Wat kun je doen aan dementie?

Wat kun je doen aan dementie

Wat kun je doen aan dementie? is de titel van een boek, geschreven door medici die verstand hebben van hersenen. De titel nodigde mij direct uit tot lezen, want ik was razend benieuwd wat je aan dementie kunt doen. Eigenlijk is het een thema waar ik nog niet zoveel van af weet, maar aan de andere kant ook interessant vind. Het kan ons immers allemaal overkomen. Of iemand anders in onze omgeving. En hoe ga je daar dan mee om?

Geef Alzheimer geen kans

Helder beschreven

Bovenstaande titel las ik in 1 ruk uit. Het boek is helder beschreven, leest lekker vlot en vooral de grote letters spraken mij erg aan. Het boek is onderverdeeld in twee delen, het eerste deel gaat over de achtergrond van dementie. Hoe werken onze hersenen, en hoe verder na de diagnose. Deel 2 beschrijft wat je kunt doen aan dementie. Tijdens het lezen van kwam ik erachter dat je weinig kunt doen aan dementie. A. omdat er niet echt geneesmiddelen zijn tegen dementie, althans er zijn geneesmiddelen die een klein effect lijken te hebben en lang niet bij alle patiënten. Is ook verder niet bewezen. B omdat het onderzoek naar dementie nog erg jong is en dat beschikbare gelden voor onderzoek naar dementie achterlopen op bijvoorbeeld onderzoeken naar kanker.

Wat kun je doen aan dementie

Wat kun je doen?

Deel 2 beschrijft dus wat je kunt doen. En eigenlijk zijn dit tips, die voor een ieder toepasbaar zijn. Of je nu wel of niet dement wordt, bent, of gaat worden. Want dat is niet te voorspellen. Er komen op een gegeven moment wat herkenbare signalen, vaak niet eens bij de dementerende zelf maar bij anderen in zijn of haar omgeving. We kennen allemaal wel iemand die kliekjes bewaard in de koelkast, en dan niet voor een paar dagen maar dan is het bijna zover dat het kliekje vanzelf de koelkast verlaat. Oplettendheid van de omgeving is dus een groot goed. Niet wegwuiven van och we gooien het weg en klaar. Want voordat je het weet staat de koelkast weer vol en worden er bedorven voedsel gegeten met alle gevolgen van dien. De omgeving is bij iemand die dementerend is heel belangrijk. Ik vergelijk het een beetje met iemand die hulpbehoevend is, ook die heeft steun nodig en begeleiding. Kortom bruikbare tips, helder en duidelijk beschreven voor een ieder die zoekt naar wat houvast bij een (beginnend) dementerende.

Wat kun je doen aan dementie

Specificaties Wat kun je doen aan dementie?

TitelWat kun je doen aan dementie?
UitgeverijUitgeverij Lannoo
AuteurJurgen Claassen, Roy Kessels en Petra Spies
Illustrator
Aantal pagina’s176
Prijs19,99 euro
ISBN9789401451116
Bestel directBol.com

Meer informatie

Omgaan met dementie: Een persoonlijke en gemeenschappelijke uitdaging
Fiets mee met 2bike4alzheimer
Blogs over onze gezondheid
Geef Alzheimer geen kans
Meer leuke hebbedingen
Leuke boekbesprekingen
Top 5 50-plus kwaaltjes

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Ria
Meer dementie boeken

Wat kun je doen aan dementie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *