Geschikte activiteiten om met mensen met dementie te doen

Aandacht en zorg voor mensen met dementie is van cruciaal belang. Omdat dementie invloed heeft op het geheugen, denkvermogen, gedrag en het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren, hebben mensen met dementie specifieke zorg nodig die gericht is op het bevorderen van hun welzijn, waardigheid en kwaliteit van leven.

Uitdagende activiteiten om met mensen met dementie te doen

Hoe belangrijk is aandacht voor mensen met dementie?

Hier zijn enkele redenen waarom aandacht voor mensen met dementie belangrijk is:

Veiligheid
Dementie kan iemand kwetsbaar maken voor verwondingen en ongelukken. Door aandacht te besteden aan hun behoeften en omgeving, kunnen risico’s zoals vallen, verdwalen of het vergeten van belangrijke dagelijkse activiteiten zoals eten of medicatie nemen, worden verminderd.

Kwaliteit van leven
Door zorg en aandacht te besteden aan iemands persoonlijke voorkeuren, hobby’s en levensgeschiedenis, kunnen zorgverleners activiteiten en routines ontwikkelen die betekenisvol zijn voor de persoon met dementie en die hun gevoel van identiteit en zelfwaarde bevorderen.

Geestelijke gezondheid
Dementie kan leiden tot depressie, angst, frustratie en sociaal isolement. Het geven van aandacht en emotionele ondersteuning kan helpen om deze problemen te verminderen en het welzijn te bevorderen.

Communicatie
Naarmate dementie vordert, kan communicatie moeilijker worden. Het is belangrijk om geduldig en respectvol te zijn en te leren communiceren op een manier die de persoon met dementie begrijpt.

Zorg voor de zorgverleners
Dementie heeft niet alleen invloed op de persoon die de diagnose krijgt, maar ook op hun familie en zorgverleners. Door aandacht te besteden aan de behoeften van mensen met dementie, kunnen zorgverleners ook strategieën ontwikkelen om met stress om te gaan en zelfzorg te beoefenen.

Respect voor de persoon
Mensen met dementie hebben het recht om met respect en waardigheid behandeld te worden. Door aandacht te besteden aan hun behoeften en wensen, kunnen we ervoor zorgen dat ze een leven leiden dat zo vol, rijk en zinvol mogelijk is, ondanks hun ziekte.

Om deze redenen en meer, is het uiterst belangrijk om aandacht te besteden aan mensen met dementie en om ervoor te zorgen dat hun zorg is afgestemd op hun unieke behoeften en voorkeuren.

Wat zijn geschikte activiteiten om met mensen met dementie te doen?

Dementie kan invloed hebben op iemands geheugen, concentratie, communicatie en motorische vaardigheden. Daarom is het belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij het huidige stadium van de ziekte en de persoonlijke interesses van de persoon. Hier zijn enkele ideeën:

Muziek en zingen
Onderzoek heeft aangetoond dat muziek kan helpen herinneringen te stimuleren en positieve gevoelens op te wekken. Je kunt samen met de persoon luisteren naar muziek die zij leuk vinden, zingen of zelfs een eenvoudig muziekinstrument bespelen.

Puzzels en spelletjes
Dit kan helpen om cognitieve vaardigheden te behouden. Denk aan eenvoudige legpuzzels, kaartspellen, bingo of bordspellen die aangepast zijn voor mensen met dementie.

Wandelen en lichte lichaamsbeweging
Als de persoon nog mobiel is, kunnen eenvoudige wandelingen in de natuur of lichte lichaamsbeweging zoals tai chi, yoga of zelfs dansen, heel bevorderlijk zijn.

Kunst en ambachten
Eenvoudige ambachtelijke projecten, zoals schilderen, kleuren of kleien kunnen therapeutisch zijn en helpen bij het uitdrukken van gevoelens en emoties.

Koken en bakken
Indien veilig en haalbaar, kan het samen bereiden van eenvoudige maaltijden of gebak een fijne activiteit zijn. De persoon kan helpen met eenvoudige taken zoals roeren, groenten wassen of de tafel dekken.

Tuinieren
Het planten en verzorgen van planten kan zeer bevredigend zijn. Zelfs als je geen toegang hebt tot een tuin, kunnen kamerplanten of vensterbank kruiden een optie zijn.

Foto’s bekijken en praten over herinneringen
Dit kan helpen om gevoelens van verbondenheid en identiteit te stimuleren.

Lezen
Voorlezen uit boeken of kranten kan zowel rustgevend als stimulerend zijn.

Huisdieren
Als het mogelijk en veilig is, kunnen interacties met dieren zeer therapeutisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan een huisdier aaien of verzorgen.

Het is belangrijk om de activiteiten flexibel te houden en aan te passen aan de behoeften en mogelijkheden van de persoon. Bovendien is het essentieel om geduldig en ondersteunend te zijn en te genieten van het moment, ongeacht het eindresultaat van de activiteit.

liefs Marion

Extra info

Faalangst: hoe kun je het overwinnen?
De beste technieken om je geheugen te verbeteren
Omgaan met dementie: Een persoonlijke en gemeenschappelijke uitdaging
Wat kun je doen aan dementie?
Geef Alzheimer geen kans

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *