Het einde voor beginners

Het einde voor beginners

Als je zo’n beetje mijn leeftijd hebt, komt de naam Chazia Mourali je ongetwijfeld bekend voor. Weet je ook nog waarvan? Ik wel hoor! Zij presenteerde namelijk het (destijds) spraakmakende TV programma ‘De zwakste schakel’. ‘Jij bent de zwakste schakel. Je kunt wel gaan!’ Het leek mij een heerlijke taak die ze had en genoot van de ‘power’ die ze uitstraalde.

Powervrouw

Haar geweldige manier van presenteren heeft echter niets te maken met de inhoud van dit boek, behoudens het feit dat diezelfde ‘power’ in het boek is terug te vinden. Een powervrouw is ze duidelijk nog steeds. Maar als ik begin te lezen, word ik ook gegrepen door de liefdevolle manier waarmee ze over haar moeder schrijft. Beeldend, zodat je er tijdens de meest intieme momenten, bij lijkt te zijn.

Moeilijk losmaken

Nog niet eerder heb ik een boek van haar gelezen. Ik weet ook niet eens of ze er meerderen heeft geschreven. Dat zou ik kunnen googelen, straks maar even doen. Chazia heeft me gevangen met haar woorden, mijzelf losmaken heeft geen zin. Ze heeft me geraakt. Net als toen, alleen was toen makkelijker losmaken. Toen was het alleen haar power, nu is het haar power en haar liefde voor haar moeder.

Het einde voor beginners

Indringend pleidooi

Als ik tijdens het lezen plotseling van een hard geluid schrik – waarschijnlijk riep mijn zoon mij voor de tiende keer – merk ik verbaasd dat mijn wangen nat zijn.
Het einde voor beginners is een ontroerend, soms grappig, maar altijd liefdevol persoonlijk verhaal. Chazia maakt duidelijk hoe meer aandacht voor het algehele welzijn van patiënten, met name bij ouderen, en het betrekken van naaste familie, het lijden in de laatste levensfase kan verminderen. Meer open communicatie en oprecht meeleven kunnen de waardigheid en keuzevrijheid van patiënten vergroten. Zij geeft daarnaast praktische adviezen aan patiënten en mantelzorgers om het leven mooi en betekenisvol af te ronden.

Wat vind ik ervan?

Ja, wat vind ik ervan. Het boek heeft me geraakt, nee Chazia heeft me geraakt. Het boek boeit, neemt je mee en geeft stof tot nadenken. Met hier en daar een traan, maar ook evenzo vaak een glimlach. Dank je wel Chazia voor dit mooie inkijkje in je leven. Voor mij blijf je nog steeds die sterke schakel en hoef je zeker niet te gaan. Blijf gerust nog een tijdje zitten en schrijf nog eens wat.

Het einde voor beginners

Specificaties Het einde voor beginners

TitelHet einde voor beginners
UitgeverijSpectrum
AuteurChazia Mourali
Illustrator
Aantal pagina’s240
Prijs19,99 euro
ISBN9789000350353
Bestel directBol.com

Meer informatie

Meer leuke hebbedingen
Leuke boekbesprekingen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Het einde voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *