Wanneer ga je nadenken over je afscheid

Wanneer ga je nadenken over je afscheid

Het klein orkest zong er jaren geleden al over, ‘over 100 jaar zijn jullie allemaal dood’. Gek idee misschien, maar ze hebben wel gelijk. De meeste van ons zullen er over 100 jaar inderdaad niet meer zijn. Hooguit een enkeling, die nu ergens in luiers rondkruipt. Of er moet de komende jaren iets worden uitgevonden om er nog een paar jaar aan vast te kunnen plakken. Wie weet…

Eindig is ook prettig

De kans is echter niet zo groot dat dit gaat gebeuren. Het vormt inspiratie voor menige actiefilm waarin de jacht op de ‘Heilige graal’ de hoofdrol speelt. Maar ja, dat is fictie. De werkelijkheid zal zijn dat we over 100 jaar gewoon dood zijn. Ik vind dat eigenlijk helemaal niet zo’n vervelend vooruitzicht. Niet dat ik suïcidaal ben of zo, integendeel. Ik geniet van het leven, maar misschien geniet ik er juist wel van omdat ik weet dat het eindig is. Zo vind ik een vakantieweek, of desnoods een paar weken, heerlijk en probeer ik daar zo optimaal mogelijk van te genieten. Maar als het een eeuwigdurende vakantie zou zijn, zou ik daar toch wat anders over denken.

Wanneer ga je nadenken over je afscheid

Wanneer ga je over de dood nadenken?

Maar op welke leeftijd ga je nou over de dood nadenken? Ik denk dat daar niet echt een leeftijd voor is. Je weet niet wanneer jouw leven stopt, je weet alleen dat naarmate je ouder wordt, de kans steeds groter wordt dat dit ‘morgen’ kan zijn, volgende week of over vijf jaar. Als je jong bent voel je jezelf nog onoverwinnelijk.
Soms moet ik lachen om Rocco, mijn puberzoon. Wat hem betreft kan hij de hele wereld aan en voelt hij zich net als Superman, onoverwinnelijk. Ondanks de skulls op zijn shirt (hij is een Iron Maiden fan) staat die man met die zeis voorlopig niet voor zijn neus.

Toch heeft ook hij al een uitvaartverzekering

Gelijk heeft hij. Als je zo jong bent, ligt de wereld nog aan je voeten. Toch heb ik vrij snel na zijn geboorte een uitvaartverzekering voor hem afgesloten. Je weet immers maar nooit. Mijn ouders hebben dat destijds ook voor mij gedaan, waardoor hij inmiddels al bijna is afbetaald. Misschien is het wel handig een keer te kijken voor hoeveel ik nu verzekerd ben, de prijzen zijn immers behoorlijk gestegen in de afgelopen jaren en ik wil natuurlijk geen ‘gat’ hebben. Misschien handig om er alsnog een kleine verzekering bij te nemen.

Wanneer ga je nadenken over je afscheid

Maar wat is een goede uitvaartverzekering?

Dat is nog wel een goede vraag, want er zijn niet alleen allerlei soorten uitvaartverzekeringen, er zijn ook nog eens heel veel verschillende aanbieders. Je zou door de bomen het bos niet meer zien. Natuurlijk wil je de nabestaanden niet opzadelen met een hoop (financieel) gedoe en het dus zo goed mogelijk regelen. Er hangt immers een behoorlijk prijskaartje aan een goed verzorgde uitvaart.

Verzekeringen vergelijken

Alleen als je de verschillende verzekeringen goed kunt vergelijken, kun je er achter komen wat voor jou de beste uitvaartverzekering is. Gelukkig sta je hierin niet alleen en zijn er organisaties die het voor jou net een tikkeltje overzichtelijker maken. Bijvoorbeeld een organisatie als Zorgvaart. Zorgvaart is een onafhankelijke informerende partij die uitvaartverzekeringen vergelijkt. Zorgvaart onderscheidt zich door de uitvaartverzekering tot in het kleinste detail te bespreken. Waar de meeste concurrenten in algemeenheden spreken, diept Zorgvaart het product uit met heldere voorbeelden en realistische rekenmodellen.

Ook veel nuttige info!

Dat klinkt goed! Op deze site kun je niet alleen verzekeringen prijstechnisch vergelijken, je vindt er ook heel veel extra informatie over uitvaartverzekeringen. Wat het is, wat de kosten zijn en nog veel meer. Misschien handig om eens een keer even op te kijken. Het is misschien niet fijn om over na te denken, maar het geeft wel een goed gevoel wanneer het allemaal goed geregeld is.

Kun je het daarna weer loslaten. Want ach, misschien zijn we over 100 jaar wel allemaal dood, maar weet je wel hoe lang 100 jaar duurt? Laten we voorlopig nog volop van het leven genieten. Juist omdat het eindig is!

Meer informatie

Blogs over een goede gezondheid
Vandaag leg ik drie roosjes neer…
Meer financiële informatie
Erfrecht – Zo zit het in elkaar!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Wanneer ga je nadenken over je afscheid

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *