Schaamte – Mijn puber schaamt zich…

Schaamte - Mijn puber schaamt zich...

Je zal maar een puber hebben. Als je maar even uit de band springt, wordt er al gegild: ‘Doe dat maar even niet…’ Je mag niks van hem of haar, want alles is stom. En vrienden nemen ze het liefste mee naar huis, als jij er niet bent. Niet omdat ze dan stiekem van alles kunnen doen. Welnee, ze schamen zich! Is dat wel normaal en wat doet dat met jou?

Losmaken

Jouw kind zal in de pubertijd zijn eigen leven gaan leren leiden en zal proberen zich los te maken van zijn kind-zijn. Dat houdt automatisch ook in dat hij of zij ontdekt dat het erbij horen wel heel belangrijk is. Anders wordt het allemaal wel heel erg moeilijk. Tja, en dan ga je je toch afvragen of die ouders van je wel normaal doen in de ogen van je vrienden. Laten ze alstjeblieft normaal doen! Straks lacht iedereen mij uit!

Weerwoorden bij pubers

Begrip voor je puber

In plaats van boos te worden, kan je beter je verplaatsen in zijn wereld. Misschien herinner je zelf nog wel hoe het was toen je zelf een puber was. En anders: je weet zelf vast ook wel dat erbij horen toch wel fijn voelt. Als iedereen je uitlacht, voelt dat echt niet goed. Jouw kind is onzeker en wil zo graag slagen bij zijn vrienden. Eigenlijk weet je lieverd nog niet zo goed hoe hij moet overleven. De zekerheid die jij hem altijd gaf, die past niet meer bij hem. Hij wil immers groot zijn! Maar wat dan wel?

Schaamte - Mijn puber schaamt zich...

Heel gewoon

Het is goed om te onthouden dat deze schaamte heel normaal is en niks zegt over jou of jullie relatie. Een beetje een afgezaagde uitspraak, maar het is wel zo: het hoort er gewoon bij! Losmaken van je ouders, betekent ook anders willen zijn dan je ouders. En dus ga je je schamen voor dat ‘rare’ gedrag.

Als ouder onzeker worden

Ben je als ouder zelf al onzeker dan kan dit gedrag echt als een afwijzing voelen. Niet doen dus! Ik ken het verhaal van een heel onzeker vrouwtje. Ze was gescheiden en haar puberzoon zei echt dat hij zich schaamde. Natuurlijk betrok zij dit helemaal op zichzelf, omdat zijzelf al zo onzeker was. Maar nogmaals: onthoud dat het helemaal niets te maken heeft met jou, op zich. Het heeft alles te maken met je puber! Hij of zij moet zichzelf ontdekken en heeft geen behoefte aan een ouder die gekrenkt is door zijn gedrag. Hij heeft juist behoefte aan een veilige haven mét duidelijk regels! Dus niet moeilijk doen: gewoon ademhalen, doorgaan én die grenzen blijven aangeven.

Schaamte - Mijn puber schaamt zich...

Stiekem genieten

En als je dan ergens bent waar niemand je kent en zoonlief vindt het opeens wel gezellig om samen het zwembad in te gaan: geniet dubbel! Of af en toe toch die knuffel, af en toe ’s avonds op de bank toch een slungelig lichaam ergens toch wel tegen je aan (maar niet te opvallend, natuurlijk). Maak geen flauwe opmerkingen. Dan kan je het de volgende keer natuurlijk ook wel vergeten. Geniet er maar van en zie er het bewijs in dat het allemaal wel goed zit!

En wat doe je dus beter niet (of je hebt er ‘schijt’ aan en doet het juist wel)

  • Dansen als er een feestje is en zeker niet overdreven
  • Praten als een tiener
  • Foto’s van je kind plaatsen op social media (en laten we eerlijk zijn, je kind heeft gelijk!) en zeker niet die van vroeger of in rare situaties
  • Een zoen geven waar iedereen bij is
  • Je bemoeien met zijn gesprekken met vrienden
  • Denken dat je verstand hebt van de muziek van tegenwoordig of games
  • Meezingen
  • Tegen visite over hem of haar praten alsof hij/zij nog een kind is

Extra info

25 Dingen die ik nooit zal begrijpen aan pubers
11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
Weerwoorden bij pubers
Oudere moeders vechten tegen vooroordelen
Een moeder/dochterrelatie: waar kan je tegenaan lopen
Blogs over kinderen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Schaamte - Mijn puber schaamt zich...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *