Verminderd gehoor, verminderde vreugde

Eigenlijk is mijn gehoor al veel langer niet goed. Jaren geleden heb ik het eens laten controleren en toen bleek dat ik vanaf mijn geboorte al een gehoorafwijking heb. Het schijnt dat ik middentonen nooit heb kunnen horen (wat je nooit hebt gehad, kun je ook niet echt missen). Hoog en laag wel. Een tikkeltje lastig, maar tot mijn veertigste niet echt een probleem. Echter na je veertigste gaat je gehoor sowieso achteruit. Als je dan al een beperkt gehoor hebt, gaat het ineens wél een probleem worden. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving.

Verminderd gehoor, verminderde vreugde

Geen idee wat er wordt gezegd

Een gesprek voeren in een drukke ruimte, is voor mij eigenlijk niet te doen. Zo één op één gaat best redelijk (zeker als ik naar iemands mond kan kijken), maar als er teveel andere geluiden om mij heen te horen zijn, heb ik echt geen idee meer wat er wordt gezegd. Dus bemoei ik mij niet meer met de gesprekken en lach hooguit een beetje vriendelijk om mij heen. Leuk? Nee zeker niet. Je voelt je toch een beetje buiten het gezelschap staan. Je kunt er zelfs verkeerde signalen mee afgeven: ‘Goh zij voelt zich zeker te goed voor ons…’ of ‘Wat was ze weer chagrijnig, ze deed haar mond niet open!’ of ‘Ze heeft ook totaal geen belangstelling voor ons…’ Mensen zijn immers goed in aannames en ik loop ook niet met mijn gehoorbeperking te koop. Ik wil echter wel degelijk meedoen aan het gesprek, maar dan moet ik het wel kunnen horen.

Waarom geen gehoorapparaat?

Nou hoor ik je denken (Ja, dat hoor ik nou weer wel). ‘Waarom neem je dan geen gehoorapparaat?’ Dat is een hele goede vraag. Dat vroeg ik mezelf een paar jaar geleden ook af. Dus besloot ik daar achteraan te gaan en maakte een afspraak met een gehoorapparatenspecialist. Een paar weken later kon ik het gehoorapparaat ophalen. Hoopvol propte ik ze in mijn oren…om ze thuis met tranen in mijn ogen weer uit mijn oren te halen. Ik vond het geluid vreselijk en ook in de dagen daarna kon ik niet wennen aan het blikkerige geluid. Misschien heeft het aan het type gehoorapparaat gelegen, misschien aan de afstelling van het apparaat, ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik mij heel ongelukkig voelde met die dingen in mijn oren. Net alsof ik niet meer echt aan het leven deelnam, maar het indirect ervaarde. Heel gek. En het maakte me ook nog eens heel verdrietig.

Teruggebracht…

Ik heb het apparaat teruggebracht, gelukkig had ik een proefperiode. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en is mijn gehoor er niet beter op geworden. Steeds vaker moet ik zeggen: ‘Sorry, ik hoor het niet, kun je het nog even herhalen?’ of ‘Wat zeg je?” Omdat ik dit ook niet zo continu wil doen, vul ik zelf ook vaak wat in. ‘Hij zal dit wel hebben gezegd’ of ‘zij zal het daar wel over hebben’. Dat blijkt overigens maar zelden te kloppen…
Als ik mijzelf en mijn omgeving echt een plezier zou willen doen, ga ik het toch nog een keer proberen. Wellicht dat een ander type gehoorapparaat mij – maar ook zeker mijn omgeving – gelukkig(er) kan maken. Binnenkort heb ik een afspraak bij Van Boxtel hoorwinkels om mijn gehoor opnieuw te laten testen en met hun de mogelijkheden te bespreken. Ik ben erg benieuwd! Niet alleen ik maar ook mijn gezinsleden zijn blij met deze afspraak.

Extra informatie

Een goed gehoor draagt ook bij aan de mentale vitaliteit. Het gehoor stimuleert de hersenen net zoals bij hersentraining spelletjes. Vragen als: ‘wat hoor ik?’, ‘herken ik het geluid?’ en ‘moet ik actie ondernemen?’ worden onbewust bij elke geluid beantwoord. Op deze manier wordt de vitaliteit van je brein op peil gehouden. Bij een verminderd gehoor daalt het aantal auditieve prikkels waardoor het brein steeds minder wordt gestimuleerd.

Belangrijk voor een vitaal leven

Goed kunnen horen is op verschillende manieren van groot belang voor een vitaal leven. Het wordt daarom aangeraden om vanaf je 55e jaarlijks je gehoor te checken om een vermindering van het gehoor tijdig aan te pakken.

Ben je benieuwd naar jouw gehoor? Bij Van Boxtel hoorwinkels kun je een afspraak maken voor een gratis hoortest bij een filiaal bij jou in de buurt. Ga naar en zorg dat jouw gehoor bijdraagt aan een vitaal leven!

Extra info

Op zoek naar een goede audicien voor een gratis gehoortest
Over steunzolen en steunkousen
Top 5 50-plus kwaaltjes
Verbeter je gehoor vandaag nog

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *