Je kind slimmer maken? De kinderkamer speelt een cruciale rol!

Je kind slimmer maken? De kinderkamer speelt een cruciale rol!

Eerlijk is eerlijk: door de kinderkamer een ander interieur te geven gaat het IQ van je zoon of dochter niet opeens door het plafond. Wel speelt de kamer waarin je kind slaapt, huiswerk maakt en speelt een cruciale rol. Door het juiste interieur kun je de intelligentie van je spruit namelijk wel stimuleren! We geven je graag een paar handige tips om de kamer van je kind zó in te richten dat je alles uit hem of haar haalt, dat erin zit!

#1: Zorg voor een opgeruimde kamer

Onze eerste tip is met een kleuter of schoolkind waarschijnlijk een stuk eenvoudiger dan met een puberende tiener. Toch is het heel belangrijk om de kinderkamer goed opgeruimd en overzichtelijk te houden. Zeker als je kind huiswerk maakt in zijn of haar kamer, is het goed dat er geen afleidende zaken rondslingeren. Zorg dus voor voldoende opbergruimte. Dit kan zijn in de vorm van een opbergkast of een speelgoedkist, maar ook in een kinderbed met lade kun je veel “troep” kwijt die anders maar nutteloos ligt rond te slingeren.

Je kind slimmer maken? De kinderkamer speelt een cruciale rol!

#2: Ruimte voor boeken

Geef boeken een prominente plek in de kinderkamer. Of dat nu in een boekenkast is of op een boekenplank: als je kind boeken ziet, zal hij of zij sneller geneigd zijn er ook ‘ns eentje open te slaan. Juist als je kind geen fervent lezer is kan het fijn zijn als er geen tekort aan boeken is. Zoek samen met je kind uit wat hij of zij leuk vindt om te lezen. Vind je het zonde om nieuwe boeken aan te schaffen die misschien toch niet gelezen worden? Koop de boeken dan tweedehands op Marktplaats of bij een kringloopwinkel! Die hebben vaak een ruime selectie van boeken voor een piepklein prijsje.

#3: Geef de kamer een thema

Vooral bij jongere kinderen is dit leuk. Is jouw zoon of dochter helemaal weg van de ruimte, dinosauriërs of andere culturen? Geef de kinderkamer dan een thema dat hier naadloos op aansluit. Zo’n thema geeft je als ouder direct de mogelijkheid om er een leerzame omgeving van te maken. Bovendien is het natuurlijk gewoon leuk!

#4: Kies voor de juiste kleuren op de muur

Ook niet onbelangrijk: kies voor de juiste kleuren op de muur. Maakt je kind huiswerk in de kamer? Dan is een knalrode muur misschien wel te afleidend. Zeker als je een kind hebt dat snel is afgeleid en moeite heeft om geconcentreerd aan het werk te blijven. Kies in dat geval liever voor een groene kleur, voor een zachte pasteltint of een witte tint. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de kamer niet te saai wordt voor je kind. Hang dus gerust posters, een mooi kunstwerk of een wereldkaart op!

#5: Ook ruimte voor fun

Hoe leuk het ook is, zo’n leerzame omgeving, de kamer van je kind moet ook gewoon gezellig zijn. Een fijne plek voor je zoon of dochter om tijd door te brengen. Geef dus ook gamen of andere “luchtige” zaken voldoende ruimte. Hoe heerlijk is het voor je kind als hij of zij nog even op de XBOX, PlayStation of Nintendo Switch kan ontspannen na het huiswerk maken? Het is belangrijk dat je kind zich fijn voelt in de kamer. Heb je een dochter en is ze graag met make-up en beauty in de weer? Dan is een mooie kaptafel bijvoorbeeld onmisbaar.

#6: Een wereldkaart doet wonderen

Een wereldkaart is niet alleen helemaal hip voor in de kinderkamer, het doet ook nog wonderen voor het vak topografie of aardrijkskunde! Door een wereldkaart op te hangen wordt je kind zich niet alleen bewust van alle landen en continenten die er zijn, maar ook van hoe klein ons landje eigenlijk is. Het zet alles eigenlijk in perspectief. Bovendien zet het je kind aan om te dromen en te fantaseren over hoe het is in andere landen. Dat kan eventuele reisplannen op latere leeftijd alleen maar ten goede komen!

Extra info

Last van een slaapstoornis? Zo val je weer in slaap!
Welke gordijnen passen bij mijn interieur?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Je kind slimmer maken? De kinderkamer speelt een cruciale rol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *