25 Dingen die ik nooit zal begrijpen aan pubers

Welkom in de wondere wereld van pubers, een plek waar logica op vakantie lijkt en het onvoorspelbare de norm is. Als je een ouder bent, een trotse grootouder, of gewoon een nieuwsgierige toeschouwer, dan weet je dat het omgaan met pubers soms voelt als het oplossen van een Rubik’s Kubus – blindgevouwen. In deze blog verkennen we 25 dingen die voor ons, 50-plussers, even begrijpelijk zijn als kwantumfysica voor een kat. Eén ding is zeker: pubers zullen altijd een bron van verbazing en amusement blijven, zelfs als we ons soms afvragen of we hetzelfde taal spreken.

25 Dingen die ik Nooit Zal Begrijpen aan Pubers

25 Dingen die ik nooit zal begrijpen aan pubers

1. Eeuwige slaapstand

Pubers lijken wel beren in winterslaap, maar dan het hele jaar door. Wanneer ze niet slapen, zijn ze bezig met wakker worden. En zodra ze wakker zijn, denken ze alweer aan slapen. Als je als 50-plusser dacht dat je het zwaar had met vroeg opstaan, probeer dan maar eens een puber uit bed te krijgen!

2. De mobiele telefoon

Deze generatie lijkt geboren met een mobiele telefoon in de hand. Deze apparaten zijn zo’n integraal onderdeel van hun bestaan geworden dat het lijkt alsof ze een extra ledemaat hebben. Vraag een puber zijn telefoon weg te leggen, en je ziet pure paniek.

3. Kledingstijl

De kledingstijl van pubers kan voor ons soms een raadsel zijn. Broeken die half afzakken, shirts met vreemde opschriften, en kleurcombinaties waarvan je dacht dat ze verboden waren na de jaren ’80.

4. Taalgebruik

Hun taalgebruik is soms een mengelmoes van straattaal, Engelse uitdrukkingen en zelfverzonnen woorden. Zelfs de Dikke van Dale houdt het niet meer bij.

5. De koelkast

De relatie tussen een puber en de koelkast is intens. Ze zijn in staat elk uur een inspectieronde te doen, en toch verbaasd te zijn dat de inhoud niet spontaan is veranderd.

6. Selectief gehoor

Pubers hebben een bijzonder talent voor selectief horen. “Ruim je kamer op” wordt steevast genegeerd, maar het ritselen van een snoeppapiertje is genoeg om ze uit de verste hoeken van het huis te lokken.

7. Onbegrijpelijke YouTube-fascinatie

Ze kunnen uren kijken naar iemand die een spel speelt of gewoon praat over zijn dag. Als 50-plusser denk je: “Waarom kijk je niet gewoon naar iets échts?”

8. Veranderende muzieksmaak

Muziek die voor ons puur lawaai lijkt, is voor hen de beste uitvinding sinds gesneden brood. En probeer dan maar niet over te beginnen waarom onze klassiekers “oubollig” zijn.

9. Eetpatroon als een raadsel

Het ene moment eten ze als een klein vogeltje, het andere moment lijkt het alsof ze een heel weeshuis kunnen voeden. En vergeet niet de bizarre combinaties: pindakaas met augurken, iemand?

10. Het mysterie van de gesloten slaapkamerdeur

Achter die deur vinden blijkbaar zeer geheime activiteiten plaats. Zodra je vraagt wat er gebeurt, krijg je een diepe zucht of een kortaf “niets”.

11. Verliefdheden van korte duur

De ene week de liefde van hun leven, de volgende week ‘gewoon vrienden’. Het liefdesleven van een puber is dynamischer dan een soapserie.

12. Selfie-cultuur

Elke gebeurtenis, hoe klein ook, moet vastgelegd worden met een selfie. Het is alsof het niet echt gebeurd is, tenzij het op Instagram staat.

13. Geldbesef, of het gebrek daaraan

Geld lijkt bij pubers door de vingers te glijden alsof het water is. Besef van sparen of budgetteren? Dat komt later wel, denken ze.

14. Hun relatie met tijd

Voor een puber lijkt de tijd anders te lopen. “Ik ben er over vijf minuten” betekent vaak een half uur, en “straks” kan alles betekenen van een uur tot een week.

15. Huiswerk ontwijkend gedrag

Er zijn altijd duizend andere dingen die plotseling belangrijker lijken dan huiswerk. Van een plotselinge interesse in het huishouden tot een dringende behoefte om te gaan joggen.

16. Obsessie met uiterlijk

Uren kunnen ze voor de spiegel doorbrengen. Elke haar moet perfect zitten, en elke outfit wordt meerdere keren gewisseld. Maar vraag niet waarom de kamer niet met dezelfde precisie wordt opgeruimd!

17. Onvoorspelbaar humor

Wat ze hilarisch vinden, kan variëren van absurde internetmemes tot vreemde inside jokes. Probeer maar niet altijd mee te lachen, het is een onbegonnen zaak.

18. Stemmingswisselingen

Het ene moment zijn ze vrolijk en spraakzaam, het volgende moment trekken ze zich terug met een gezicht alsof de wereld vergaat. Het navigeren door deze emotionele achtbaan vereist vaak de diplomatieke vaardigheden van een VN-gezant.

19. Onverklaarbare rommel

De slaapkamervloer lijkt meer op een mijnenveld van kleren, schoolboeken, en mysterieuze objecten. En probeer je hen te helpen met opruimen, dan is het alsof je hun meest waardevolle schatten verstoort.

20. De douche marathon

Pubers kunnen de badkamer bezetten alsof het hun persoonlijke spa is. En het waterverbruik? Laten we het daar maar niet over hebben.

21. Onbegrip voor oude technologie:

Vraag een puber om een DVD te starten of een telefoon met snoer te gebruiken, en je ziet pure verwarring. Ze zijn de generatie van touchscreen en spraakcommando’s.

22. Hun “unieke” logica:

De redeneringen van pubers kunnen soms zo bizar zijn dat ze bijna bewonderenswaardig worden. “Als ik laat naar bed ga, hoef ik minder uren wakker te zijn voor school” is zo’n klassieker.

23. Vriendenkring als een mini-soap

De sociale dynamiek in hun vriendengroep verandert sneller dan je kan bijhouden. Wie vandaag de beste vriend is, kan morgen persona non grata zijn.

24. Onverzadigbare nieuwsgierigheid

Pubers willen alles weten, maar alleen op hun voorwaarden. Probeer je zelf iets

25. De onvoorspelbare groeispurt

Ze gaan naar bed als kind en lijken de volgende dag wel een kop groter te zijn geworden.

Liefs Marion

Extra info

11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Weerwoorden bij pubers
Schaamte – Mijn puber schaamt zich…
Een moeder/dochterrelatie: waar kan je tegenaan lopen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *