De vreugde van kippen houden

Ben je op zoek naar een nieuwe hobby die niet alleen plezierig maar ook productief is? Heb je ooit overwogen om kippen te houden? Ja, je leest het goed! Kippen zijn niet alleen voor boeren op het platteland, maar ook voor stadsbewoners met een tuin.

De vreugde van kippen houden

Waarom kippen houden?

Kippen houden biedt vele voordelen. Ze zijn niet alleen eenvoudig te verzorgen, maar ze bieden ook verse eieren, zijn geweldige compostmakers en zijn ontzettend vermakelijk om naar te kijken. En wie houdt er niet van het geluid van tokkelende kippen op een rustige ochtend?

Kippen houden in een stadstuin: Is dat mogelijk?

Ja, het is absoluut mogelijk! Het hebben van kippen in een stadstuin vereist enige planning, maar het is zeker haalbaar. Het belangrijkste om te overwegen is de ruimte die je hebt. Ze hebben ruimte nodig om rond te scharrelen en een kippenhok om in te slapen en eieren te leggen. Houd er rekening mee dat je ook je buren moet informeren, omdat ze wel wat lawaai kunnen maken.

Welke kip legt de lekkerste eieren?

De smaak van een ei wordt beïnvloed door het dieet van de kip, maar er zijn enkele kippenrassen die bekend staan om hun heerlijke eieren. De Barnevelder is een Nederlandse ras dat bekend staat om zijn donkerbruine eieren. Het zijn ook geweldige huisdieren, omdat ze vriendelijk en tam zijn. De Sussex is een ander ras dat bekend staat om zijn grote, bruine eieren. Ze zijn ook erg vriendelijk en gemakkelijk te verzorgen.

Wat komt er bij kijken?

Het houden van kippen vereist enige basiszorg. Ze hebben dagelijks vers water en voer nodig. Het is ook belangrijk om het kippenhok schoon te houden om ziekten te voorkomen. Ze zijn ook gevoelig voor roofdieren, dus zorg ervoor dat het hok veilig is. Verder moet je leren hoe je de gezondheid van je kippen kan controleren, zoals het controleren van hun veren en poten.

Wat eet een kip?

Het zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Hier zijn enkele van de voedingsmiddelen die ze typisch consumeren:

Graan en zaden
Dit is het hoofdbestanddeel van het dieet van een kip. Ze eten graanproducten zoals maïs, tarwe, gerst, haver en soja. Deze leveren de kippen de nodige energie en zijn ook een goede bron van eiwitten.

Groenten en fruit
Ze houden van allerlei groenten en fruit. Ze eten graag appels, bessen, wortelen, spinazie, boerenkool, komkommers en vele andere soorten fruit en groenten.

Insecten en wormen
Kippen zijn dol op insecten en wormen. Ze krabben graag in de grond op zoek naar deze lekkernijen. Dit is een natuurlijke bron van eiwitten voor hen.

Keukenresten
Ze kunnen ook keukenresten eten, zoals rijst, pasta en brood. Het is echter belangrijk om te vermelden dat niet alle keukenresten veilig zijn voor kippen. Vermijd het geven van rauwe aardappelen, avocado, chocolade, koffie en thee, evenals bedorven voedsel.

Kalk en grit
Kippen hebben kalk nodig voor sterke eierschalen, en grit helpt hen voedsel in hun maag te vermalen.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel kippen een breed scala aan voedsel kunnen eten, ze een uitgebalanceerd dieet nodig hebben om gezond te blijven en hoogwaardige eieren te produceren. Om zeker te weten dat ze alle benodigde stoffen binnenkrijgen, kun je ook kiezen voor kant-en-klaar kippenvoer. Dit is speciaal ontworpen om aan alle voedingsbehoeften van kippen te voldoen. Het bevat een gebalanceerde mix van granen, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Wat kost een kip?

De prijs kan variëren afhankelijk van het ras, de leeftijd en de plaats waar je de kip koopt. Over het algemeen kunnen de kosten voor een volwassen kip variëren van € 10 tot € 30, hoewel kuikens meestal minder kosten.

Naast de aanschafkosten van een kip, zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden als je kippen wilt houden. Dit zijn onder andere de kosten voor voer, een kippenhok, gezondheidszorg (zoals vaccinaties en routinecontroles bij een dierenarts), en mogelijk andere benodigdheden zoals een warmtelamp voor kuikens.

Is het moeilijk om kippen te houden?

Het houden van kippen is een verantwoordelijkheid, maar het wordt over het algemeen niet als bijzonder moeilijk beschouwd. Hier zijn enkele aspecten om in gedachten te houden:

Dagelijkse verzorging
Ze hebben dagelijks voer en vers water nodig. Ze zullen ook genieten van keukenresten zoals groenten en granen, maar dit mag niet hun hoofdvoer zijn.

Huisvesting
Kippen hebben een veilig hok nodig om ze te beschermen tegen de elementen en roofdieren. Het hok moet ook regelmatig worden schoongemaakt.

Gezondheid
Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde ziekten en parasieten. Het is belangrijk om te leren hoe je tekenen van ziekte kunt herkennen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een dierenarts te raadplegen.

Eieren verzamelen
Als je kippen houdt voor de eieren, zul je de eieren dagelijks moeten verzamelen.

Tijd
Hoewel kippen minder werk kunnen zijn dan sommige huisdieren, vragen ze nog steeds tijd en aandacht.

Als je nog nooit kippen hebt gehouden, is het een goed idee om wat onderzoek te doen voordat je begint. Er zijn veel goede bronnen beschikbaar, zowel online als in de bibliotheek, om je te helpen leren over de zorg voor kippen. Je zou ook kunnen overwegen om een lokale kippenhouder om advies te vragen.

Hoeveel kippen mag je thuis hebben?

Het aantal kippen dat je thuis mag houden, hangt af van de lokale regelgeving in jouw omgeving. Sommige steden of gemeenten hebben specifieke regels over het houden van kippen, inclusief hoeveel je er mag hebben, waar je het kippenhok mag plaatsen en of je al dan niet hanen mag houden (vanwege het lawaai dat ze maken).

In veel stedelijke en voorstedelijke gebieden is het houden van een klein aantal kippen (meestal tussen de 3 en 6) toegestaan zonder speciale vergunning, maar het is altijd een goed idee om de lokale regels te controleren voordat je kippen koopt.

Daarnaast is het belangrijk om de ruimte die je hebt te overwegen. Kippen hebben ruimte nodig om te kunnen scharrelen, en elke kip heeft ongeveer 1-2 vierkante meter nodig in een buitenren. Binnen in het hok moet je rekenen op ongeveer 0,4 vierkante meter per kip. Deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van het ras van de kip.

Dus hoewel er mogelijk geen strikte limiet is voor het aantal kippen dat je mag houden, moet je ervoor zorgen dat je de ruimte en tijd hebt om voor hen te zorgen. Overbevolking kan leiden tot stress, ziekte en andere problemen.

Liefs Marion

Extra info

Spectaculaire mierenfonteinen, wanneer zijn ze er weer?
Ben je er klaar voor om je eigen bijen te houden?
Zelf kaas maken? Dit heb je nodig!
Lid worden van een wijnclub
Op zoek naar een nieuwe hobby? Ga je eigen bier brouwen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *