Een tuinkamer: wat is het en waarom is het zo leuk?

Een tuinkamer klinkt fijn, nietwaar? En je hebt er vast ook meteen het idee bij dat je dat best zou willen hebben… Welke mogelijkheden zijn er hierin en hoe pak je dat aan? Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een tuinkamer niet hetzelfde is als een serre? We duiken de wereld in van tuinkamers en aanverwanten. Duik je mee?

Wat is een tuinkamer?

Uiteraard is het handig om te weten wat er dan precies onder een tuinkamer wordt verstaan. Het zegt natuurlijk al dat het een ruimte is in je tuin, waar je heerlijk kunt vertoeven als het wat minder mooi weer is. En daarmee kan je nog langer van het buitengevoel genieten of toch nog een extra ruimte hebben om je even lekker terug te trekken. Maar let op: een tuinkamer is niet hetzelfde als een serre, wat uit deze omschrijving misschien wel zo lijkt.

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een serre?

Eigenlijk is een serre gewoon een vergroting van je huis. Het is een ruimte aan je huis, met doorgaans veel glas én goed geïsoleerd. Daarmee breid je dus werkelijk je woonruimte uit en je kunt de serre ook echt betrekken bij je huiskamer. Je kunt ervoor kiezen om de serre direct aan je huiskamer te laten aansluiten en daarmee kan je ook de muren verwijderen. Bij een tuinkamer is dit niet aan de orde. Dit is een terrasoverkapping of veranda, die is voorzien van zijwanden en een voorwand. Daarmee wordt het dus wel een afgesloten kamer in je tuin, maar het is verder niet geïsoleerd.

Welke overkapping gebruik je?

Een overkapping aluminium is een mogelijkheid om je serre, veranda of tuinkamer mee dicht te maken aan de bovenkant. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden, maar aluminium heeft het voordeel dat het niet zal roesten, bestand is tegen heftige weersomstandigheden en daardoor zal het heel lang mee kunnen gaan. Een ander voordeel is ook dat het goedkoper is dan hout. Een terrasoverkapping aluminium is dan ook een prima plan en je kunt het ook nog eens zelf monteren. Hoewel het laten doen door de vaklieden van bijvoorbeeld Verasol zelf ook wel heel fijn kan zijn…

Waarom zou je een tuinkamer willen?

In een tuinkamer zit je toch net meer buiten dan echt binnen. Is het wat mooier weer dan kan je ervoor kiezen om deuren open te zetten. Is het wat kouder, dan maak je gebruik van een heater. En in de avond kan je nog heerlijk lang blijven genieten door LED-spots aan te brengen. Natuurlijk kan je met de verdere inrichting het tuingevoel nog meer laten leven in je tuinkamer. Zet prachtige planten neer in je kamer en haal de sfeer van de tuin ook deze kamer in. Dit doe je door voor dezelfde kleuren of bijvoorbeeld hetzelfde terrasmeubilair te gebruiken. Daarnaast zal je vanuit je tuinkamer veel meer het buitengevoel hebben dan bijvoorbeeld vanuit je woonkamer met het uitzicht op de tuin, omdat je (waarschijnlijk) kiest voor grote glazen wanden. Zo voelt het alsof je echt in de tuin zit.

Waar plaats je een tuinkamer?

Een tuinkamer kan je eigenlijk overal in je tuin plaatsen. Je zult ze vaak tegenkomen tegen het huis aan. Maar bijvoorbeeld achter in je tuin of op een andere mooie plek kan het net zo goed. Op iedere plek waar je een overkapping zou kunnen maken, kan je ook een tuinkamer maken. Zo simpel is het eigenlijk wel. Heb je een tuin met meerdere terrassen? Dan is het juist leuk om een ander terras te kiezen dan die bij je huis. Zo kan je immers ook op een andere plek bij kouder weer van je tuin genieten. En heb je toch een ander uitzicht dan wat je doorgaans vanuit huis hebt.

Tips bij een tuinkamer

Wil je optimaal genieten van je tuinkamer? Dan hebben wij nog een paar leuke tips voor je!

Zorg dat er een koelkastje instaat en andere handige dingen, zodat je niet steeds naar je huis hoeft te lopen als je er zit! Zo kan je nog fijner genieten.

Kies voor een fijne zonwering waardoor je er ook kunt zitten als het erg zonnig is. Dit kan zowel onder het dak zijn, maar ook aan de zijkanten.

Heaters of andere warmtebronnen zorgen ervoor dat je langer van je tuinkamer kunt genieten.

Mooie verlichting is natuurlijk heel sfeer verhogend.

Zoals gezegd kan je de sfeer nog mooier maken door te kiezen voor een sfeervolle inrichting.

Planten in je tuinkamer geven je nog meer het buitengevoel, ook al zit je ‘binnen’.

Door te kiezen voor vooral glazen wanden maak je uiteraard je tuinkamer nog meer tot een paradijsje. Je bent zo immers nog meer betrokken bij je tuin.

Door de stijl van de tuin door te trekken in je tuinkamer, wordt het nog meer een stuk van je tuin zelf.

Liefs Wil

Extra info

Winteronderhoud van je tuinkasje
Zo maak je een eigen kruidentuin!
De groene oase: planten naar buiten na de ijsheiligen
Een knusse, sfeervolle slaapkamer in 5 stappen!
Je kind slimmer maken? De kinderkamer speelt een cruciale rol!
5 tips voor een eenvoudige badkamer make-over

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: Verasol.nl

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Verasol.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *