Faalangst: hoe kun je het overwinnen?

De gang van het gemeenschapshuis was nog nooit zo stil geweest, of misschien leek het enkel zo in haar hoofd. Haar vingers klemden zich vast rond het handvat van haar vioolkoffer. Vandaag was de dag waarop ze voor het eerst sinds jaren weer zou optreden. De herinneringen aan haar laatste voorstelling, waar een verkeerde noot de ruimte vulde, drongen zich op. De fluisteringen van het publiek toen waren onvergetelijk. Nu, met het podium slechts enkele stappen verwijderd, voelde ze de greep van faalangst haar keel dichtknijpen….

Heb je ooit het gevoel gehad dat je het gewoonweg niet aankon, zelfs voordat je het probeerde? Nou, dat noemen we faalangst. En ja, het kan je op elke leeftijd overkomen – ook als je de magische 50 bent gepasseerd. Vandaag duiken we dieper in dit onderwerp. Wat is faalangst precies? En nog belangrijker, wat kunt u eraan doen?

Faalangst: hoe kun je het overwinnen?

Wat is faalangst eigenlijk?

Faalangst is de angst om tekort te schieten, niet te voldoen aan verwachtingen of simpelweg de angst om te falen. Het is een complexe mix van emoties die u kunnen verlammen, waardoor u nieuwe uitdagingen vermijdt of zelfs alledaagse taken moeilijk vindt.

Waarom ervaren we faalangst?

Terwijl we ouder worden, hebben velen van ons een rijke verzameling aan ervaringen opgebouwd. Sommige zijn positief, andere misschien niet zo. Soms zijn het die negatieve ervaringen of de angst voor het onbekende die faalangst voeden.

Maar weet je wat? Faalangst kan ook voortkomen uit diep gewortelde overtuigingen die we misschien hebben over onszelf. Misschien denk je stiekem dat je niet goed genoeg bent, of dat fouten maken een teken is van zwakte.

Hoe herken je faalangst?

Uitstelgedrag
Het vermijden van taken omdat je bang bent om te falen.

Overmatig piekeren
Constant denken aan wat er mis zou kunnen gaan.

Negatief zelfbeeld
Denken dat je het niet waard bent of dat je zult falen voordat je zelfs maar begint.

Lichamelijke symptomen
Zoals zweethanden, hartkloppingen of een knoop in je maag.

Wat kunt u eraan doen? Inspirerende stappen om faalangst te overwinnen

Erkenning
Het erkennen van je faalangst is de eerste stap. Het is oké om bang te zijn, maar het is niet oké om je door deze angst te laten verlammen.

Herleid je gedachten
Vraag jezelf af: “Is dit echt waar? Heb ik bewijs dat dit waar is?”. Vaak zult u merken dat deze angsten niet op feiten zijn gebaseerd.

Stel realistische doelen
In plaats van te streven naar perfectie, streef naar vooruitgang. Elke stap vooruit is een overwinning.

Ademhalingstechnieken
Diep ademhalen en je concentreren op je ademhaling kan je helpen te kalmeren.

Zoek ondersteuning
Praat met vrienden, familie of overweeg professionele hulp. Het delen van uw zorgen kan wonderen doen.

Stap buiten je comfortzone
Hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. Begin klein en breid je horizonten geleidelijk uit.

Gun jezelf te laten groeien!

Het leven zit vol uitdagingen en onzekerheden, maar dat betekent niet dat we ons moeten laten verlammen door faalangst. Onthoud dat elke keer dat je je angst onder ogen ziet en erdoorheen breekt, je een beetje sterker wordt. Gebruik de jaren waarin je wijsheid en ervaring hebt opgedaan om je angsten te overwinnen en het leven ten volle te leven.

Je hebt de kracht, de ervaring en de wijsheid om het hoofd te bieden. Je hebt al zoveel overwonnen in het leven; dit is slechts een ander avontuur om te overwinnen. Ga ervoor!

liefs Marion

Extra info

Mindfulness meditatie technieken, dat geeft rust!
De voordelen van aquasporten
Yoga ademhalingstechnieken voor 50 plussers
Verlos je van de angst en durf te leven

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *