Hulp met terugkeren naar het werk

Je bent al langere tijd niet in staat om te werken en er zal een oplossing gevonden moeten worden zodat je wel weer aan het werk kan. Hier zijn meerdere trajecten voor. Wat houdt re-integratie 1e en re-integratie 2e spoor op zich in? En wat houdt dit nu precies voor jou in?

De reden van verzuim

Uiteraard is het heel afhankelijk van de reden van verzuim wat er moet gebeuren om jou weer aan het werk te krijgen. Heb je een burn-out gehad? Of was er een echtscheiding of misschien is er iemand binnen je gezin overleden, waardoor je emotioneel niet in staat ben om te werken? Uiteraard kan het ook gaan om puur lichamelijke klachten of juist klachten die echt met het werk zelf te maken hebben. Dat deze oorzaken allemaal om andere oplossingen vragen mag duidelijk zijn. Zijn je klachten ontstaan door werkverhoudingen dan kan het fijn zijn om op een andere plek of zelfs bij een andere werkgever weer aan de slag te gaan. Terwijl emotionele klachten of een burn-out bijvoorbeeld kunnen vragen om een traject waarbij je start met een beperkt aantal uur werken.

De bedrijfsarts

De bedrijfsarts heeft in jouw periode van ziek zijn een grote rol. Hij zal bij langdurige ziekte komen kijken wat er aan de hand is en hij bedenkt wanneer jij mogelijk weer aan het werk kunt gaan. Hij zal ook kijken wat een werkgever eventueel voor jou moet doen. Nu kunnen zowel jij als je werkgever het natuurlijk niet met hem eens zijn. Hij bepaalt bijvoorbeeld dat jij best weer halve dagen aan het werk kan, terwijl jij dat echt nog niet denkt aan te kunnen. Maar ook de werkgever kan dingen opgedragen krijgen waar hij het niet mee eens is. Jullie hebben allebei het recht om een second opinion aan te vragen. De bedrijfsarts zal een plan opstellen hoe jij goed kunt herstellen en weer aan het werk kan.

Hulp bij re-integratie

Gelukkig hoef je dit niet zelf te gaan bedenken, maar is hier hulp voor. Adviseurs die met jou en je werkgever zullen bekijken welke oplossingen er bedacht kunnen worden. Er wordt gekeken naar wat je wel kan en hoe je jezelf weer kunt hervinden. En daarmee kan erop zoek gegaan worden naar een functie die goed bij jou past.

1e spoor traject

Bij het 1e spoor traject wordt er gekeken naar aanpassingen binnen het eigen bedrijf. Zo zou je functie aangepast kunnen worden. Misschien had je een functie met te veel of juist te weinig uitdaging die een burn out (of bore out) veroorzaakt heeft. Korter werken kan uiteraard een (tijdelijke) uitkomst zijn. Maar je kunt ook denken aan een andere afdeling waar je gaat werken.

2e spoor traject

Helaas is het niet in alle gevallen mogelijk om terug te keren naar je eigen functie of zelfs niet naar het bedrijf waar je werkte. Dan kan er voor het 2e spoort traject gekozen worden. Nu zal er gekeken gaan worden naar mogelijkheden elders. Je krijgt hierbij hulp bij solliciteren, er wordt voor je bemiddeld en er wordt gekeken naar de mogelijkheden die er op de arbeidsmarkt te vinden zijn. Dit traject wordt voor 6 maanden aangegaan. Heb je dan nog geen werk dan kan het verlengd worden tot het einde van het tweede ziektejaar. Het kan ook juist korter duren als er al snel duidelijkheid is dat je toch wel terug kunt keren naar je eigen werkgever.

Wat wordt er van jou verwacht?

Zit je in een 2e spoor traject dan kan je zelf dus gaan solliciteren. Heb je hier moeite mee, dan kan je hiervoor een training krijgen. Solliciteren kan naar openstaande vacatures zijn, maar open sollicitaties zijn eveneens mogelijk. Je kunt contact opnemen met een werkgever of bijvoorbeeld bij een uitzendbureau je in laten schrijven.

Wie is verantwoordelijk voor re-integratie?

De verantwoording om te re-integreren ligt zowel bij de werkgever als de werknemer. De werkgever zal moeten meewerken aan het proces en hiervoor de juiste begeleiding bieden. Maar jij, als werknemer, moet eveneens meewerken en laten zien dat je je hiervoor wilt inspannen.

Ben ik verplicht mee te werken?

Je bent vanuit de wet wel verplicht om mee te werken aan re-integratie. Een werkgever kan meerdere maatregelen treffen als de werknemer niet meewerkt. Hij kan een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV, een loonsanctie opleggen en in sommige gevallen zelfs overgaan tot ontslag. Komt het UWV zich ermee bemoeien dan geven zij een advies en dat is niets meer dan dat. Het is namelijk niet bindend. Als werknemer kan je dit trouwens ook aanvragen.

Liefs Wil

Extra info

De 67+ arbeidsmarkt: Een wereld van mogelijkheden
Een gepassioneerd en vervuld leven in 5 stappen
Leeftijdsdiscriminatie – wat kun je doen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Hulp met terugkeren naar het werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *