Muggenbestrijding: Hoe kom je van de muggen af?

Muggen, het zijn zo’n beetje de meest irritante insecten die er zijn. Nutteloos wil ik ze niet noemen, maar mijn hemel, wat zijn die mormels irritant. Ze zoemen rond je oren als je probeert te slapen, ze prikken je als je rustig in de tuin zit, en ze zijn gewoon overal. Een effectieve muggenbestrijding, is dus onontbeerlijk. Maar hoe?

Muggenbestrijding:

Waarom komen muggen op ons af?

Voordat we ingaan op de muggenbestrijding, is het handig om te begrijpen waarom ze op ons afkomen. Het is niet persoonlijk – muggen worden aangetrokken door koolstofdioxide, dat we uitademen. Bovendien houden ze van lichaamswarmte en de geur van zweet. Onderzoek toont ook aan dat ze meer aangetrokken worden tot mensen die alcohol hebben gedronken.

Bescherm je huis tegen de muggen

Je huis muggenvrij houden is een geweldige eerste stap. Hoe doe je dat?

Houd ramen en deuren gesloten of installeer horren
Dit kan de toegang van muggen tot je huis aanzienlijk beperken.

Laat geen stilstaand water staan
Muggen leggen hun eitjes in water, dus door emmers, bloempotten en vogelbadjes leeg te maken, beperk je hun broedplaatsen.

Gebruik een ventilator
Muggen zijn niet zo goed in vliegen, dus een ventilator kan helpen om ze weg te blazen.

Gebruik een klamboe
Een klamboe is niet alleen handig in de tropen, ook in ons kikkerlandje biedt een klamboe bescherming tegen de muggen in je slaapkamer. Behalve natuurlijk als hij onder je klamboe is gedoken.

Spuit muggenspray
DEET en Picaridin zijn chemische stoffen die vaak worden gebruikt in muggenwerende producten. Ze zijn zeer effectief in het weren van muggen. Zorg er wel voor dat je deze producten veilig gebruikt en volg altijd de instructies op de verpakking.

Let op: hoewel deze geuren muggen kunnen afschrikken, zullen ze niet alle muggen 100% van de tijd weren. Het is nog steeds belangrijk om andere preventieve maatregelen te nemen.

Bescherm jezelf buiten tegen de muggen

Maar zelfs als je huis mug-vrij is, wat doe je dan als je buiten bent? Hier zijn enkele tips:

Draag lichtgekleurde kleding
Muggen worden aangetrokken door donkere kleuren, dus het dragen van lichtgekleurde kleding kan helpen.

Gebruik muggenwerende middelen
Er zijn veel verschillende muggenwerende middelen op de markt, van sprays tot lotions tot armbanden.

Vermijd buiten zijn bij zonsopgang en zonsondergang
Dit zijn de tijden dat muggen het meest actief zijn.

Brand wierook
Niet alleen sommige mensen hebben een hekel aan de lucht van wierook, muggen ook. Dus als jij het wel een prettige geur vindt, brand dan een wierookstokje buiten. Muggen houden niet van rook en bepaalde geuren. Wierook kan daarom helpen muggen af te schrikken.

Plant een notenboom
Notenbomen, zoals de zwarte walnoot, staan erom bekend dat ze een natuurlijk insecticide produceren genaamd juglone. Dit kan muggen en andere insecten afschrikken.

Vuurkorf
Net als wierook, kan de rook van een vuurkorf muggen afschrikken.

Muggenwerende planten
Er zijn verschillende planten die bekend staan om hun muggenwerende eigenschappen, zoals citronella, munt, basilicum, lavendel, en kattenkruid. Door deze rond je huis of op je balkon te planten, kun je muggen op afstand houden.

Geurende oliën
Zoals eerder genoemd, houden muggen niet van bepaalde geuren. Geurende oliën zoals citronella, eucalyptus, en lavendel kunnen effectief zijn. Je kunt deze oliën in een diffuser doen of ze direct op je huid aanbrengen.

Geuren waar muggen een hekel hebben

Citronella
Citronella is een van de meest bekende natuurlijke muggenwerende middelen. Het wordt vaak gebruikt in kaarsen, lampen en fakkels die je in je tuin kunt plaatsen. Maar let op, citronella is een kortwerkend middel en de geur vermindert snel, dus je moet het regelmatig aanvullen.

Lavendel
Lavendel ruikt niet alleen geweldig voor ons, maar muggen hebben er een hekel aan. Je kunt lavendelplanten in je tuin planten of lavendelolie gebruiken. Een paar druppels op je huid kunnen als een natuurlijk muggenwerend middel werken.

Eucalyptus en citroen
Een mix van eucalyptus en citroen kan ook effectief zijn om muggen af te weren. Veel muggenwerende middelen bevatten deze oliën. Een studie heeft zelfs aangetoond dat eucalyptusolie met citroen even effectief kan zijn als DEET, een veelvoorkomend ingrediënt in muggenwerende middelen.

Knoflook
Muggen houden ook niet van de geur van knoflook. Hoewel je misschien niet de hele dag naar knoflook wilt ruiken, kan het handig zijn om knoflook rond je huis te planten om muggen af te schrikken.

Ondanks muggenbestrijding, toch gestoken?

Oké, stel dat je al deze adviezen hebt gevolgd, maar je bent toch geprikt. Wat nu?

Gebruik een anti-jeuk crème
Deze kunnen helpen om de jeuk te verminderen.

Probeer niet te krabben
Het kan moeilijk zijn, maar krabben kan de jeuk erger maken en kan zelfs leiden tot infectie.

Neem een antihistaminicum
Dit kan helpen om de zwelling en jeuk te verminderen.

Gewoon meppen!

En als al deze muggenbestrijding tips niet mogen baten, dan wordt het gewoon je partner het bed uitsturen met een klamme theedoek en meppen! Hopelijk laten ze niet te veel vlekken achter op het plafond of de muur…

liefs Marion

Extra info

Zo houd je zilvervisjes of papiervisjes buiten de deur
De vervelende invasie van fruitvliegjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *