Senior spaces: 70 plussers op de werkvloer

Senior spaces: 70 plussers op de werkvloer

De co-working space van The Student Hotel aan de Wibautstraat, TSH Collab, is vanaf vandaag het decor van de installatie Senior Spaces. Vergrijzing, een toegenomen levensverwachting én een onzeker pensioen zorgen ervoor dat we jaren langer blijven doorwerken. Hoe ver zullen we gaan om onze mentale en fysieke gezondheid hierin te faciliteren?

Nieuwe generatie

‘Senior Spaces’ presenteert dit ruimtelijk scenario en confronteert ons met een nieuwe generatie op de werkvloer, de 70-plusser. Op vrijdag 15 februari is de installatie gratis te bezoeken en is er een debat over de toekomst van werk en werkplekken. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook aanmelden.

Hoe ziet onze werkvloer er in de toekomst uit? Met speculatieve interieurs en aansluitende events verkent Senior Spaces de grote thema’s die werk en de werkomgeving zullen veranderen.

Senior spaces: 70 plussers op de werkvloer

Koffiebar die dienst doet als apotheek

Een koffiebar die tevens dienst doet als supplementen-apotheek, bewegingsvrijheid dankzij hellingbanen, ruimte voor een dutje en ondersteunende stoelen; een ‘healing environment’ vol hulpmiddelen.

Is de werkplek van de toekomst een ondersteunende omgeving die je zo lang mogelijk gezond en fit houdt? Een kruising tussen kantoor, kuuroord en zorginstelling? Angstaanjagend, of misschien wel een mooi alternatief voor een verzorgingstehuis?

Senior spaces: 70 plussers op de werkvloer

Labor Lab

Senior Spaces is de eerste in het drieluik ‘Labor Lab’: een ruimtelijke verkenning van ons toekomstige werklandschap. Met drie speculatieve interieurs in co-working spaces dagen we in de loop van 2019 invloedrijke partijen uit het vakgebied uit om over de toekomst na te denken, door deze nu alvast te ervaren en in debat te gaan.

De drie scenario’s zijn: Senior Spaces; (hoe) gaan we straks werken tot aan onze laatste levensfase? Data Dominator; hoe reageren we op een kantoor dat zo smart is dat het ons stuurt op basis van persoonlijke data? En de derde, Leisure for Life; welke rol heeft werk nog in een wereld van vergaande robotisering en basisinkomen?

Senior spaces: 70 plussers op de werkvloer

Doelstelling

Doelstelling van Labor Lab is om verschillende partijen, zij die werkplekken ontwikkelen, vormgeven én gebruiken, over de scenario’s aan het denken en met elkaar in gesprek te brengen. Welke grote technologische, culturele en demografische ontwikkelingen zullen werk in de toekomst drastisch gaan veranderen? Kijken we hiernaar uit of tegenop, is dit een waarschijnlijke toekomst, en welke rol speel ik in het mogelijk maken of bijsturen van dit scenario?

Anna Dekker van Studio LONK: “Het is een ruimtelijke verkenning van ons toekomstige werklandschap. We gaan veel later of zelfs helemaal niet met pensioen. Het is tijd dat we met elkaar praten over dit thema. Bijvoorbeeld over hoe ver we zullen we gaan om onze mentale en fysieke gezondheid hierin te faciliteren.”

Extra info

Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Meer blogs over werk en inkomen
Leeftijdsdiscriminatie – wat kun je doen?

Bronvermelding

© afbeelding: Senior Spaces

Senior spaces: 70 plussers op de werkvloer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *