Moeten we zonnepanelen schoonmaken? Hoeveel rendement scheelt dit?

Er is een algemene overtuiging dat de regen ons werk doet. Ja, je hoort het goed, moeder natuur die de klus voor ons klaart. Met elke regenbui zou de natuur onze zonnepanelen brandschoon moeten wassen. Maar is dat echt zo?

De waarheid is dat regen een deel van het vuil wegspoelt, maar niet alles. Stel je voor, je hebt net je auto gewassen en dan… vogelpoep! Frustrerend, toch? Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Ze kunnen last hebben van vogelpoep, stof, bladeren, en zelfs sneeuw in de winter. En helaas, regen is geen superkrachtige hogedrukreiniger die dit allemaal wegspoelt.

Moeten we zonnepanelen schoonmaken?

Vervuiling: Een stiekeme energie-rover

Laten we het eens hebben over de impact van vuil op de efficiëntie van zonnepanelen. Je hebt veel geïnvesteerd in je zonnepanelen en je wilt natuurlijk de maximale energieopbrengst. Maar stof en vuil kunnen feestbrekers zijn. Hoe meer vuil op je zonnepanelen, hoe minder zonlicht ze kunnen absorberen, en dat betekent minder energie.

Een onderzoek van Google (ja, dat Google) heeft aangetoond dat schoonmaken van zonnepanelen de energieopbrengst met maar liefst 12% kan verhogen. Dat is geen kattenpis! Dus, schoonmaken? Ja, het lijkt erop dat het een goed idee is.

DIY of professional? De grote schoonmaakvraag

Oké, dus we moeten onze zonnepanelen schoonmaken. Maar hoe doen we dat? Kunnen we dat zelf doen of moeten we een professional inhuren?

Het hangt er echt van af. Ben je een doe-het-zelver met een liefde voor ladders en een onwrikbare stabiliteit op grote hoogte? Ga ervoor! Maar houd er rekening mee dat je voorzichtig moet zijn. Zonnepanelen zijn niet alleen glad, maar ook kwetsbaar. Te hard schrobben of het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen kan meer kwaad dan goed doen.

Als je niet zo’n fan bent van hoogtes of als je veel zonnepanelen hebt, is het misschien een goed idee om een professional in te huren. Ja, het kost wat, maar het kan ook je energieopbrengst verhogen en de levensduur van je panelen verlengen.

Waarmee maak je een zonnepaneel schoon?

Voor de waaghalzen onder ons. Het schoonmaken van zonnepanelen is een relatief eenvoudige taak, maar het is belangrijk om de juiste hulpmiddelen en technieken te gebruiken om beschadiging te voorkomen. Hier zijn enkele richtlijnen:

Water
Gewoon water is vaak voldoende om het grootste deel van het vuil en stof van uw zonnepanelen te verwijderen.

Zachte borstel
Voor hardnekkig vuil, zoals vogelpoep of vastzittend stof, kun je een zachte borstel gebruiken. De borstel moet echt zacht zijn om te voorkomen dat je het glas van de panelen bekrast.

Schoonmaakmiddel
Als water en een zachte borstel niet genoeg zijn, kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Zorg ervoor dat het een zacht, niet-schurend schoonmaakmiddel is. Je kunt bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel aan je water toevoegen.

Slang
Een tuinslang kan handig zijn om de zonnepanelen af te spoelen na het schoonmaken. Gebruik echter geen hogedrukreiniger, want de krachtige waterstraal kan de zonnepanelen beschadigen.

Microvezeldoek
Om de zonnepanelen na het wassen droog te vegen, kun je een microvezeldoek gebruiken. Deze doeken zijn zacht en laten geen krassen of strepen achter op het glas.

Veiligheidsuitrusting
Als je zonnepanelen op het dak hebt, zorg dan voor je veiligheid. Draag stevig schoeisel, gebruik een stevige ladder en overweeg het gebruik van een veiligheidsharnas.

Professionele schoonmaakdienst
Als je niet comfortabel bent met het schoonmaken van de panelen zelf, of als ze moeilijk te bereiken zijn, kun je overwegen om een professionele schoonmaakdienst in te huren.

Laat me in de comments weten hoe vaak jij je zonnepanelen schoonmaakt. Heeft het schoonmaken een merkbaar effect op jouw energieopbrengst? Ik hoor graag van jullie!

liefs Marion

Extra info

Redenen om je elektrische fiets te verzekeren
Wat is dropshipping en hoe herken je dit?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *