BBC’s Oceans, our blue planet

BBC’s Oceans, our blue planet

Afgelopen maandag waren we uitgenodigd voor de feestelijke première van de grootbeeldfilm BBC’s Oceans, Our blue planet in het Omniversum in Den Haag. Een ‘thuiswedstrijd’ dus! Dus kleedden we ons naar de dresscode (business casual) en zorgden we dat we op tijd in het Omniversum waren. De film werd meer dan feestelijk gepresenteerd, met non alcoholic cocktails (die betoverend lekker waren), heerlijke hapjes en andere verwennerijen. Wanneer we echter een aantal sprekers voorafgaande aan de film horen, blijkt het met de oceanen zelf wat minder feestelijk gesteld. Het raakt me diep wanneer ik hun liefde maar vooral hun zorgen over de oceanen hoor uitspreken…

Ooit gehoord van Plastic soep?

Zo wordt de enorme berg plastic afval genoemd wat drijft op het water van de oceaan. Het plastic is afkomstig van afval wat we op straat weggooien, maar dat is niet het enige. We zorgen ook voor heel veel ‘onzichtbaar’ plastic afval. Bijvoorbeeld door het wassen van onze synthetische kleding en/of door het poetsen van onze tanden. Ook hierbij komen kleine deeltjes plastic in het water. Zo klein dat het niet zichtbaar is, maar je kunt je voorstellen dat al die kleine deeltjes bij elkaar nooit gezond kunnen zijn voor mens en dier.

Gezocht: vrijwilligers voor schoonmaakactie Noordzeestranden

BBC’s Oceans, our blue planet

Belangrijkste zuurstofleverancier

In de film grootbeeldfilm BBC’s Oceans, Our blue planet hoor je dat de oceanen zo’n 72% beslaan van het aardoppervlak en dat zij onze belangrijkste zuurstofleveranciers zijn. Ook vormen oceanen een belangrijke voedselbron. Met zoveel plastic in het water dat niet verteert langs de biologische weg, kun je je voorstellen dat deze plastic soep voor heel veel zeedieren dodelijk is. Maar vergis je niet, wij (en onze kinderen) eten zeedieren, dus ook wij krijgen die kleine deeltjes plastic gewoon weer binnen. De plastic verontreiniging van het zeewater kan dus ook onze gezondheid schaden!

BBC’s Oceans, our blue planet

Prachtige onder- en bovenwaterwereld

Gelukkig is er niet alleen kommer en kwal kwel en leven er nog heel veel (gezonde) prachtige dieren in de oceanen. De oceanen strekken zich uit van de Noordpool tot Antarctica, van Californië tot Zuid-Afrika, van Australië tot Miami en naar een diepte van maar liefst elf kilometer. Nieuwe technologieën hebben ervoor gezorgd dat de BBC verder in het onbekende kon speuren dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Daardoor konden de makers tijdens deze spectaculaire wereldreis allerlei vreemde, fascinerende wezens op film vastleggen, zoals een ingenieuze slagtandvis die in de koraalriffen gereedschap gebruikt om zijn voedsel te openen en een sluwe inktvis die zich in het onderwateroerwoud voor roofdieren verbergt achter een scherm van schelpen.

Verbazingwekkende beelden

Andere hoofdrolspelers in deze grootbeeldfilm vol verbazingwekkende beelden zijn dolfijnen, zeeotters, ijsberen, walrussen, tonijnen, adelaarsroggen, zee-egels en minder bekende oceaanbewoners zoals yeti krabben, zeekomkommers, lantaarnvissen en gestreepte kathaaien.
In de film zie je geen plastic soep voorbij drijven, maar wel heel veel prachtige zeedieren. Een genot om naar te kijken.

BBC’s Oceans, our blue planet

Nieuwe technieken

De film is te zien op het 840 m² grote scherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen. Nu nog analoog, maar als het aan de directeur van het Omnivsersum ligt, zal dit in de toekomst worden gedigitaliseerd. Een flinke investering (2 miljoen) waarvoor op dit moment nog investeerders worden gezocht. Hopelijk gaan ze die rap vinden, want dit zal de kwaliteit van het beeld en daardoor de intensiteit van de beleving alleen maar ten goede komen. Bijkomend voordeel: medewerkers hoeven niet langer met zo’n zware film (100 kg!!) te sjouwen.

BBC’s Oceans, our blue planet

Informatie over de film

De film duurt 45 minuten en is vanaf 3 juli dagelijks (op meerdere tijden per dag) te zien in het Omniversum Den Haag.

President Kennedylaan 5
2517 JK Den Haag

www.omniversum.nl
www.bbcearth.com/oceans
Tickets volwassenen: 11,75 euro
Tickets kinderen t/m 11 jaar: 9,75 euro

Trailer

Lang genieten van onze wateren

Wanneer je nog lang wilt blijven genieten van onze wateren, kijk dan ook eens op de website www.plasticsoupfoundation.org. Zij maken zich sterk voor het behoud van onze prachtige oceanen. Mocht je zelf ook je steentje willen bijdragen, probeer dan zoveel mogelijk deze tips in je dagelijkse leven te implementeren:

– voorkom het gebruik van plastic
– gebruik je eigen materiaal (neem b.v. je eigen beker mee, bestek, plasticvrije tas)
– gebruik nooit wegwerpplastic

We willen toch nog heel lang van dit soort prachtige beelden genieten en met elkaar, zowel mens als dier, een gezonde toekomst tegemoet kunnen zien. Laten we daarom zuinig worden (en/of zijn_ op onze oceanen…

BBC’s Oceans, our blue planet

Extra info

Tips voor een afvalvrij leven: zo draag jij je steentje bij!
Gezocht: vrijwilligers voor schoonmaakactie Noordzeestranden

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

BBC’s Oceans, our blue planet

Eén reactie:

  1. Prachtige beelden, de natuur is mooi ! En daar moeten we inderdaad zuinig op zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *