Waar let je op bij het afsluiten van een persoonlijke lening?

Waar let je op bij het afsluiten van een persoonlijke lening?

Geld lenen om een droom waar te maken: die nieuwe auto of misschien wel een prachtige caravan. Het is de manier om toch iets te kunnen krijgen wat je niet zomaar even kunt kopen. Door voor een lening te gaan kan je de uitgave spreiden over meerdere maanden of jaren en kan het zo voor jou wel mogelijk zijn om toch die grote uitgave te doen. Maar dat je dit verstandig moet doen, mag duidelijk zijn. Waar let je op? Wat moet je vooral niet doen?

Lenen kost geld

Het wordt niet voor niets bij reclames erbij gezegd: lenen kost geld. Al veel mensen zijn door zomaar van alles te kopen op afbetaling en via leningen in de schuldsanering terecht gekomen. Weet dus wat je doet! Kan je de aflossingen niet betalen, begin er dan simpelweg niet aan. Zo beland je in een vicieuze cirkel, omdat je nog meer gaat lenen om aflossingen af te lossen, bijvoorbeeld. Niet doen! Dan nog maar even wachten tot je echt wel zelf meer geld hebt! Zoek naar manieren om meer geld binnen te krijgen of bezuinig op andere zaken om meer geld over te houden.

Hoeveel kan je lenen

Weet dan ook goed wat je maximaal kunt lenen. Kijk naar je inkomsten en je vaste lasten. Of anders gezegd: kijk naar wat je kunt aflossen iedere maand. Zorg dat hier speling in zit, zodat je niet direct omhoog zit als er iets in je gezinssituatie of bijvoorbeeld je werk verandert. Reken je zelf niet rijker dan je bent, daar voorkom je een hoop problemen mee!

Waar let je op bij het afsluiten van een persoonlijke lening?

Waarvoor gebruik je een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor zaken als een auto, een verbouwing, omdat je even rood staat of te veel dingen hebt gekocht op afbetaling… Maar ook bij het kopen van een huis zijn er mensen die een persoonlijke lening aanvragen. Omdat er vaak meer eigen geld ingebracht moet worden omdat de regels rondom hypotheken strenger zijn geworden, kan dit de oplossing zijn.

Vergelijken rente

De rente van persoonlijke leningen willen per aanbieder nogal verschillen. Onderling vergelijken is dus absoluut geen overbodige luxe. Iedere maand meer rente moeten betalen gaat immers nogal in de papieren lopen. En dat geld kan je beter gebruiken, toch?! Kijk dus verder dan alleen bij je eigen bank of de mooie woorden van een adviseur. Ook die praat vaak naar zijn eigen straatje…

Krediet, hypotheek of een persoonlijke lening?

Heb je niet een bepaald doel, maar af en toe even extra geld nodig, dan kan een krediet voor jou misschien goed werken. Hierbij los je niet binnen een bepaalde periode af en kan je zelfs meer bij lenen. Je betaalt de maandlasten iedere maand en indien mogelijk los je af. Dat hier een hoge rente tegenover staat mag duidelijk zijn. Omdat je geen termijn afspreekt en je dus het risico loopt het aflossen voor je uit te schuiven, ben je aan het einde van de rit veel meer geld kwijt. Want al die maanden betaal je wel die rente. Bij een persoonlijke lening gaat het wel om een vastgelegde periode en los je dus ook iedere maand iets af. Deze vorm is dus een prima oplossing als je een auto wilt kopen. Maar dan moet je uiteraard wel de financiële ruimte hebben om zowel die aflossing als de rente te kunnen betalen iedere maand. Bij een hypotheek hebben we het over een lening met bijvoorbeeld je huis als onderpand. Ga je verbouwen? Dan kan je kiezen voor een extra hypotheek, maar een persoonlijke lening kan soms een betere optie zijn. Laat je dan ook goed voorlichten door een professional wat voor jouw situatie beter is.

Kopen of afbetaling

Misschien vraag je je af of je niet beter gewoon kunt kopen op afbetaling. Maar ook daar moet je heel goed mee opletten. Juist op die manier kopen kost vaak heel veel rente, die doorberekend wordt. Uiteindelijk ben je dan dus nog meer kwijt. Bedenk ook dat als je ergens schulden opbouwt, het vaak in het BKR (Bureau Krediet Registratie) wordt genoteerd met alle vervelende gevolgen van dien. Heb je al diverse leningen lopen (en daar valt dit ook onder) dan kan het zomaar zo zijn dat je daardoor dus geen hypotheek zou kunnen afsluiten, om maar een voorbeeld te noemen.

Liefs Wil

Extra info

Zo werkt een seniorenhypotheek
5 tips voor meer financiële ruimte na je 50e
Bezuinigen: sommige klusjes doe je gewoon zelf!
Welke bijkomende kosten zijn er bij een auto?
Zorgvuldig met je geld omgaan

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Waar let je op bij het afsluiten van een persoonlijke lening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *