Oorzaken van onverklaarbare blauwe plekken

Heb je ooit mysterieuze blauwe plekken ontdekt waarvan je niet kunt herinneren hoe je die hebt gekregen? Het is een vreemd fenomeen, toch? Nou, je bent niet de enige die dit ervaart. In feite kan het zelfs vaker voorkomen dan je denkt.

Oorzaken van onverklaarbare blauwe plekken

Onverklaarbare blauwe plekken

Een blauwe plek, of hematoom, verschijnt wanneer kleine bloedvaatjes onder je huid (capillairen) breken en lekken. Dit kan gebeuren door botsingen, kneuzingen, of… niets? Jawel, soms lijkt het alsof blauwe plekken uit het niets opduiken. Dit kan meerdere oorzaken hebben, sommige ernstiger dan andere. Wees gerust, de meeste van deze oorzaken zijn volkomen onschuldig.

Leeftijd en geslacht spelen een rol

Ten eerste, het is een feit dat vrouwen doorgaans meer kans hebben op onverklaarbare blauwe plekken dan mannen. Dit komt door verschillen in huidstructuur en hormonen. Ook met het ouder worden, kunnen we ze meer zien verschijnen. Dat komt omdat onze huid in de loop der tijd dunner wordt en minder beschermt tegen stoten en kneuzingen.

Medicatie en voeding

Bepaalde soorten medicijnen, zoals bloedverdunners en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), kunnen ook bijdragen aan het gemak waarmee je blauwe plekken krijgt. Deze medicijnen kunnen de bloedstolling beïnvloeden, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor kneuzingen.

Daarnaast kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C of K, leiden tot gemakkelijker blauwe plekken. Deze vitaminen zijn essentieel voor de bloedstolling en gezondheid van de huid. Als je niet genoeg van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit resulteren in die mysterieuze blauwe plekken.

Medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen, zoals bloedziekten, leverziekten of bepaalde soorten kanker, kunnen ook onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken. Dit komt doordat deze ziekten de bloedstolling kunnen beïnvloeden. Als je naast onverklaarbare blauwe plekken ook andere symptomen ervaart, zoals vermoeidheid, gewichtsverlies of bloedingen, neem dan contact op met je arts.

Wat te doen?

Bepaalde behandelingen kunnen de genezing versnellen en eventuele pijn te verminderen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Koelen
Breng zo snel mogelijk na het krijgen van een blauwe plek een ijspak aan op het getroffen gebied. Gebruik een dunne handdoek tussen het ijs en je huid om bevriezing te voorkomen. Koel het gebied gedurende 10-15 minuten.

Hoog houden
Als de blauwe plek op een arm of been zit, probeer dan het getroffen lichaamsdeel omhoog te houden. Dit helpt om de bloedstroom naar het gebied te verminderen, wat de zwelling kan beperken.

Rust
Geef je lichaam tijd om te herstellen. Overmatige beweging kan meer schade aan de weefsels veroorzaken en het genezingsproces vertragen.

Warmte
Na 48 uur kun je warmte aanbrengen op de blauwe plek. Dit helpt om de bloedvaten te verwijden en bloed naar het gebied te brengen om het genezingsproces te bevorderen.

Pijnstillers
Als de blauwe plek erg pijnlijk is, kun je pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Vermijd aspirine, omdat dit het bloed kan verdunnen en meer bloeding kan veroorzaken.

Welke drie kenmerken maken een blauwe plek verdacht?

Een blauwe plek kan soms wijzen op een ernstiger probleem, en er zijn bepaalde kenmerken die je in de gaten moet houden. Als je een van de volgende symptomen opmerkt, moet je mogelijk medische hulp zoeken:

Grootte en duur
Een blauwe plek die bijzonder groot is (groter dan een vuist, bijvoorbeeld) of die niet begint te genezen en te vervagen na twee weken, kan een teken zijn dat er iets anders aan de hand is.

Locatie
Blauwe plekken op bepaalde plekken, zoals rond de ogen of achter de oren (een zogenaamde ‘brilhematoom’), kunnen een teken zijn van ernstig trauma, zoals een schedelfractuur. Ook blauwe plekken op ongewone plaatsen waar je je niet gemakkelijk zou stoten, zoals je rug of je borstkas, kunnen een reden zijn tot bezorgdheid.

Pijn en zwelling
Hoewel blauwe plekken vaak wat pijnlijk en gezwollen zijn, kan ernstige of aanhoudende pijn en zwelling wijzen op een meer serieuze verwonding, zoals een breuk of een scheur in een spier of ligament. Hetzelfde geldt voor blauwe plekken die gepaard gaan met extreme gevoeligheid of een knobbeltje onder de huid.

Wanneer je een arts moet raadplegen

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel onverklaarbare blauwe plekken meestal onschuldig zijn, het soms een teken kan zijn van een onderliggende gezondheidsprobleem. Raadpleeg altijd een arts als je grote, pijnlijke blauwe plekken krijgt zonder bekende oorzaak, of als je blauwe plekken krijgt die niet verbeteren na twee weken.

liefs Marion

Extra info

De beste technieken om je geheugen te verbeteren
Symmetriedwang: Het gevecht tegen asymmetrie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *