Gezocht: vrijwilligers voor schoonmaakactie Noordzeestranden

Gezocht: vrijwilligers voor schoonmaakactie op Noordzeestranden

Gezocht: vrijwilligers voor schoonmaakactie Noordzeestranden. Initiatief van Stichting De Noordzee rekent af met plastic afval
Begin augustus ruimt Stichting De Noordzee, samen met zoveel mogelijk vrijwilligers, weer afval op van de Nederlandse stranden. Voor het zesde jaar op rij. Deze landelijke schoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, gaat van start op woensdag 1 augustus op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog. De tour eindigt op woensdag 15 augustus met een presentatie van de resultaten op het strand van Zandvoort.

Een berg afval: ruim veertig keer zo hoog als de Euromast

In de afgelopen vijf jaar heeft de Tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers 72.355 kg afval opgeruimd. Meer dan 10.000 volle vuilniszakken. Als je die allemaal op elkaar zou stapelen bereik je gemakkelijk een hoogte van 8000 m, ruim veertig keer zo hoog als de Euromast. De inhoud bestaat voor 93% uit plastic in de vorm van willekeurige restjes, doppen, snoep- chips- en snackverpakkingen, ballonnen en sierlinten. Daarnaast zijn het vooral netten, touwen en vispluis. Per 100 m liggen er gemiddeld zo’n 370 vervuilende afval items op het strand, een volle vuilniszak met een gewicht van gemiddeld 6,9 kg.

schoonmaakactie Noordzeestranden

Schoonmaakactie Noordzeestranden

Voor de duur van de tour is de Noordzeekust in 30 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Wie van de Nederlandse stranden houdt, zich zorgen maakt over de vervuiling en graag wil helpen schoonmaken, kan zich aanmelden via Beachcleanuptour.nl. Je vindt er alle etappes en bijbehorende informatie zoals de datum, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Ook krijg je informatie over bijzondere activiteiten zoals de hondenetappe, speciale fitnessetappe en het eindfeest. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten en een mooi feest.

schoonmaakactie Noordzeestranden

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. Haar jaarlijkse schoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners.Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 9.125 vrijwilligers in totaal 72.355 kilo afval, meer dan 10.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald.

schoonmaakactie Noordzeestranden

Meer informatie

Tips voor een afvalvrij leven: zo draag jij je steentje bij!
BBC’s Oceans, our blue planet
Meer leuke uittips & ervaringsverslagen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

schoonmaakactie Noordzeestranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *