Liefde na je vijftigste: Hoe vind je die?

Het was een zwoele zomeravond, ergens halverwege de jaren ’80. De lucht was gevuld met de geur van vers gemaaid gras en de zoete tonen van een verre radio. Jij, een jonge twintiger, zat vol energie en levenslust, omringd door vrienden bij een barbecue in het park. Daar, tussen de rinkelende bierflesjes en het gelach, ontmoette je haar. De liefde van je leven. Althans, zo leek het voor vele jaren.

Liefde na je vijftigste: Hoe vind je die?

De jaren vlogen voorbij, gevuld met liefde, gelach, avonturen en ja, ook een paar tranen. Maar het leven veranderde, zoals het dat altijd doet. De kinderen groeiden op en gingen het huis uit, carrières ontwikkelden zich, vrienden gingen hun eigen weg. En toen kwam die ene onvermijdelijke dag dat jullie uit elkaar gingen.

Terug “op de markt”

Nu, jaren later, ben je terug op de ‘markt’. Maar de wereld lijkt veranderd. De plekken waar je vroeger heen ging om mensen te ontmoeten – feestjes, clubs, bijeenkomsten – die zijn niet meer zo toegankelijk of aantrekkelijk. Je bent geen twintiger meer, je bent een volwassen persoon met levenservaring. Hoe vind je in deze fase van je leven een nieuwe liefde? Waar begin je? Het kan een uitdaging zijn, maar zoals je zult zien, is het verre van onmogelijk.

Je bent nooit te oud om te daten

Laten we het eerst hebben over die vervelende mythe dat je te oud zou zijn om te daten. Onzin! Liefde kent geen leeftijd, en er zijn genoeg mensen die op latere leeftijd de liefde van hun leven vinden. Het is waar dat daten na je vijftigste anders kan zijn dan toen je twintig was, maar dat betekent niet dat het minder leuk of bevredigend is. Het betekent gewoon dat je misschien andere strategieën moet gebruiken en andere plekken moet zoeken.

Open jezelf voor nieuwe ervaringen

Een van de beste manieren om nieuwe mensen te ontmoeten, is door jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen. Schrijf je in voor een schildercursus, ga naar een lezing, word vrijwilliger bij een lokaal evenement of doe mee aan een wandelgroep. Dit zijn allemaal geweldige manieren om mensen te ontmoeten met gedeelde interesses.

Maak gebruik van technologie

We leven in een digitaal tijdperk, en dat geldt ook voor daten. Er zijn tal van datingsites en apps speciaal ontworpen voor mensen boven de vijftig. Datingapps of datingsites kunnen een geweldig platform bieden om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Het kan even wennen zijn, maar het is een geweldige manier om je liefdesleven een boost te geven.

Specifieke datingwebsites en apps voor 50-plussers

Specifieke datingsites voor 50-plussers kunnen een geweldige manier zijn om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. De websites zijn vaak ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in gedachten, wat ze gemakkelijk te navigeren maakt. Ze bieden ook vaak specifieke functies, zoals uitgebreide profielen en geavanceerde zoekopties, die het makkelijker maken om iemand te vinden die bij je past. Bovendien zijn de leden van deze websites vaak serieuzer op zoek naar relaties, wat de kansen op succes kan vergroten.

De zeven meest gebruikte datingwebsites/datingapps van dit moment:

  1. 50PlusMatch
  2. OurTime (Lexa voor 50+)
  3. SilverSingles
  4. Tinder (app)
  5. 50liefde
  6. Parship
  7. Seniorengeluk

Wees eerlijk en wees jezelf

Het is belangrijk om eerlijk te zijn in je zoektocht naar liefde. Wees open over je verleden, je waarden, je verwachtingen. Wees vooral jezelf. Je wilt tenslotte dat mensen van je houden om wie je echt bent, niet om wie je je voordoet.

Daten is een proces, en het kan tijd kosten om de juiste persoon te vinden. Wees geduldig met jezelf en met het proces. Richt je niet uitsluitend op het doel, maar geniet vooral van het hele avontuur, de reis, doe zoektocht en de mensen die je onderweg ontmoet.

Het kan gewoon lukken!

De zoektocht naar liefde na je vijftigste is zeker geen onmogelijke missie. In feite tonen statistieken aan dat ongeveer 28% van de mensen tussen de 50 en 64 jaar single is, en dit percentage stijgt naar 36% voor degenen die 65 jaar en ouder zijn​​. Ondanks dat veel mensen in deze leeftijdsgroep op dit moment misschien niet actief op zoek zijn naar een relatie of dates​, zijn er nog steeds velen die dat wel doen.

Onder de singles die op de datingmarkt zijn, staat ongeveer de helft (53%) open voor zowel een serieuze relatie als casual dates. Dus duik het liefdesavontuur in… en wie weet vind je een nieuwe liefde van je leven.

liefs Marion

Extra info

Online flirten na je vijftigste: Tips en risico’s
Seks opnieuw ontdekken
Daten als 50-plusser: hoe pak je dat aan?
Over liefde, leeftijd en vooroordelen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *