11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt

11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt

Wanneer 7 of meer van deze aanwijzingen herkenbaar voor je zijn, weet je zeker dat je een puber in huis hebt. Óf een partner met een midlifecrisis natuurlijk!

1. Troep. Overal troep.

Zijn of haar kamer is een slagveld. Tussen de rondslingerende snoepverpakkingen, schoolboeken en bevuilde sokken kun je nog nét een stukje van de vieze, plakkerige vloer zien. Ieuw!

2. De koelkast is leeg

En dan natuurlijk niet écht leeg. Nee, de paprika’s, halve komkommer en krop ijsbergsla liggen er nog. De kaas is echter foetsie. Evenals de worst, de fles cola, het vleesbeleg en de pot mayonaise. Stomverbaasd vraag je je af in welke volgorde je puber dát heeft verorberd.

3. Een torenhoge waterrekening

De waterrekening is torenhoog, want jouw puber staat het liefst een uur onder de douche. Je vraagt je af hoe vies een tiener kan worden. Als je roept dat hij of zij moet opschieten, krijg je steevast een geërgerd “jaahaaaaaa!!1!” terug.

11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt

4. Vunzige zoektermen

Op de gemeenschappelijke pc vind je vunzige zoektermen terug in de zoekgeschiedenis van Google. Dat kan “blote vagina” zijn bij een jonge puber, maar hoe ouder ze worden, hoe explicieter de zoektermen. Dat kan schrikken zijn, maar besef je dat de hormonen door het lichaam van je tiener razen. De grote ontdekkingstocht is begonnen en daar is niets mis mee. Praat met je puber over seks en geef te kennen dat hij of zij altijd bij je terecht kan met vragen. En confronteer hem of haar vooral niet met je Sherlock Holmes-vondst op de pc!

5. De communicatie laat te wensen over

De communicatie met je puber verloopt niet geheel naar wens. Het is vooral een hoop getouwtrek en gediscussieer over wer-ke-lijk alles. Over hoe laat-ie thuis moet zijn. Over dat shortje dat meer op een onderbroek met jeansprint lijkt, en waar ze toch écht niet in naar school gaat. Normale communicatie is bijna ondenkbaar. Behalve via Whatsapp, natuurlijk.

6. Geen wc-papier

Zit je te plassen, kom je erachter dat er enkel een lege wc-rol in de houder hangt. Jouw puber vertikt het standaard om het toiletpapier aan te vullen. En om de vaatwasser in te ruimen, trouwens. En om zijn/haar kleren in de was te gooien.

7. Kruimels. Overal kruimels.

Op (en tussen!) de bank. Op de vloer. Op de eettafel. Overal kom je kruimels tegen. Kon je puber als kind heel netjes en vol trots boven zijn/haar bord eten, nu de puberteit zijn intrede heeft gedaan is dat plotsklaps allemaal afgeleerd.

11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt

8. Er wordt gejat

Er mist steeds vaker een fles wijn uit het wijnrek. Een paar condooms uit je nachtkastje. Een tientje uit je portemonnee. Nee, niet alle pubers doen dit. Maar het komt regelmatig voor. Het is geen normaal gedrag, maar bijna elke tiener maakt zich er minstens een keertje schuldig aan. Spreek je puber op dit gedrag aan. Wees duidelijk en laat merken dat je dit soort gedrag niet tolereert. Verbind er een consequentie aan. Een tijdje zonder smartphone of PlayStation is voor menig puber een ware hel. Probeer er tegelijkertijd geen drama van te maken. Je puber is bezig grenzen te verkennen. Loopt dit soort gedrag uit de hand? Vraag dan vrijblijvend advies bij het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de regio. Dit is een laagdrempelige organisatie die advies en ondersteuning biedt bij allerlei opvoedkundige problemen.

9. Je puber is vergroeid met zijn/haar smartphone

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat heeft jouw puber zijn/haar smartphone in de hand. Aan tafel tijdens de maaltijd. Op de bank wanneer hij/zij zit te Netflixen. Op de wc. Je vraagt je soms af hoe ze zich op zoveel dingen tegelijk kunnen concentreren.

10. Verschrikkelijk vocabulaire

Geregeld hoor je de meest verschrikkelijke uitspraken door het huis galmen, bijvoorbeeld wanneer je puber aan het telefoneren is. “Heb je die picca van Nick op Insta gezien? Echt té cringy gewoon. Die van Sanne was wel epic trouwens, ik kon bijna haar poenie zien!”

11. Bizarre outfits

Last, but not least: jouw puber probeert het huis te verlaten in de meest bizarre outfits. Zo draagt je zoon z’n jeans halverwege zijn kont in plaats van eroverheen. Je puberdochter daarentegen denkt dat het oké is om in een rokje dat meer op een brede riem lijkt naar school te gaan.

Welke punten zijn voor jou herkenbaar? Waaraan zie jij dat je een puber in huis hebt? Laat je reactie hieronder achter!

Extra info

25 Dingen die ik nooit zal begrijpen aan pubers
Weerwoorden bij pubers
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
Schaamte – Mijn puber schaamt zich…
Meer blogs over liefde, gezin, seks en relatie
Oudere moeders vechten tegen vooroordelen
Een moeder/dochterrelatie: waar kan je tegenaan lopen
Blogs over kinderen

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *