De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip

Cruise - De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip

Rondom de cruise zijn nogal wat vooroordelen. Denk aan de veiligheid en de Titanic. Alle intriges bij de serie The Love Boat en dan ook nog eens het hardnekkige imago van ‘grijze, saaie mensen’ aan boord. Oh ja, en ‘ze zeggen’ ook dat cruisen duur is. Klinkt niet heel aantrekkelijk. Toch ben ik dol op cruisen en als je tot onderaan doorleest, weet ik zeker dat iedereen die negatieve beeldvorming over cruiseschepen over boord kan gooien en er een frisse wind door vakantieland waait.

Dus, licht het anker!

Ik heb op diverse cruiseschepen ingecheckt en de mogelijkheden zijn eindeloos. Van heel erg luxe schepen met wel achttien (of soms al meer) dekken tot een meer basic zeilcruise. De keus van de bestemming is ook breed, wil je city hoppen in de Middellandse Zee, langs de fjorden van Scandinavië, de zon aanbidden in de Caribbean, cultuur proeven in Azië of juist misschien wel langs het Midden-Oosten of helemaal naar Australië. Kortom, keus zat!

Iedere dag iets nieuws

Wat alle cruisereizen volgens mij gemeen hebben is ook meteen het ‘geheim’ van het concept, namelijk dat je ’s nachts veel zeemijlen aflegt en de volgende dag een nieuwe bestemming bereikt. Kortom, avontuur en dus zeker niet saai. Als je van boord gaat tenminste. Iedere ochtend open je in dezelfde hut – dus zonder je koffer uit- en in te pakken – je ogen, maar als je naar buiten kijkt bén je ergens anders. Dat vind ik fantastisch.

Cruise - De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip

Excursies

Vanuit de cruisemaatschappij zijn er altijd excursies te maken om de plaats van aanmeren beter te leren kennen, of zelfs dé tempel, vulkaan, opgraving of andere lokale bezienswaardigheid per busexcursie met gids te bezoeken. Op die manier heb ik zelf de piramides in Egypte bezocht, zag ik de gegraveerde rotsen van Roches Gravées in Guadeloupe en de dokken van Bryggen in het Noorse Bergen. De georganiseerde excursies vanuit de cruisemaatschappij zijn doorgaans echt goed, interessant en onder begeleiding van een gids. Toch heb ik er ook vaak voor gekozen om gewoon zelf van boord te gaan en door de haven te wandelen, de stad in en op een terras verder uit te zoeken wat ik die dag zou gaan doen. Je kunt natuurlijk ook zelf een taxi of bus pakken en de bestemming gaan ontdekken. Zolang je maar ruim voor vertrek van het cruiseschip weer terug aan boord bent.

Genoeg te doen aan boord

Een ontdekkingsreis tijdens een cruise bestaat voor mij niet alleen uit het verkennen van de bestemmingen, juist ook het schip zelf is – zeker de eerste dagen – een avontuur. Er zijn wel kleine en basic cruiseschepen waar je sneller alles hebt ontdekt, maar reken op een varend dorp. Op de eerste dag zal er altijd voor er de zee of oceaan op wordt gevaren een life boat drill zijn. De ene maatschappij zal dat met een zwemvest aan bij de reddingsboot doen, een andere, modernere manier is een training in het theater. De deskundige bemanningsleden zullen dan, net als aan boord bij een vliegtuig, laten zien wat je moet doen in geval van nood.

Veiligste manier van reizen

Cruisen is één van de veiligste manieren van reizen. Elk cruiseschip wordt gebouwd, uitgerust en geëxploiteerd onder de strikte eisen die gesteld worden door het internationale maritieme verdrag dat ook bekend staat onder de naam Safety of Life at Sea (SOLAS) Convention. Vandaar, en gelukkig, hoor je vrijwel nooit dat er dodelijke ongelukken met een cruiseschip gebeuren.

Cruise - De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip

Geen dek 17

Terug naar mijn ervaring op een cruiseschip. Ik was onlangs met één van de meest recente schepen uit de vloot van MSC Cruises, de Meraviglia, mee en daar kun je zwerven van dek 5 tot en met dek 19. Nummer 17 is er trouwens niet, want dat is voor de Italiaanse rederij een ongeluksgetal. Er zijn tien dekken alleen voorzien van hutten, maar op de vier andere dekken valt echt veel te doen. Van sportschool tot casino, van winkelgalerij tot restaurants en van theaters (Cirque du Soleil heeft zelfs een eigen show op dit cruiseschip) tot zwembaden met zonnedek. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of het is aan boord. Je zult je geen seconde vervelen… hoewel het is vakantie, dus lekker relaxen hoort er zeker ook bij.

Lekker eten!

Wat aan boord van een cruiseschip ook belangrijk is, is het eten. Op een cruiseschip als de Meraviglia, waar 7200 mensen meevaren, waarvan 5700 passagiers en zo’n 1500 bemanningsleden, zijn er meerdere restaurants. Van een buffetrestaurant met iedere dag een gedeelte met specialiteiten uit het land waar aangemeerd is tot een Japans en Grill restaurant. Het is waanzinnig als je bedenkt dat er een compleet vakantiedorp op zee vaart. Bij een toeristisch dorp hoort ook live muziek, een cocktailbar en een dansvloer. Voor iedere leeftijdscategorie is er entertainment.

Cruise - De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip

Kosten zijn te overzien

Aan boord is veel te doen, dat is duidelijk. In de hut kan het dan heerlijk rustig zijn. Mijn voorkeur gaat naar een hut met een balkon. Inderdaad, op het varende dorp kun je een eigen balkon hebben. Er zijn zelfs luxe schepen met een eigen jacuzzi op het balkon. Logisch dus dat je daar heel wat euro’s voor neer moet leggen. Maar kies je voor een kleinere of binnenhut dan zijn de kosten echt goed te overzien. En belangrijk, bij boeking weet je dan al wat de vakantie op het cruiseschip je gaat kosten. Het is zelfs mogelijk om een drankenpakket af te nemen en vooraf ook de aan boord gebruikelijke fooi af te rekenen. Heel overzichtelijk en praktisch.

Dan wordt het alleen nog maar genieten aan boord van de cruise!

Extra info

Een eigen vakantiehuisje
Wintervakantie in Tsjechië
Leuke vakantietips & ervaringen
Bijzondere accommodaties in Finland

Bronvermelding

Tekst: Marije Smit
© afbeeldinge: 123rf.com

Cruise - De vooroordelen voorbij: Vakantie vieren op een cruiseschip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *