Spataderen boven de 50: oorzaken, preventie en behandelingen

Vandaag gaan we het hebben over een probleem waar veel mensen boven de 50 mee te maken krijgen: spataderen. Deze ontsierende aderen zijn niet alleen vervelend om naar te kijken, maar kunnen ook pijnlijk en oncomfortabel zijn. Gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen en te behandelen. Laten we beginnen!

Hoe krijg je spataderen?

Ten eerste, hoe krijg je spataderen? Nou, het is eigenlijk vrij simpel. Spataderen ontstaan wanneer de kleppen in de aderen niet goed werken. Normaal gesproken sluiten deze kleppen zich om te voorkomen dat het bloed terugstroomt. Maar als de kleppen niet goed werken, stroomt het bloed terug en blijft het in de aderen zitten, waardoor deze uitzetten en spataderen ontstaan.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van spataderen. Erfelijkheid speelt een grote rol, dus als spataderen in jouw familie voorkomen, is de kans groot dat je er zelf ook last van krijgt. Andere risicofactoren zijn zwangerschap, overgewicht, een zittend of staand beroep, roken en gebrek aan lichaamsbeweging. Dus als je een zittend leven leidt en rookt terwijl je geen beweging krijgt, ben je helaas vatbaarder voor spataderen.

Hoe kun je spataderen voorkomen?

Maar gelukkig kun je spataderen wel voorkomen! Ten eerste is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit hoeft geen intensieve workout te zijn, maar gewoon een dagelijkse wandeling kan al helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en spataderen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden, en als je zwanger bent, probeer dan regelmatig te bewegen en zwangerschapskousen te dragen om de druk op je aderen te verminderen.

Hoe zijn ze te behandelen?

Als je al last hebt van spataderen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. De meest voorkomende behandeling is het dragen van compressiekousen. Deze kousen oefenen druk uit op de aderen en helpen de bloedstroom te verbeteren. Dit kan niet alleen helpen bij het verminderen van pijn en ongemak, maar kan ook helpen bij het voorkomen van verdere spataderen.

Er zijn ook verschillende medische behandelingen beschikbaar voor spataderen. Een van de meest voorkomende behandelingen is sclerotherapie, waarbij een oplossing in de spatader wordt geïnjecteerd, waardoor deze sluit en uiteindelijk verdwijnt. Andere opties zijn endoveneuze laserbehandeling (EVLT) en ambulante flebectomie. Maar wees gerust, dit zijn geen enge procedures. Ze worden vaak op poliklinische basis uitgevoerd en vereisen weinig hersteltijd.

Huismiddeltjes

Maar wat als je het gevoel hebt dat je spataderen gewoon niet weggaan? Er zijn enkele huismiddeltjes die kunnen helpen. Een van de meest effectieve is het verhogen van je benen boven je hartniveau om de bloedstroom te verbeteren. Dit kan eenvoudig worden bereikt door je benen op een kussen of stoel te leggen terwijl je rust. Het dragen van loszittende kleding en het vermijden van strakke kleding kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de druk op de aderen te verminderen.

Als het gaat om voeding, zijn er ook enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het voorkomen van spataderen. Voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden, zoals bessen, citrusvruchten en donkere chocolade, kunnen helpen de bloedcirculatie te verbeteren. Vitamine C, vitamine E en omega-3 vetzuren kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de aderen.

The looks zijn ook belangrijk

Maar laten we eerlijk zijn, het is niet alleen belangrijk om je aderen gezond te houden, het is ook belangrijk om te weten hoe je er goed uit kunt zien terwijl je dat doet! Dus als je last hebt van spataderen en je wilt ze verbergen, zijn er enkele trucjes die je kunt gebruiken. Draag bijvoorbeeld een broek of een lange rok om je benen te bedekken. En als je een jurk draagt, kies er dan een met een patroon of textuur om de aandacht af te leiden van je benen.

Belangrijk om te realiseren dat je jezelf niet hoeft te schamen voor spataderen. Ze zijn heel normaal en komen vaak voor bij mensen boven de 50. Dus als je last hebt van spataderen, wees gerust, er is hulp beschikbaar en je kunt er nog steeds fantastisch uitzien terwijl je eraan werkt!

liefs Marion

Extra info

Omgaan met dementie: Een persoonlijke en gemeenschappelijke uitdaging
50 Is het nieuwe 30: Geheimen voor een gezond lichaam na je 50e
Een borstvergroting: waarom zou je dit doen en hoe pak je het aan?
De voordelen van magnesium, waar is het goed voor?
Verlos je van de angst en durf te leven

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *