Tai Chi, ook voor boven de vijftig?

Zijn de gouden jaren aangebroken, maar voel je je af en toe toch wat roestig? Of misschien heb je gewoon zin in een nieuwe hobby waarbij je actief kunt zijn, zonder dat het je tot het uiterste drijft? Heb je wel eens gedacht aan Tai Chi?

Tai Chi, ook voor boven de vijftig?

Waar staat Tai Chi voor?

Tai Chi, of volledig uitgesproken als Tai Chi Chuan. Het woord “Tai Chi Chuan” vertaalt zich naar “Supreme Ultimate Boxing” in het Engels. Elk onderdeel van deze naam heeft een diepere betekenis.

“Tai Chi”, of “Taiji”, staat voor het “Supreme Ultimate” principe in de Chinese kosmologie, een principe dat de dynamische balans tussen tegenovergestelde krachten symboliseert. Dit is het concept van Yin en Yang, waarbij Yin vrouwelijke, passieve, ontvangende natuur symboliseert en Yang mannelijke, actieve, creërende natuur symboliseert.

Het is een Chinese vechtsport die meer dan 700 jaar geleden is ontwikkeld. Tegenwoordig wordt Tai Chi echter vooral beoefend als een manier om het lichaam en de geest te trainen, eerder dan als een vechtsport. Denk aan langzame, gecontroleerde bewegingen in harmonie met diepe ademhaling. Het is een soort meditatie in beweging.

Waarom voor vijftig plussers?

Nu denk je misschien: ‘Dat klinkt interessant, maar waarom zou ik, als vijftigplusser, kiezen voor Tai Chi?’ Het antwoord is simpel: omdat het ongelofelijk veel voordelen heeft!

Low impact

Het is een low-impact oefening, wat betekent dat het zacht is voor je gewrichten. Ideaal voor mensen die last hebben van artritis of die herstellen van een blessure. Maar er is meer! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het kan helpen om de bloeddruk te verlagen, het evenwicht te verbeteren, en zelfs de symptomen van aandoeningen zoals fibromyalgie en parkinson te verminderen. En, het draagt bij aan je cardiovasculaire gezondheid zonder dat je er een marathon voor hoeft te lopen.

Flexibiliteit en balans

Met het ouder worden, kunnen evenwicht en flexibiliteit een uitdaging worden. Gelukkig is Tai Chi daar om te helpen! De trage, doelgerichte bewegingen trainen je balans en vergroten je flexibiliteit, waardoor de kans op vallen wordt verminderd. Geen zorgen meer bij elke oneffen tegel!

Geestelijke gezondheid

Niet alleen je fysieke gezondheid profiteert er van. Ook je geestelijke welzijn krijgt een boost. Tai Chi helpt om stress en angst te verminderen en kan zelfs bijdragen aan een betere nachtrust. Wie wil dat nou niet?

Aan de slag!

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om er mee aan de slag te gaan!

Zoek een lokaal centrum

Er zijn tal van centra die Tai Chi lessen aanbieden, speciaal gericht op vijftig plussers. De instructeur kan je begeleiden door de bewegingen en ervoor zorgen dat je ze correct uitvoert.

Online Lessen

Als je liever thuis begint, zijn er veel online lessen en video’s beschikbaar. Je kunt in je eigen tempo leren en op een tijd die jou het beste uitkomt.

Tai Chi Apps

Er zijn ook verschillende apps die je op je smartphone kunt installeren. Deze bieden stapsgewijze instructies en begeleide sessies die je overal en altijd kunt volgen.

Wat is beter yoga of Tai Chi?

Zowel yoga als Tai Chi hebben veel voordelen, maar de keuze tussen de twee hangt af van wat je wilt bereiken. Als je op zoek bent naar een meer dynamische, krachtige oefening en wilt werken aan flexibiliteit en kracht, dan is yoga wellicht iets voor jou. Als je echter wilt werken aan balans en coördinatie, of als je te maken hebt met bepaalde gezondheidsaandoeningen zoals artritis, dan is Tai Chi wellicht de betere keuze.

Wat nog belangrijker is, is dat je een oefening kiest waar je plezier in hebt en die je regelmatig kunt doen, omdat consistentie de sleutel is tot het behalen van gezondheidsvoordelen. Het kan ook nuttig zijn om verschillende stijlen van zowel yoga als Tai Chi uit te proberen om te zien welke het beste bij je past.

liefs Marion

Extra info

Sporten boven de 50; Hoe blijf je fit?
De voordelen van aquasporten
Mindfulness meditatie technieken, dat geeft rust!
Yoga ademhalingstechnieken voor 50 plussers
De leukste kaartspellen voor een onvergetelijke avond
Schermen boven de vijftig: durf jij het aan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *