De 67+ arbeidsmarkt: Een wereld van mogelijkheden

Je hebt er misschien al over nagedacht, of misschien juist nog helemaal niet. Het moment waarop je met pensioen gaat. Maar wie zegt dat je na je 67e verplicht met pensioen moet? Als je nog lang niet klaar bent met je bijdrage aan de arbeidsmarkt, zijn er genoeg mogelijkheden.

De 67+ arbeidsmarkt: Een wereld van mogelijkheden

De 67+ arbeidsmarkt: een wereld van mogelijkheden

Het beeld dat iedereen na hun 67e meteen stopt met werken is al lang niet meer actueel. Steeds meer mensen kiezen ervoor om na hun pensioen actief te blijven op de arbeidsmarkt. En geloof het of niet, maar er is veel vraag naar deze ervaren krachten!

Werkgevers zijn steeds meer op zoek naar de wijsheid, ervaring en inzet van de 67-plussers. Er is dus zeker een plek voor je op de arbeidsmarkt, zelfs na je ‘officiële’ pensioenleeftijd.

Voordelen van werken na je pensioen

Misschien vraag je je af: “Waarom zou ik blijven werken als ik met pensioen kan gaan?” Dat is een begrijpelijke vraag, en het antwoord verschilt van persoon tot persoon. Hier zijn echter een paar voordelen die je misschien over de streep trekken:

Sociale interactie
Werken biedt een geweldige mogelijkheid voor sociale interactie. Het biedt een routine, zorgt voor nieuwe kennissen en vrienden, en houdt je betrokken bij de samenleving.

Geestelijke en lichamelijke gezondheid
Studies hebben aangetoond dat blijven werken na je pensioenleeftijd bijdraagt aan het behoud van een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Extra inkomsten
Hoewel je wellicht een pensioen ontvangt, kan het altijd nuttig zijn om wat extra inkomsten te hebben. Of je het nu gebruikt voor leuke uitstapjes, onverwachte kosten, of om te sparen voor je kleinkinderen, elke cent telt!

Hoe begin je aan werken na je 67e?

Oké, je hebt besloten dat je wilt blijven werken na je 67e. Fantastisch! Maar hoe begin je eraan? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

Bepaal je doelen
Wil je fulltime, parttime of flexibel werken? Wil je in je huidige veld blijven of iets totaal nieuws proberen? Het bepalen van je doelen kan je helpen de juiste richting op te gaan.

Netwerk
Gebruik je bestaande netwerk om te zoeken naar kansen. Laat iedereen weten dat je beschikbaar bent voor werk.

Vrijwilligerswerk
Als betaald werk niet je doel is, kan vrijwilligerswerk een geweldige manier zijn om bezig te blijven en iets terug te doen voor de gemeenschap.

Speciale uitzendbureaus voor 67+

Er zijn uitzendbureaus die zich specifiek richten op werkzoekenden van 67 jaar en ouder. Deze bureaus begrijpen de specifieke behoeften en talenten van oudere werknemers en kunnen helpen bij het matchen van deze werknemers met werkgevers die de waarde inzien van ervaring en wijsheid.

Hier zijn enkele voorbeelden van dit soort uitzendbureaus:

65plus
Een van de bekendste uitzendbureaus voor senioren in Nederland. 65plus heeft een breed aanbod van functies in verschillende sectoren en biedt zowel tijdelijke als permanente posities.

Actief 65+
Dit uitzendbureau richt zich ook specifiek op senioren en biedt een breed scala aan functies, van administratief werk tot klantenservice.

Senior Uitzendbureau
Senior Uitzendbureau is gespecialiseerd in het plaatsen van ervaren, oudere werknemers in passende functies.

Het kan de moeite waard zijn om met deze en andere uitzendbureaus te praten om te zien welke mogelijkheden ze bieden. Onthoud dat leeftijd slechts een getal is, en het gaat erom wat je kunt bijdragen met je kennis, vaardigheden en ervaring. Ook na je 67e zijn er talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt!

Hoeveel mag je bijverdienen als je AOW en pensioen hebt?

Er is (vooralsnog) geen beperking aan hoeveel je mag bijverdienen als je AOW en pensioen ontvangt. Je AOW-uitkering wordt namelijk niet beïnvloed door je inkomsten uit werk. Dat betekent dat je kunt werken zo veel als je wilt zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van je AOW.

Wat betreft je aanvullende pensioen, het hangt af van de regels van je pensioenfonds of -verzekeraar. In de meeste gevallen heeft het inkomen uit werk geen invloed op je aanvullend pensioen, maar het is altijd een goed idee om dit na te vragen bij je pensioenfonds of -verzekeraar.

Houd rekening met alle factoren

Er zijn echter andere factoren om in gedachten te houden. Hoewel het werken na je pensioen geen invloed heeft op je AOW of aanvullend pensioen, kan het wel invloed hebben op je belastingtarief. Het bijverdienen kan je namelijk in een hogere belastingschijf plaatsen, waardoor je uiteindelijk meer belasting moet betalen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur om je situatie te bespreken.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele andere uitkeringen die je mogelijk ontvangt, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of andere vormen van inkomensafhankelijke ondersteuning. Deze kunnen namelijk wel beïnvloed worden door extra inkomsten uit werk.

Het is dus altijd verstandig om je persoonlijke situatie te bekijken, advies in te winnen en alle mogelijke implicaties te overwegen voordat je besluit om na je pensioen te gaan werken.

liefs Marion

Extra info

Pimp je carrière dit jaar op!
Hulp met terugkeren naar het werk
Leeftijdsdiscriminatie – wat kun je doen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *