Een borstvergroting: waarom zou je dit doen en hoe pak je het aan?

Een borstvergroting doe je niet zomaar. Waarom zou je hiervoor kiezen? En als je het besluit hebt genomen, waar let je dan op?

Borstvergroting kan een oplossing zijn
De omvang van je borsten kan voor veel onzekerheid zorgen. Dat kan zelfs zo ver gaan dat het jouw kwaliteit van leven aantast. Lukt het je niet om hier goed mee om te gaan en jezelf te accepteren zoals je bent, dan kan een borstvergroting een oplossing zijn. Je kunt borsten hebben met ongelijke omvang of je vindt ze gewoon veel te klein. Maar het kan ook zo zijn dat je na een zwangerschap of bij gewichtsverlies ‘minder’ mooie borsten overhoudt dan je zou willen. Ook dat kunnen redenen zijn om na te denken over een vergroting. Natuurlijk moet je hierbij goed nadenken voordat je beslist, want naast voordelen zijn er ook nadelen

Wat doet een borstvergroting?

Natuurlijk is het duidelijk dat borsten hierbij vergroot worden, maar het doet meer dan alleen meer volume hebben. Het kan ook de vorm van de borsten verbeteren en de verhouding met je lichaam.

Voordelen van een borstvergroting

Voordelen kunnen zijn:

  • Je krijgt een positiever beeld van je eigen lichaam, wat goed is voor je zelfvertrouwen
  • De verhoudingen van je lichaam komen mooier uit
  • Borsten met ongelijke vormen kunnen meer identiek gemaakt worden

Vrouwen die psychische klachten ervaren door de omvang van hun borsten kunnen zo geholpen worden

De nadelen van een borstvergroting

Zoals zo vaak zijn er naast voordelen ook nadelen te bedenken:

  • Je ondergaat een operatie wat problemen met zich mee kan nemen
  • Je bent niet gelukkig met het eindresultaat
  • Je moet twee keer geopereerd worden om het mooiste resultaat te krijgen
  • Het gevoel in je tepels of aan de onderkant van je borst kan verminderen
  • Littekenhypertrofie
  • Kapselschrompeling

Soms ontstaan er vage klachten of een zeldzaam type kanker (1 op de 7000 vrouwen), die meestal wel goed te behandelen is

De omvang van je borsten gedurende je leven

Borsten zijn aan verandering onderhevig gedurende je leven. Ze ‘ontstaan’ aan het begin van de pubertijd, als je ongeveer 11 of 12 jaar bent. Zolang de vrouw vruchtbaar is zullen de borsten kunnen veranderen. Na de menopauze is de ontwikkeling gestopt. Omdat het klierweefsel steeds meer plaats maakt voor vetweefsel zullen de borsten minder stevig worden. Vetweefsel is namelijk minder stevig dan klierweefsel. Het is ook zo dat het normaal is dat op oudere leeftijd de borsten meer gaan hangen.

Waar laat je een borstvergroting uitvoeren?

Ga op zoek naar een kliniek die betrouwbaar is. Kliniek Veldhoven is bijvoorbeeld een kliniek die enkel werkt met BIG-geregistreerd cosmetisch artsen, die lid zijn van de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) en de toevoeging KNMG dragen.  Probleem is namelijk dat iedere arts zichzelf een cosmetisch arts mag noemen! Met andere woorden: deze benaming zegt dus niks over de vaardigheden van de persoon. Ga dus nooit zomaar in zee met iemand die zichzelf zo betiteld, maar kijk verder naar aantoonbare vaardigheden van de arts.

Wees duidelijk in je wensen

Heb je besloten dat je een borstvergroting wilt, dan is het van belang dat je goed duidelijk maakt aan de arts welke wensen je hebt. Voor het mooiste resultaat moet het geheel in verhouding staan met de rest van je lichaam. Het gaat hierbij dus niet alleen om het volume, maar ook om de vorm en bijvoorbeeld hoeveel ruimte er zit tussen beide borsten in. Natuurlijk is het niet zo dat jij roept en de arts wel alles kan realiseren. Want dat heeft ook alles te maken met onder andere jouw borstweefsel en de elasticiteit van je huid.

Beslissing nemen

Uiteraard neem je zo’n beslissing niet zomaar. Zorg dan ook dat je een duidelijk en goed gesprek kunt voeren met een betrouwbaar plastisch chirurg. Hij of zij zal met je kunnen kijken wat er allemaal mogelijk is en of je wensen wel of niet haalbaar zijn. Zorg dat je vervolgens er eerst rustig over na kunt denken voordat je moet beslissen. Heb je nog een gesprek nodig? Vraag die dan aan, want je moet zeker niet over 1 nacht ijs gaan.

Borstlift

Is jouw probleem vooral dat je af wilt van je hangende borsten? Een borstlift zou dan al de uitkomst kunnen zijn. Dit herstelt de borstvorm en zijn stevigheid, nadat het allemaal minder stevig is geworden door bijvoorbeeld huidveroudering of zwangerschap. Maar ook gewichtsverlies kan zorgen voor hangende borsten. Ook nu is het zaak om goed met de chirurg te overleggen!

Liefs Wil

Extra info

Haaruitval en oplossingen
De verzorging van de rijpere huid

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Een borstvergroting: waarom zou je dit doen en hoe pak je het aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *