Een moeder/dochterrelatie: waar kan je tegenaan lopen?

Een moeder/dochter relatie: waar kan je tegenaan lopen?

Een relatie tussen een moeder met haar dochter kan heel intiem zijn. Maar je hoort ook regelmatig dat het helemaal niet zo vlekkeloos verloopt. Welke problemen spelen nogal eens tussen moeder en dochter en zijn er tips om deze valkuilen te vermijden?

Verschillende types moeders

Hoe jouw relatie met je dochter is, hangt natuurlijk af van beide karakters. Maar hoe je dochter is opgevoed door jou…dat kán vooral de beslissende factor zijn. Was jij (of je moeder natuurlijk)er voor je kind en vooral: was je er op de juiste manier. Ben je als moeder de veilige haven, die je zou moeten zijn, of ben je zelf als moeder juist afhankelijk van de goedkeuring van je kind? Er zijn moeders die namelijk zelf geen echte invulling aan hun leven hebben (kunnen) geven en zullen zich overal mee bemoeien omdat zij via de dochter alsnog die invulling willen vinden. Eigen keuzes maken wordt voor een dochter heel moeilijk, op deze manier. Je snapt dat de kans groot is dat een dochter een afstand gaat scheppen om onder dit juk uit te komen. Daarnaast kan een vriendin als moeder heel gezellig zijn, maar let op!

Een moeder/dochter relatie: waar kan je tegenaan lopen?

Als vriendinnen onder elkaar

Soms ben ik jaloers. Jaloers op die vrouwen of meiden die zo gezellig met hun moeder door de stad banjeren en samen gezellig een bakkie doen. Helaas is mijn moeder al jong overleden en heb ik die relatie als volwassen dochter nooit meegemaakt. Maar er zit een addertje onder het gras. Natuurlijk is het gezellig en helemaal niks mis met een vriendschappelijke band tussen moeder en dochter. Ik denk dat praktisch iedereen zou tekenen voor zo’n relatie met je mam. Maar er zijn moeders die niet meer uit de rol kunnen stappen van vriendinnen zijn en daarmee eigenlijk het kind de veilige thuishaven afnemen. Je mag vriendin zijn, maar blijf ook de moeder die “oud en wijs” is en waar ook het volwassen kind gewoon ook nog weleens behoefte aan heeft. Daarnaast: als je moeder je voortdurend claimt als vriendin: blijft er dan nog tijd over voor vriendinnen om samen dingen mee te doen, zonder mams? Wil je de relatie gezond houden: claim het niet! Wees niet altijd de gelijke. Je zit niet te wachten op een moeder die jaloers op je is, je hebt een moeder nodig die er voor jou is als het nodig is!

Loslaten

Of het nu om een zoon of dochter gaat: loslaten is misschien nog wel het moeilijkste aan opvoeden. Heb je een moeder die maar niet begrijpt dat je inmiddels allang geen drie meer bent en zou ze nog het liefst de hele dag op je vingers kijken of je alles wel goed doet? Kom je maar niet uit onder de druk van je moeder en merk je dat je behoorlijk zenuwachtig wordt als ze langs komt en jij vast weer commentaar krijgt hoe je jouw huishouden bestiert? Misschien zal je hier eens over in gesprek moeten, wil je jullie relatie een kans geven. Anders zal de ontspannen sfeer alleen maar nog verder te zoeken zijn en voor je het weet zal je het liefste helemaal niet meer huis gaan. En dat kan de bedoeling toch niet zijn?

Een moeder/dochter relatie: waar kan je tegenaan lopen?

Ook een moeder is maar een mens… en je dochter trouwens ook

Een andere valkuil is dat dochters hun moeder op een voetstuk willen plaatsen. Ze moet een soort supervrouw zijn die alles weet en alles zo doet als jij vindt dat hoort. Maar helaas: moeders zijn ook mensen met hun eigen tekortkomingen. En dochters trouwens ook. Accepteer van elkaar dat jullie unieke mensen zijn met jullie eigen ideeën en jullie eigen leuke en minder leuke eigenschappen. Als je allebei gewoon jezelf mag zijn, zal dat de relatie zeker ten goede komen! Natuurlijk geldt dit ook voor de relatie met je vader of je zoon, maar doordat je beide in dezelfde vrouwenrol zit, zal je nog meer van elkaar verwachten dat je over dingen hetzelfde denkt, bijvoorbeeld.

En dan ben je oma

Jouw dochter, jouw eigen kindje, wordt zelf moeder! Wat ben je gelukkig. Je leeft, uiteraard, volledig mee. En als dan die kleine wordt geboren: je hart smelt! Ook jij wil het koesteren en ook jij zal waken als een leeuw over dit nieuwe leventje. Maar: jouw kind is nu zelf moeder. Ze zal zelf haar ideeën hebben over wat goed is voor háár kindje. Probeer niet te bemoeierig te zijn, laat haar zelf haar nieuwe rol invullen. Vraagt ze om goede raad? Geef haar die, maar verwacht niet dat ze alles klakkeloos zo zal doen als jij het zegt of zoals jij het altijd hebt gedaan. Voorkom door teveel bemoeienis dat ze juist weg blijft! En wees eens eerlijk: haar ideeën zijn helemaal zo gek nog niet!

Extra info

25 Dingen die ik nooit zal begrijpen aan pubers
Mijn puber schaamt zich…
Aanraders voor een geslaagde spelletjesavond!
11 aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Oudere moeders vechten tegen vooroordelen
Weerwoorden bij pubers
Blogs over kinderen
Domme dozen gedoe

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Een moeder/dochter relatie: waar kan je tegenaan lopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *