duitse bossen en heeft een roodbruine gloed. Daardoor oogt het een stuk chiquer en natuurlijker dan de lichte, houten schuttingen die we tot nu toe veel terugzagen in Nederlandse tuinen.

Douglas hout bevat van nature veel hars. Hierdoor is het behandelen van de schutting niet nodig. Hoewel een douglas schutting een warme uitstraling heeft, kun je kiezen uit diverse kleuren en designs. Er is dus altijd wel een douglas schutting te vinden die past bij jouw tuinontwerp!

De voordelen van een Douglas schutting op een rijtje

We zetten de voordelen van een schutting van douglas hout graag nog even voor je op een rijtje:

  • Een douglas schutting heeft duurzaamheidsklasse 3
  • Douglashout heeft een warme en natuurlijke uitstraling
  • Een douglas schutting heeft een stijlvolle, luxueuze uitstraling
  • Op dit moment zijn douglas schuttingen ontzettend populair, en dat is niet voor niks
  • Douglashout vergrijst in de loop der tijd op natuurlijke wijze. Dit geeft een heel mooi effect
  • Douglas schuttingen zijn PEFC-gecertificeerd
  • Een douglas schutting zorgt voor de nodige privacy in de tuin

Andere populaire tuinafscheidingen

Maar natuurlijk zijn er ook andere tuinafscheidingen die steeds meer aan populariteit winnen of zelfs helemaal terug in het straatbeeld verschijnen na jaren weggeweest te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ligusterhaag, de taxushaag en de buxushaag. Jarenlang durfden tuiniers geen buxus aan te planten omdat de struiken volledig kaalgevreten werden door de buxusrups. Inmiddels is het steeds duidelijker geworden dat een gezonde buxusstruik die niet te snel is opgekweekt prima opgewassen is tegen het plaagdier. Buxus aanplanten kun je dus nog steeds doen.

Denk er wel om dat een heg van haagplanten altijd meer werk vraagt dan een schutting of hek. Wil je voor een schutting gaan? Kies dan beslist voor een schutting van duurzaam hout met een warme uitstraling. Dit staat stukken mooier dan die saaie bouwmarktschutting waarvan er al honderden te vinden zijn in het straatbeeld.

Wat heb jij voor tuinafscheiding? En zou je zelf kiezen voor een heg of voor een mooie schutting? Laat het ons weten in de comments!

Extra info

De groene oase: planten naar buiten na de ijsheiligen
Dit zijn de tuintrends voor deze zomer
Een eigen vakantiehuisje

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Dít is volgens tuinontwerpers de mooiste tuinafscheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *