Het ophalen van medicijnen voor een ander, mag dit?

Medicijnen zijn een essentieel onderdeel van onze gezondheidszorg. Ze helpen ons om gezond te blijven, te herstellen van ziekte of om chronische aandoeningen onder controle te houden. Maar wat als je zelf niet in staat bent om je medicijnen op te halen bij de apotheek? Of als een dierbare dat niet kan? Kun je dan medicijnen ophalen voor een ander? Hoe regel je dat en wat heb je nodig? In dit blog leggen we het allemaal uit.

Het ophalen van medicijnen voor een ander, mag dit?

Mag je medicijnen ophalen voor een ander?

Het antwoord is ja, je mag medicijnen ophalen voor iemand anders. Maar er zijn wel enkele regels en voorwaarden aan verbonden. Deze zijn in het leven geroepen om de privacy en de veiligheid van de patiënt te waarborgen. In Nederland hebben we te maken met strenge regelgeving als het gaat om medicijnen en privacy, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wat heb je nodig om dit te regelen?

Om de potten en pillen op te halen voor een ander, heb je meestal toestemming nodig van de persoon voor wie je de medicijnen ophaalt. Deze toestemming kan mondeling zijn, maar sommige apotheken kunnen om schriftelijke toestemming vragen. Dit is een document waarin de patiënt verklaart dat hij of zij jou toestaat om de medicatie in zijn of haar naam op te halen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke medicatie de patiënt nodig heeft. De apotheek kan dit vaak wel in hun systeem zien, maar het is altijd handig om zelf ook goed geïnformeerd te zijn. Dit kan ook handig zijn als de apotheek vragen heeft of als er iets niet klopt met de medicatie.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een identificatiebewijs mee te nemen, zowel van jezelf als van de persoon voor wie je de medicijnen ophaalt. Dit hangt af van de regels van de individuele apotheek en het soort medicijnen dat je ophaalt.

Via een automaat

Als de apotheek dit niet vertrouwt of als het gebruik van het medicijn ingewikkeld is, dan wordt er contact gezocht met de patiënt zelf.

Tegenwoordig hebben veel apotheken ook de mogelijkheid om medicijnen via een automaat op te halen, de zogenaamde medicijnkluis. Dit kan vaak buiten de openingstijden van de apotheek. Je krijgt dan via een sms een code waarmee je de medicijnen uit de automaat kunt halen. Dit vereist wel een eenmalige registratie bij de apotheek. Sommige apotheken bieden ook thuisbezorging aan, wat een handige optie kan zijn als het ophalen van medicijnen lastig is. Het is altijd goed om bij je apotheek te informeren naar de voorwaarden en mogelijkheden​.

liefs Marion

Extra info

Nachtelijke plassen: Oorzaken, tips en triggers
Wat je kunt doen om de bloeddruk te verlagen
Mijn frustraties met MijnGezondheidnet

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *