Gelijk hebben – Aardbeien en tomaten

Marion Middendorp

Soms verschil je van mening met een ander en kun je elkaar even moeilijk vinden. Jij bent overtuigt van jouw gelijk, maar die ander ook. Probeer dan eens te bedenken dat de kans groot is, dat jullie gewoon allebei gelijk hebben. Om dit te kunnen zien, is het wel noodzakelijk je in de ander te verplaatsen. Ik geef een voorbeeld. Jullie zitten allebei aan een tafeltje. Voor je neus ligt één cijfer en jullie moeten allebei zeggen welk cijfer je voor je ziet liggen. De een zal een 6 zeggen, de ander een 9. En dan hebben jullie allebei gelijk…

Middelpunt van discussie

Nog zo’n voorbeeld van ‘er is geen eenduidig gelijk, dus iedereen heeft gelijk’ is de discussie rondom aardbeien en tomaten. Je vraagt je misschien af wat aardbeien, tomaten, negens en zessen nou met elkaar te maken hebben. Nou ook tomaten en aardbeien vormen vaak middelpunt van een discussie. Want is een tomaat of aardbei nou groente of fruit?

Tuinders weten het zeker

Voor tuinders is er helemaal geen discussie. Zij weten heel zeker dat alles wat aan een kruidachtige plant groeit, groente is en alles wat aan een houtachtige plant groeit, fruit is. Met die stelling zouden beiden vruchten, groente zijn. Dit kreeg ik met de paplepel ingegoten want mijn vader was de zoon van een tuinder, dus voor hem is er helemaal geen discussie. Toch is die discussie er wel degelijk en zijn er hierin ook meerdere gelijken te behalen. Net als bij die zes en die negen. Want hoe denk jij erover? Heb jij ook het gelijk aan je kant? Gevoelsmatig is voor mij een tomaat groente en een aardbei zou ik persoonlijk indelen onder het kopje fruit… Maar eigenlijk is dat puur gevoelsmatig en heb ik er geen onderbouwing voor.

Hooggerechtshof

Dat het niet zo eenvoudig ligt, blijkt wel uit het feit dat in 1983 de Hooggerechtshof in Amerika er aan te pas moest komen om te oordelen dat de tomaat onder de groente valt. Het feit alleen al dat het Hooggerechtshof er aan te pas heeft moeten komen, zegt dus wel iets over de discussie. Deze uitspraak heeft in ieder geval voor helderheid gezorgd in Amerika, maar hier in Nederland is het allemaal nog niet zo helder.

Gelijk hebben - Aardbeien en tomaten

In Nederland

Binnen de Nederlandse taal is de definitie van groente: ‘plantaardig voedsel voor de mens, als gewas of als spijs’. De definitie van fruit is: ‘voedsel, bestaande uit eetbare vruchten’. Geen wonder dat je dan discussies krijgt, want met deze vage begrippen ben je nog geen stap verder. Dan vallen zowel de tomaat als de aardbei onder beide begrippen. Lekker verwarrend dus.

Lekker verwarrend allemaal

Onder fruit kan bijvoorbeeld worden verstaan alle suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden. Groente omvat dan alle andere eetbare delen van planten. De tomaat bevat suiker, dus zou het met deze definitie onder het kopje ‘fruit’ vallen.

Andere indeling?

Een striktere indeling zou kunnen zijn dat groente aan eenjarige planten groeit (of dat de plant verloren gaat bij het gebruik, bijvoorbeeld wortels) en fruit aan meerjarige planten groeit. Dit heeft wel tot gevolg dat de avocado als fruit beschouwd moet worden en de suikermeloen en watermeloen (beide groeiend aan een eenjarige kruidachtige plant) onder het kopje groente komen te vallen.

Andere indelingen

Je ziet het, de discussie is nog niet zo eenvoudig. Bovendien zijn er nog andere indelingen mogelijk, want waar in het Nederlands kortweg van fruit wordt gesproken, heeft men het bijvoorbeeld in Scandinavië vaak over fruit en bessen, waarbij bessen als een belangrijke, min of meer aparte groep worden beschouwd.

Maar ach, wat maakt het uit of een tomaat of aardbei groente is of fruit, ze zijn beiden rood, sappig, zoet en smaken heerlijk. Los uit het vuistje of door een gerecht. Het enige wat ik wil zeggen, probeer bij het volgende meningsverschil eens op de stoel van de ander te zitten. Zie je dan hetzelfde getal? Of zie je dan ineens het inzicht van de ander…

Geniet van al het gezonds, geniet van het prachtige weer maar geniet vooral van elkaar!

Extra info

Persoonlijke blogs
Meer blogs van Marion
Ja, ik kook, en wat dan nog?

Bronvermelding

Tekst & foto’s: Marion Middendorp

Gelijk hebben - Aardbeien en tomaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *