De mooiste heide gebieden in Nederland

Heb je ooit in augustus een wandeling gemaakt door een Nederlands heidegebied? Zo niet, dan mis je écht iets! Stel je voor: eindeloze velden vol paarse heidebloemen zo ver het oog reikt. Het is alsof je door een paarse droom loopt. In dit blog neem ik je mee langs de mooiste heide gebieden van Nederland, inclusief tips voor de beste bezoektijden en activiteiten die je er kunt ondernemen.

De mooiste heide plekken in Nederland

Wanneer staan de heiden in bloei?

De heide in Nederland staat over het algemeen in bloei van half juli tot half september, maar het hoogtepunt van de bloei ligt vaak rond de laatste week van augustus. Dit kan wel enigszins variëren afhankelijk van het weer en de locatie. Tijdens deze periode transformeren de heidegebieden in prachtige paarse tapijten, een lust voor het oog en een prachtig decor voor wandelaars, natuurfotografen en iedereen die van de buitenlucht houdt.

Als je van plan bent een bezoek te brengen aan een van de heidegebieden, is het slim om vooraf informatie in te winnen over de specifieke bloeiperiode voor dat jaar. Dit kan namelijk beïnvloed worden door verschillende factoren zoals de weersomstandigheden in de voorgaande maanden. Sommige natuurgebieden of toeristische websites geven updates over de bloeistatus van de heide, zodat je je bezoek op het perfecte moment kunt plannen.

Waarom zijn heidegebieden zo bijzonder?

Heidegebieden zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook ecologisch van waarde. Ze bieden een thuis aan verschillende soorten flora en fauna die je nergens anders ziet. Denk aan zeldzame vogels zoals de nachtzwaluw en reptielen zoals de adder.

De Posbank, Veluwe

Als je het hebt over heidegebieden in Nederland, dan mag de Posbank in de Veluwe absoluut niet ontbreken. Dit gebied staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en fantastische fiets- en wandelroutes. Rond de laatste week van augustus staat de heide in volle bloei en verandert het landschap in een paarse zee.

Tip: Maak een wandeling tijdens zonsopgang. Het zachte ochtendlicht op de paarse heide is magisch!

Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe

Drenthe is de heideprovincie bij uitstek, en het Nationaal Park Dwingelderveld is daar een pareltje van. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Dat betekent dat je hier naast heide ook veel vennetjes en moerasgebieden vindt. Ideaal voor vogelspotters!

Activiteit: Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar, zodat je optimaal kunt genieten van de natuur.

De Strabrechtse Heide, Noord-Brabant

Zeg je Noord-Brabant, dan zeg je gezelligheid, maar wist je dat deze provincie ook een van de mooiste heidegebieden van Nederland heeft? De Strabrechtse Heide is maar liefst 1500 hectare groot en biedt een prachtige mix van heide, bossen en vennen.

Voor de fotografen: De vennen zorgen voor mooie reflecties, perfect voor die Instagram-waardige foto!

Planken Wambuis, Gelderland

Nog een Gelders pareltje is Planken Wambuis, nabij Ede en Otterlo. Dit gebied heeft een rijke variatie aan landschappen, inclusief heide, bos, en zandverstuivingen. Je kunt hier zelfs wilde paarden en runderen tegenkomen.

Wist je dat: De naam ‘Planken Wambuis’ komt van een oud soort harnas. Hoe cool is dat!

De Malpie, Valkenswaard

We sluiten de lijst af met een minder bekend, maar zeker niet minder mooi gebied: De Malpie bij Valkenswaard. Dit gebied is kleiner dan de anderen, maar wat het mist in grootte, maakt het goed met charme. Je kunt hier ook prima fietsen en kanoën.

Activiteit: Huur een kano en peddel door de heide. Ja, dat kan hier echt!

Heide behouden: doe je mee?

Tenslotte een oproep om onze prachtige heidegebieden te beschermen. Respecteer de natuur, volg aangegeven routes en neem je afval mee. Sommige gebieden hebben vrijwilligersprogramma’s voor het behoud van de heide, een mooie manier om iets terug te doen!

Liefs Marion

Extra info

De mooiste herfstwandelingen
Het ultieme familieuitje: Leuk van oma tot kleinkind!
De vijf mooiste wandelgebieden van de Alpen
De mooiste wandelroutes in Nederland

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *