De ziel kent geen leeftijd

De ziel kent geen leeftijd

Ik hou van rauw, ruw, de perfectie van de imperfectie. Ik wist niet dat daar een naam voor bestond, maar die is er. Wabi Sabi. Wabi Sabi is de Japanse schoonheidsleer waarin onvolmaaktheid, ouderdom, gebrokenheid en een verlopen voorkomen als mooi worden beschouwd. Ik ben dus dol op Wabi Sabi, want juist in de onvolmaaktheid, zit de pracht van de perfectie verscholen. Tijdens ons leven lopen we diverse deuken en botsen op. Ieder litteken, iedere oneffenheid vertelt een eigen verhaal. Ik vind mensen er alleen maar mooier op worden met al die zichtbare verhalen. Alsof ze het leven met zich mee dragen.

Acceptatie van het verlies

Het is aan ons om niet te vechten tegen datgeen wat onomkeerbaar is. Als je wilt vechten tegen ouderdom, maak je dat tot je vijand. Waarom zou je dat willen, als het proces niet is tegen te houden. Het geheim van tevreden ouder worden zit verscholen in de acceptatie van het verlies van de schoonheid en kracht van de jeugd. Maar is het verlies? Of komen er juist andere zaken voor terug. Wijsheid, rust, berusting, inzicht.

Ik vind het niet erg om ouder te worden. Er zijn echter momenten dat ik wel van mijn lichaam kan balen. Bijvoorbeeld door de pijn die het vaak doet of dat hij de snelheid van mijn denken niet kan volgen. Ik wil er echter ook niet te veel over nadenken of in een negatieve emotie blijven hangen. Het maakt me er immers niet gelukkiger op en het zal er ook niet veel beter op worden. Beter is de situatie te accepteren zoals hij is en daar het beste van te maken. En bovenal wil ik mijn lach niet verliezen…

De ziel kent geen leeftijd

Positieve energie

Als ik het boek begin te lezen merk ik al snel dat ik het maar lastig kan wegleggen. Ik lees zoveel mooie dingen en inzichten, waarbij ik niet alleen diepgang vind maar ook herkenning. De woorden zijn gevuld met positieve energie, waardoor de stramme spieren ineens een tikkeltje minder stram lijken en die leesbril een sexy touch geeft aan mijn gezicht. Natuurlijk zal iedereen zijn eigen beleving hebben bij het lezen van dit boek, ik kan alleen maar vertellen wat de woorden met mij doen.
Je kunt de adviezen ter harte nemen, je kunt ze ook naast je neer leggen. Ik merk dat de woorden mijn creativiteit prikkelen, mijn spiritualiteit en het verlangen om verder te groeien een boost geeft.

En wie wil er nou niet een betekenisvoller en liefdevoller leven leiden? Ik ga niet beweren dat na het lezen van dit boek je ‘ineens het licht hebt gezien’. Dat zou onzin zijn, want zo werkt het niet. Zeker niet wanneer je vastgegroeid bent in vaste (denk)patronen. Dit boek kan echter wel iets in beweging zetten waardoor je daarnaartoe kunt werken. Laat je gerust inspireren, hoe oud je ook bent, want volgens Thomas Moore: ‘De ziel kent geef leeftijd’.

De ziel kent geen leeftijd

Specificaties De ziel kent geen leeftijd

TitelDe ziel kent geen leeftijd
UitgeverijAnkh Hermes
AuteurThomas Moore
Illustrator
Aantal pagina’s320
Prijs20 euro
ISBN9789020214246
Bestel directBol.com

Meer informatie

Meer leuke hebbedingen
Leuke boekbesprekingen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

De ziel kent geen leeftijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *