De vervelende invasie van fruitvliegjes

Heb je ook last van die vervelende fruitvliegjes in de keuken? Kleine vliegjes die altijd precies weten wanneer je net dat ene stukje fruit te lang hebt laten liggen en direct hun hele familie uitnodigen voor het diner. Voor je het weet, zijn ze met een heel leger binnengevallen. Het lijkt alsof ze vanuit het niets komen, en voordat je het weet, zijn het er honderden. Hoe raak je er ooit weer vanaf?

De vervelende invasie van fruitvliegjes

Waar komen die krengen eigenlijk vandaan?

Eerst even dit: fruitvliegjes komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze leggen hun eitjes op (over)rijp fruit, in de gootsteen, of zelfs in vuilnisbakken. Een enkele fruitvlieg kan tot 400 eitjes leggen. Binnen een dag of twee zijn die eitjes uitgekomen en beginnen de larven aan hun smakelijke maaltijd. Voor je het weet, heb je een hele kolonie in huis.

Hoe voorkom je een invasie?

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Enkele eenvoudige tips om een fruitvliegjesinvasie te voorkomen:

Houd je keuken schoon

Dit is de basisregel. Geen restjes, geen vieze vaat en zeker geen overrijp fruit.

Bewaar fruit in de koelkast

Fruitvliegjes houden niet van kou. Door je fruit in de koelkast te bewaren, geef je ze geen kans om eitjes te leggen.

Dek etensresten goed af

Als het geen fruit is waar de vliegjes op afkomen, dan is het wel iets anders. Dus dek dat eten af!

Gooi je afval direct weg

Met name organisch afval is een feestmaal voor fruitvliegjes. Dus gooi dat zo snel mogelijk in een goed afgesloten vuilnisbak.

De invasie is een feit: wat nu?

Je hebt je best gedaan, maar toch zitten ze er. Geen paniek, er zijn verschillende manieren om van je fruitvliegjes af te komen.

DIY Fruitvliegjesval

Een eenvoudige DIY-methode is het gebruik van een glas met wat appelazijn, een druppel afwasmiddel en een stukje plasticfolie. Maak kleine gaatjes in de folie en zet het glas in de buurt van de invasie. De fruitvliegjes komen af op de geur, maar kunnen niet meer ontsnappen.

Professionele sprays en vallen

Er zijn diverse sprays en vallen op de markt die specifiek gericht zijn op het bestrijden van fruitvliegjes. Vaak zijn deze middelen biologisch afbreekbaar en veilig voor mens en huisdier.

Koffiegruis

Een minder bekende methode is het gebruik van koffiegruis. Strooi wat nat koffiegruis op een schoteltje en zet dit in de buurt van de plek waar de fruitvliegjes zitten. Ze komen op de geur af en blijven plakken in het gruis.

Toekomstige invasies voorkomen

Je bent er eindelijk vanaf. Hoe zorg je er nu voor dat ze niet terugkomen? Het begint met een grondige schoonmaak. Was alle plekken waar ze gezeten hebben met heet water en zeep. Vervolgens kun je kruidnagels of lavendel als natuurlijke afschrikmiddelen gebruiken.

liefs Marion

Extra info

Bestrijding van zilvervisjes in je huis
Zo houd je zilvervisjes of papiervisjes buiten de deur
Muggenbestrijding: Hoe kom je van de muggen af?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *