Omroep Max – voel jij je aangesproken?

Omroep Max – voel jij je aangesproken?

Natuurlijk, welke tv-zender jou aanspreekt is iets heel persoonlijks en zegt niet altijd iets over de kwaliteit van deze omroep. Maar: je behoort tot de doelgroep en dus zou je je thuis kunnen voelen bij Max. Zoals ze zelf immers zeggen op hun site: Omroep MAX is een publieke omroep voor mensen van vijftig jaar en ouder en werkt vanuit de leef- en denkwereld van die leeftijdsgroep.
Maar hebben ze gelijk? Werken ze echt vanuit de leef- en denkwereld van jou, als 50plusser? Om even heel persoonlijk te zijn: ik voel me nog jong en mijn haren gaan een beetje overeind staan van dit soort uitspraken. Ik voel me hier niet echt tot aangetrokken… Jij wel?

50 of 80

Je kunt je natuurlijk afvragen of je kan spreken over dezelfde belevingswereld van een 50 jarige of iemand van 80, 90 of tegenwoordig toch ook met enige regelmaat 100! Lijkt me niet. Dat komt qua leeftijdsverschil op hetzelfde neer als iemand van 10 en 50! Is dat geen vergelijk? Daar valt over te discussiëren. Iemand die nog werkt, sport, kinderen in huis heeft en dus een gezin te verzorgen, vrijwilligerswerk doet, mantelzorg misschien wel, enz, enz. vergelijken met een oud, krakkemikkig mensje die alleen zit te wezen in een bejaardenflatje en afhankelijk is van de thuiszorg: ik vind het nogal een verschil! De meeste programma’s (ik beken: ik kijk niet veel tv) lijken mij vooral boeiend voor mensen die nog vitaal de wereld ingaan en genieten van hun herwonnen vrijheid. Gepensioneerden, dus, die weer alle tijd hebben voor zichzelf. Ben je het er niet mee eens? Dat mag uiteraard! Over smaak valt nu eenmaal te twisten!

Dus heb ik eens een vragenrondje gehouden onder mijn vrienden. Ik vroeg ze wat ze van Max vonden en of ze zich aangetrokken voelden tot deze omroep. En dat gaf (voor mij) toch een heel verrassend beeld.

Omroep Max – voel jij je aangesproken?

Normaal taalgebruik

Een vrouw van 59 meldde mij dat zij graag naar Max kijkt en luistert. Radio 2 vindt zij teveel herrie geworden en bij de tv programma’s is er tenminste normaal taalgebruik. Ze heeft het idee dat alles maar normaal gevonden moet worden, waar zij dus helemaal niet achterstaat. Voor haar is het Max dus juist wel helemaal.
Ook een vriendin van 51 deelde min of meer deze mening. Zij roemde ook het ‘gewone’: geen extreme uitspattingen en daardoor zijn de programma’s lekker ontspannen te bekijken. Zij sprak zelfs van een stukje herkenning! En programma’s over interesses die bij ons passen… Hoezo, verschillen in smaak!
De mannen die ik om een reactie vroeg, beide 54, deelden deze positieve ervaringen! De programma’s hebben diepgang, gebruiken mensen van onze leeftijd voor de praatprogramma’s (dus meer herkenning), leuke series enz. Ze hadden eigenlijk niets negatiefs te melden.

Geen tijd voor tv

Maar ik hoor ook wel dat er weinig naar tv gekeken wordt. Waarom? Juist: meestal omdat men nog veel te druk is en meer te doen heeft dan voor de tv hangen! Maar dat heeft weer niets met Max te maken…

Moet Max veranderen?

Na de ideeën van mijn vrienden gehoord te hebben, denk ik dat Max toch wel goed bezig is. Blijkbaar heeft in ieder geval een deel van onze leeftijdsgroep behoefte aan ‘gewone’ programma’s. En dat je het nooit goed kan doen voor iedereen, dat mag logisch zijn. Eerlijk is eerlijk: wat Max belooft op hun site, wordt dus door veel mensen ook zo ervaren. Ze werken vanuit de belevingswereld van 50plussers. Die herkenning en het fijn vinden dat er ‘gewoon’ wordt gedaan: dat kwam heel vaak terug. Dus bij deze: MAX, ga zo door!

Extra info

Seniorenzender ONS behaalt hoge kijkcijfers in corona-tijd
Meer leuke kijktips
Van engelen bestaan niet naar Love for the Campsite
Zoetsappige kerstfilms. I love it!
De tien leukste series op dit moment
De 5 leukste Netflixseries voor de herfst

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Omroep Max – voel jij je aangesproken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *