Indrukwekkende viering van Inti Raymi in Cusco 24 juni

Op 24 juni komt de geschiedenis tot leven in Cusco, Peru, tijdens een van de meest kleurrijke en indrukwekkende festivals ter wereld: Inti Raymi. Dit eeuwenoude Inca-zonnewendefeest, een eerbetoon aan de zonnegod Inti, trekt duizenden deelnemers en toeschouwers in traditionele kledij naar de stad. Het is een spektakel dat je niet wilt missen!

Indrukwekkende viering van Inti Raymi in Cusco 24 juni Een eerbetoon aan de zon en het gouden tijdperk van de Inca’s in Peru

De betekenis van Inti Raymi

Inti Raymi, wat ‘Zonfeest’ betekent in het Quechua, markeert het begin van een nieuw jaar na de langste nacht op het zuidelijk halfrond. De Inca’s eerden hiermee de zonnegod Inti en vierden de terugkeer van het licht. Het is een levendig schouwspel vol zang, dans en prachtige kostuums dat zich afspeelt op drie historische locaties in Cusco, de oude Inca-hoofdstad, hoog in de Andes.

Drie delen van de ceremonie

De festiviteiten beginnen om 9 uur ’s ochtends op 24 juni. De dag start bij de Tempel van de Zon, ‘Qorikancha’, waar een offer wordt gebracht aan Inti. Daarna volgt een indrukwekkende processie naar het Plaza de Armas, met de Inca-keizer, de ‘Sapa Inca’, op een gouden troon. Hier vindt de “Meeting of the Ages” plaats, waar de Inca de burgemeester van Cusco opdracht geeft om de provincie te besturen.

Het hoogtepunt van Inti Raymi vindt plaats op de archeologische vindplaats Saqsaywaman, 2 km buiten het stadscentrum. Hier gaat men een groot offer aan de zonnegod brengen, en voert de Sapa Inca rituelen uit die zorgen voor kosmische harmonie en vruchtbaarheid van de aarde. Deze ceremonie, omringd door priesters en edelen, is een betoverend gezicht van dans en gezang.

Respect voor de Inca cultuur

Inti Raymi dateert uit de 15e eeuw, maar werd in 1572 verboden door de Spaanse onderkoning Francisco de Toledo. Gelukkig is het in 1944 in ere hersteld en is het nu een indrukwekkend cultureel erfgoed van de Inca’s. Het festival is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een spirituele ervaring voor velen.

Inti Raymi bezoeken

Wil je dit unieke festival zelf meemaken? Voor het beste zicht op de ceremonies bij Qorikancha en Saqsaywaman zijn er tickets te koop. Voor de processie door de straten van Cusco en op Plaza de Armas kun je gewoon een plekje langs de route zoeken en genieten van de festiviteiten.

Meer informatie en tickets vind je op: Teleticket.

Kom en beleef Inti Raymi, een viering die de geschiedenis doet herleven en je meeneemt naar het gouden tijdperk van de Inca’s!

Extra info

De 50-plusser: Toen en Nu
Hoe zou de wereld er over 50 jaar uitzien?
Online daten met jongere vrouwen, hoe doe je dat?
Wat kan ChatGPT voor jou betekenen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Afbeelding: PROMPERU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *