Muziekfestivals en concerten uit vroegere tijden

We weten allemaal hoe te gek moderne festivals zoals Pinkpop, Lowlands of Zwarte Cross kunnen zijn. Maar vroeger konden ze ook een goed feestje bouwen! Daarom een throwback naar vroegere tijden! Wat waren nu de vetste muziekfestivals en concerten in vroegere tijden? Misschien was je er zelfs zelf wel bij…

Muziekfestivals en concerten uit vroegere tijden

Woodstock: drie dagen van vrede en muziek

Laten we beginnen met de moeder aller festivals: Woodstock. Dit festival, dat in 1969 in de VS plaatsvond, was een toonbeeld van het hippie-ideaal: vrede, liefde en natuurlijk, heel veel muziek. Hoewel het organisatorisch een puinhoop was (denk aan een gebrek aan toiletten, overvolle velden en gigantische verkeersopstoppingen), maakte de magische sfeer alles goed. Met optredens van legendes als Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who werd Woodstock het symbool van een generatie en de tegen-cultuur van die tijd.

De magie van Live Aid

Flash forward naar 1985. De wereld was getuige van een muzikaal fenomeen dat geschiedenis zou schrijven: Live Aid. Dit was een benefietconcert dat simultaan werd gehouden in Londen en Philadelphia, en had een nobel doel – fondsen werven voor de hongersnood in Ethiopië. Grote namen zoals Queen, Led Zeppelin en David Bowie gaven een optreden dat de wereld zou veranderen. Queen’s performance wordt zelfs tot op de dag van vandaag beschouwd als een van de beste live-optredens ooit.

Het klassieke concert: Mozart & Co.

We kunnen natuurlijk niet praten over historische concerten zonder het klassieke tijdperk aan te stippen. In tegenstelling tot de wilde, losbandige festivals van de 20e eeuw, waren klassieke concerten zeer formele aangelegenheden. Echter, dat betekent niet dat ze saai waren. Integendeel, denk aan Mozart die zijn eigen composities speelde voor een koninklijk publiek. Deze concerten waren exclusief, elitair, maar oh zo betoverend.

Jazz Age: speakeasies en Jazz clubs

Dan springen we naar de jaren ’20 van de vorige eeuw, ook wel bekend als het Jazztijdperk. Jazzmuziek was de rebel van die tijd, en waar kon je dat beter beleven dan in een speakeasy tijdens de drooglegging in de VS? Deze illegale bars hadden vaak een kleine, rokerige ruimte waar muzikanten als Louis Armstrong de sterren van de hemel speelden. Het was een tijd van vernieuwing en sociale veranderingen, en de muziek weerspiegelde dit als geen ander.

Disco Fever: dansen als een maniak

Als je dacht dat disco dood was, think again! De jaren ’70 brachten ons discotheken met fonkelende bollen aan het plafond en extravagante outfits. Deze plekken waren meer dan alleen dansvloeren; ze waren sociale hubs waar mensen van alle achtergronden samenkwamen om te dansen en te vieren. Disco was niet alleen een genre; het was een beweging, een levensstijl.

Wat waren favoriete festivals in Nederland gedurende jaren 60/70?

De jaren 60/70 was een tijdperk van muzikale revolutie, maatschappelijke veranderingen en natuurlijk, de opkomst van muziekfestivals. Nederland was geen uitzondering in deze golf van culturele evolutie. Laten we eens kijken naar enkele van de meest legendarische festivals in die tijd:

1. Pinkpop

Ja, je leest het goed! Pinkpop is niet alleen een modern fenomeen. Het begon allemaal in 1970 en is een van de oudste en meest prestigieuze muziekfestivals ter wereld. Het festival was al snel een belangrijk podium voor zowel Nederlandse als internationale acts.

2. Holland Pop Festival

Ook bekend als “Kralingen”, dit was het Nederlandse antwoord op Woodstock en vond plaats in 1970. Met artiesten als The Byrds, Santana en Jefferson Airplane was dit een van de eerste grote openluchtfestivals in Nederland. Het festival is nog steeds een van de meest iconische momenten uit de Nederlandse popgeschiedenis.

3. Jazz Bilzen

Hoewel dit festival eigenlijk in België begon, was het enorm populair bij Nederlandse muziekliefhebbers. Jazz Bilzen, dat begon in 1965, was een van de eerste festivals die rock en jazz combineerde en trok een groot Nederlands publiek aan.

4. Lochem Festival

Begonnen als een kleinschalig popfestival in de jaren ’60, groeide Lochem uit tot een van de belangrijkste jaarlijkse muziekevenementen in Nederland. Het had een diverse line-up, variërend van rock en blues tot folk.

5. Het Nederpopzien

Dit was meer een eenmalig evenement dan een terugkerend festival, maar het had zo’n impact dat het het vermelden waard is. Gehouden in 1970, presenteerde het de crème de la crème van de Nederlandse pop- en rockscene van die tijd.

6. Paradiso en Melkweg

Hoewel technisch gezien geen festivals, waren deze Amsterdamse podia zo invloedrijk dat ze bijna als zodanig kunnen worden beschouwd. Paradiso en Melkweg waren de plekken om te zijn als je de nieuwste en beste muziek live wilde horen. Ze werden al snel de springplank voor veel Nederlandse bands en internationale acts.

7. Elfstedentocht

Nee, niet de schaatswedstrijd! In de jaren ’60 was er een muzikale Elfstedentocht, een tournee langs elf steden, als een soort rijdend muziekfestival. Dit was vooral populair onder jongeren en studenten.

Top 10 huidige festivals

En heb je nog steeds die festivalkriebels, want dat is immers niet leeftijdsgebonden… dan zijn dit de tien vetste festivals in Nederland, in willekeurige volgorde.

1. ADE (Amsterdam Dance Event)

ADE is niet zomaar een festival; het is een volledige week gewijd aan elektronische muziek, met evenementen die variëren van DJ-sets tot workshops en seminars.

2. Pinkpop

Een van de oudste en langstlopende festivals in Nederland, Pinkpop biedt een breed scala aan muziekgenres en trekt een groot en divers publiek.

3. Lowlands

Een ander icoon in de Nederlandse festivalcultuur, Lowlands is bekend om zijn gevarieerde line-up die verder gaat dan alleen muziek en ook andere vormen van kunst en cultuur omvat.

4. North Sea Jazz Festival

Dit festival is een must voor jazzliefhebbers en heeft een rijke geschiedenis van optredens door enkele van de grootste namen in de jazzmuziek.

5. Mysteryland

Als een van de oudste elektronische muziekfestivals ter wereld, is Mysteryland een gigant in de Nederlandse festivalwereld.

6. Awakenings

Vooral gericht op techno, is Awakenings een van de grootste en meest populaire technofestivals in Europa.

7. Defqon.1

Dit festival is een paradijs voor liefhebbers van hardstyle en andere hardcore elektronische muziekgenres.

8. Sensation

Een internationaal bekend house- en dance-evenement, waarbij het publiek traditiegetrouw allemaal in het wit gekleed gaat.

9. Zwarte Cross

Een uniek festival dat muziek combineert met motorcross en andere vormen van entertainment, waardoor het een van de meest unieke festivals in Nederland is.

10. Concert at SEA

Dit meerdaagse popfestival op de Brouwersdam in Zeeland trekt een breed publiek met een mix van Nederlandse en internationale acts.

liefs Marion

Extra info

De geschiedenis van Rock ‘n’ Roll
De swingende jazz van New Orleans
De revolutie van de jaren ’50: Toen de televisie ons leven binnenkwam
Liedjes en versjes uit de oude doos: nostalgie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

2 reacties:

  1. Beste Marion,
    Weet je ook waar het festival Nederpopzien werd gehouden?
    Op internet kom ik alleen bij een tv programma uit 1973 dat zo heet.
    Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
    Yvonne

    • Zover ik weet was dit gewoon een TV-programma maar is het mij niet bekend als festival. Misschien dat één van onze andere bezoekers hier iets over kan zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *