Spectaculaire mierenfonteinen, wanneer zijn ze er weer?

Stel je dit eens voor: een warme zomerdag, de lucht is gevuld met een zachte bries, en dan… BOEM! Uit het niets verandert de rustige atmosfeer in een levendige dans van duizenden mieren die de lucht in schieten. Dit is geen sciencefiction, maar een wonder van de natuur dat zich elk jaar voltrekt – de indrukwekkende mierenfonteinen! Wat drijft deze kleine wezens tot zulke massale, gesynchroniseerde uitbarstingen? Hoe en waarom gebeurt dit?

Spectaculaire mierenfonteinen, wanneer zijn ze er weer?

Mieren met vleugels?

Als je nog nooit van vliegende mieren hebt gehoord, zit je misschien nu vol verbazing. Ja, je hebt het goed gehoord, mieren kunnen ook vliegen! Niet alle mieren, natuurlijk, maar enkele soorten hebben vleugels en kunnen vliegen. En nee, ze zijn niet iets uit een sciencefictionfilm.

Vliegende mieren zijn niet een aparte miersoort, maar een fase in de levenscyclus van vele mierensoorten. Deze vliegende individuen zijn de geslachtsdieren – de koninginnen en de mannetjes. Ze ontwikkelen vleugels met als doel uit te vliegen en te paren. Dit fenomeen staat bekend als de bruidsvlucht.

Wanneer komen de vliegende mieren tevoorschijn?

De verschijning van vliegende mieren is sterk afhankelijk van het weer. Ze wachten geduldig onder de grond, klaar om uit te vliegen zodra de omstandigheden precies goed zijn. In Nederland is de zomer meestal de tijd dat we deze vliegende beestjes zien, meestal ergens tussen juni en september. Maar waarom is dat zo?

Warm en vochtig weer is een belangrijke trigger voor vliegende mieren. Ze hebben een voorkeur voor dagen na regenval, wanneer de lucht nog vochtig is en de temperatuur warm. Dit zijn ideale omstandigheden voor vliegende mieren om te paren en nieuwe kolonies te stichten.

Waarom zijn vliegende mieren belangrijk?

Je vraagt je misschien af: “Waarom zouden we ons druk maken over deze kleine vliegende wezens?” Nou, vliegende mieren spelen een vitale rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het verspreiden van genetisch materiaal over een breed gebied, wat bijdraagt aan de genetische diversiteit van mierenpopulaties. Bovendien zijn ze een belangrijke voedselbron voor veel soorten vogels en andere insecten.

Hoe om te gaan met vliegende mieren?

Hoewel vliegende mieren over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen ze een beetje lastig zijn, vooral als ze in grote aantallen voorkomen. Hier zijn enkele tips om met ze om te gaan:

  • Sluit ramen en deuren om te voorkomen dat ze binnenkomen.
  • Reinig oppervlakken grondig om voedselresten te verwijderen die ze kunnen aantrekken.
  • Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen zoals essentiële oliën.

Waar gaan vliegende mieren heen?

Na hun ‘bruidsvlucht’, waarbij ze paren in de lucht, gaan deze mieren naar verschillende locaties, afhankelijk van hun geslacht.

De mannelijke vliegende mieren hebben een vrij kort leven. Na de paring sterven ze meestal, omdat hun enige taak in het leven is om met de koningin te paren.

De vrouwelijke vliegende mieren, aan de andere kant, zijn de toekomstige koninginnen. Na de paring zullen ze een geschikte plaats zoeken om een nieuwe kolonie te stichten. Ze landen, verwijderen hun vleugels (omdat ze deze niet meer nodig hebben) en beginnen met het graven van een nieuwe nestplaats. Ze leggen hun eerste lading eieren en zorgen voor hun nakomelingen zonder het nest te verlaten.

liefs Marion

Extra info

De vreugde van kippen houden
Zo maak je een eigen kruidentuin!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *