Kan de hond mee op vakantie?

Met de zomervakantie in aantocht, is het tijd om na te denken over onze reisplannen. Maar wacht eens even, wat doen we met onze trouwe viervoeter? Moeten we hem thuislaten, bij vrienden of familie brengen of kan de hond mee op vakantie? En waar moet je dan rekening mee houden?

Kan de hond mee op vakantie?

Het dierenpaspoort

Het dierenpaspoort is essentieel voor het reizen met huisdieren binnen en buiten de Europese Unie (EU). Hier zijn de hoofdpunten voor reizen met huisdieren volgens de Rijksoverheid van Nederland:

Voor reizen zowel binnen als buiten de EU, moet je kat of hond een dierenpaspoort en een chip hebben. Deze kun je krijgen via de dierenarts. Fretten hebben ook een dierenpaspoort en een chip nodig als je ze meeneemt op reis​ bron​.

Bij reizen binnen de EU moeten honden en katten tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt. Een tatoeage is alleen toegestaan als deze is aangebracht vóór 2 juli 2011. Het is belangrijk om bij je dierenarts na te gaan of het land dat je wilt bezoeken aanvullende eisen stelt, zoals een behandeling tegen infecties veroorzaakt door parasieten​​.

Voor reizen buiten de EU, naast een dierenpaspoort en een chip, moet je huisdier ook zijn ingeënt tegen rabiës. Het is aan te raden om bij de ambassade van het land waar je naartoe wilt te informeren naar eventuele aanvullende eisen. Voor sommige landen moet je dier bijvoorbeeld eerst in quarantaine of een bloedonderzoek ondergaan​.

Als je met andere huisdieren (zoals konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën) reist, is meestal een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende. Voor meer informatie is het raadzaam contact op te nemen met de ambassade van het land dat je wilt bezoeken​.

Autoreizen met je hond

Reizen met de auto is vaak de meest comfortabele optie voor zowel jou als jouw hond. Het geeft je de vrijheid om te stoppen wanneer je wilt en biedt de hond een vertrouwde omgeving. Maar, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Zorg ervoor dat de hond veilig is tijdens de reis. Dit betekent dat ze in een reiskennel moeten zitten of vastgemaakt moeten worden met een speciale veiligheidsgordel voor honden. Het is ook belangrijk om regelmatige pauzes te nemen zodat je hond kan uitstappen, zich kan uitstrekken en zijn behoefte kan doen.

Vliegen met je hond

Het vliegen met uw hond kan een beetje meer planning vergen. Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan huisdieren toe, en degenen die dat wel doen, hebben vaak strikte regels over de grootte en het gewicht van het dier.

In veel gevallen moet je hond in het ruim van het vliegtuig reizen, wat stressvol kan zijn. Er zijn echter ook luchtvaartmaatschappijen die kleine honden in de cabine toestaan, mits ze in een goedgekeurde draagtas passen.

Belangrijk: check altijd de specifieke regels van uw luchtvaartmaatschappij voordat je boekt.

Accommodatie: Hondvriendelijke hotels

Net als bij luchtvaartmaatschappijen, hebben hotels ook verschillende regels als het gaat om honden. Sommige hotels zijn ‘hondvriendelijk’ en bieden speciale voorzieningen voor uw viervoeter, zoals welkomstpakketten met hondenspeeltjes en -snacks, terwijl andere hotels geen honden toestaan.

Het is altijd een goed idee om direct contact op te nemen met het hotel om te informeren naar hun huisdierenbeleid. Vergeet niet te vragen naar eventuele extra kosten die in rekening kunnen worden gebracht voor het verblijf van je hond.

Inentingen en gezondheidscontroles

Ongeacht hoe je reist, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond gezond is en alle nodige inentingen heeft. Sommige landen hebben specifieke eisen wat betreft de gezondheid van huisdieren, dus het is belangrijk om dit te controleren voordat je op reis gaat.

Bovendien kan een reis, vooral een lange, stressvol zijn voor de hond. Overweeg om je dierenarts te raadplegen voor de reis, om zijn gezondheid te controleren.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat als je naar het buitenland reist, je mogelijk een gezondheidscertificaat nodig heeft dat is ondertekend door een erkende dierenarts. Dit certificaat moet aantonen dat je hond alle benodigde vaccinaties en tests heeft gehad. Elk land heeft zijn eigen set gezondheidseisen voor huisdieren, dus het is essentieel om deze informatie te controleren voordat je op reis gaat.

Kijk naar de hond

Dus, is het een goed idee om uw hond mee te nemen op vakantie? Dat hangt echt af van zowel je hond als je vakantieplannen. Sommige honden genieten van de nieuwe ervaringen en omgevingen die reizen biedt, terwijl anderen zich misschien meer op hun gemak voelen in hun eigen huis.

Wat uw beslissing ook is, het is belangrijk om te plannen en ervoor te zorgen dat je hond gezond en gelukkig is gedurende de hele reis. En vergeet niet: vakantie is een tijd om te ontspannen en plezier te hebben, dus zorg ervoor dat dit ook geldt voor de hond!

Liefs Marion

Extra info

Een wereldreis op je bucketlist? Dit komt erbij kijken!
Een motorvakantie met kinderen is prima te doen!
Een eigen vakantiehuisje
Op vakantie naar Venlo: Boek een kamer in Hotel Maashof!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *