Het ultieme familieuitje: Leuk van oma tot kleinkind!

Het jaarlijkse familieuitje. Hoe gezellig is dat! En jij mag het dit jaar organiseren. Joepie. Maar wat komt er bij kijken, hoe organiseer je het en hoe zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft? Want iets verzinnen wat door iedereen gewaardeerd wordt, kan nog wel eens een behoorlijke uitdaging zijn! En toch is het mogelijk! Let maar op.

Het ultieme familieuitje: Leuk van oma tot kleinkind!

Begin met de basis: De datum

Nu zul je denken: “De datum? Serieus? Dat weet ik toch al!” Maar geloof me, het kiezen van de juiste datum kan het verschil maken tussen een gezellig samenzijn en een chaotische vergadering van verwarde familieleden. Dus tip nummer één: kies een datum waarop iedereen kan. En dan bedoel ik ook echt iedereen. Dus niet alleen de mensen die je het vaakst ziet, maar ook die ene oom die altijd op zakenreis is, of je nichtje die in het buitenland studeert. Maak gebruik van de wonderen van technologie en stuur een “datumprikker” rond. Op deze manier kan iedereen de data aangeven waarop zij beschikbaar zijn.

Familieuitje ideeën: One size fits all bestaat niet

Als je ooit geprobeerd hebt een “one size fits all” kledingstuk te dragen, weet je dat dit meestal niet klopt. Hetzelfde geldt voor familieuitjes. Wat de één geweldig vindt, kan voor de ander een nachtmerrie zijn. Dus, hoe vind je iets dat iedereen leuk vindt? Hier zijn een paar ideeën:

Natuurwandeling

Ideaal voor de natuurliefhebbers onder ons, en een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Maar zorg er wel voor dat de route geschikt is voor alle leeftijden en fitnessniveaus. En als je een rolstoelvriendelijke route kunt vinden, is dat nog beter!

Familiepicknick

Wie houdt er niet van een goede picknick? Iedereen kan zijn favoriete gerecht meenemen, wat het ook een leuke manier maakt om nieuwe recepten te proberen. Vergeet niet een paar spelletjes mee te nemen voor de kinderen (en de volwassenen)!

Cultuurdag

Bezoek een museum, een historische site of een kunstgalerie. Kies iets dat interessant is voor verschillende leeftijdsgroepen, en plan daarna een lekkere lunch in een nabijgelegen restaurant.

Midgetgolf

Midgetgolf is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Het is makkelijk genoeg voor kinderen, maar biedt ook genoeg uitdaging voor volwassenen. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een beetje vriendelijke competitie? Zoek een midgetgolfbaan bij jou in de buurt (of ga naar de prachtige midgetgolfbaan in Lage Vuursche), en maak er een toernooi van. Misschien kun je zelfs een prijs regelen voor de winnaar!

Kookworkshop

Als je familie van lekker eten houdt, waarom organiseer je dan geen kookworkshop? Je kunt een professionele chef-kok inhuren, of, als je je avontuurlijk voelt, zelf een gerecht kiezen en het samen bereiden. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar je eindigt ook met een heerlijke maaltijd die je samen kunt delen.

Escape Room Uitdaging

Escape rooms zijn de laatste jaren enorm populair geworden, en met goede reden: ze zijn super leuk! Ze vereisen teamwork, communicatie en probleemoplossende vaardigheden, waardoor ze ideaal zijn voor familie-uitjes. De meeste steden hebben wel een paar escape rooms, dus er zou er een bij jou in de buurt moeten zijn.

En dan nog de rest van de organisatie!

Okay, je hebt nu een datum én de activiteit, maar nu ben je er nog niet. Er moet namelijk nog meer geregeld worden.

Voedsel

Als je voor de picknick gaat, is dit makkelijk: iedereen brengt iets mee! Maar als je een andere activiteit kiest, moet je nadenken over waar en wanneer je gaat eten. Is er een restaurant op de locatie, of moet je ergens anders heen? En waar gaat dat dan zijn? Handig om vooraf ruimte te reserveren, zeker als de familie groot is. Er moet natuurlijk wel voor iedereen plek zijn.

Houd rekening met de speciale behoeften van je familieleden. Heeft iemand bepaalde voedselallergieën of -voorkeuren? Zijn er ouderen of kinderen die speciale aandacht nodig hebben? Door hier vooraf rekening mee te houden, kun je ervoor zorgen dat iedereen zich comfortabel en verzorgd voelt.

Noodscenario

Dit klinkt misschien wat overdreven, maar geloof me, het is het waard. Wat als het regent op de dag van de natuurwandeling? Wat als het museum dat je wilt bezoeken gesloten is? Zorg altijd voor een plan B.

Check de weersverwachting voor de dag van je uitje. Als er regen wordt voorspeld, vergeet dan niet om paraplu’s of regenjassen mee te nemen. Als het warm wordt, neem dan zonnebrandcrème en hoeden mee om je te beschermen tegen de zon.

Hoe regel je het vervoer voor het familieuitje?

Vervoer is een essentieel onderdeel van de organisatie van een familieuitje, vooral als de locatie niet op loopafstand is. Hier zijn een paar tips om het vervoer te regelen:

Carpoolen: Goed voor het milieu en gezellig
Carpoolen is een geweldige manier om de reis efficiënter (en milieuvriendelijker) te maken. Het is ook een kans om tijd door te brengen met familieleden die je misschien niet zo vaak ziet. Maak een lijst van iedereen die een auto heeft en hoeveel zitplaatsen ze beschikbaar hebben. Verdeel vervolgens de rest van de familie over de auto’s. Zorg ervoor dat je rekening houdt met kinderzitjes en voldoende ruimte voor bagage.

Openbaar vervoer: handig en budgetvriendelijk
Als de locatie gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer, kan dit een goede optie zijn. Het is budgetvriendelijk en je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplaats. Zorg er wel voor dat je de dienstregelingen controleert en voldoende tijd plant voor eventuele vertragingen.

Huur een bus(je): voor grote families
Als je een grote familie hebt, kan het huren van een bus een goede oplossing zijn. Zo kan iedereen samen reizen, wat zorgt voor extra gezelligheid. Het kan ook goedkoper uitpakken als je de kosten deelt.

Fietsen: gezond en milieuvriendelijk
Als de locatie dichtbij is en het weer het toelaat, waarom dan niet fietsen? Het is gezond, milieuvriendelijk en je hebt geen last van verkeer. Zorg er wel voor dat iedereen een fiets heeft die geschikt is voor de afstand die je moet afleggen.

Ongeacht welke vervoersmethode je kiest, zorg ervoor dat het duidelijk is wie verantwoordelijk is voor wat en dat iedereen op de hoogte is van het plan. Dit voorkomt verwarring op de dag zelf. En vergeet niet: veiligheid eerst! Zorg ervoor dat iedereen een veilige chauffeur heeft en dat alle kinderzitjes en veiligheidsriemen correct worden gebruikt.

De uitnodiging voor het familieuitje

Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van het plan voor het familieuitje: waar je heen gaat, hoe je er komt, wat je gaat doen, wat iedereen moet meenemen, enzovoort. Je kunt hiervoor een groepschat opzetten op WhatsApp, een andere berichten-app of old fashioned uitnodigingen versturen.

Alles geregeld? Bedenk dan: Bij een familieuitje gaat het niet om de plek die je bezoekt, maar om de herinneringen die je samen maakt. Veel plezier!

liefs Marion

Extra info

De mooiste heide gebieden in Nederland
De mooiste wandelroutes in Nederland
Waterpret – Ontdek de mooiste plekken van Nederland op het water
Het leven is één groot feest!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *