Ontpillen

Ontpillen

Als het enigszins mogelijk is, slik ik liever geen pillen. Helemaal ontkomen kan ik niet (want na vier longembolieën slik ik nu dagelijks bloedverdunners), maar kleine kwaaltjes los ik liever op met kruiden. Rocco weet dat. Als klein kind had hij in zijn EHBO-koffertje geen ‘pilletjes’ (snoepjes) maar een busje met gedroogde kruiden. Echt zo grappig. De kruiden had hij zelf verzameld in onze tuin.

Gezonde levensstijl

Ouder worden komt met gebreken. Ik weet er helaas alles van. Veel kwaaltjes zijn te voorkomen (en/of te genezen) met een gezonde levensstijl. Bijvoorbeeld door het minimaliseren van (geraffineerde) suiker of voldoende tijd nemen voor de dagelijkse aanbevolen beweging. Echter in de hectiek van de dag, gunnen we onszelf daarvoor niet altijd voldoende tijd of we grijpen naar een makkelijke snack, in plaats van iets meer tijd te besteden aan een gezonde lunch.

Het effect van suiker

Pillen en poedertjes

Bij diverse kwaaltjes wordt ook snel naar een pilletje, poedertje of drankje gegrepen. Het is zo lekker makkelijk, maar vaak val je van het ene in het ander. Door het poedertje krijg je last van je maag. Daar krijg je dan weer een drankje voor, maar van dat drankje krijg je weer oprispingen. Gelukkig bestaat er voor de oprispingen wel weer een pilletje. Voor je het weet heb je een pillendoosje nodig om alle pillen en poeders bij te houden. Vaak is medicatie puur gericht op het onderdrukken van de symptomen en zijn de pillen en poeders niet primair gericht op het aanpakken van het probleem.

Ontpillen

Ontpillen

In dit boek helpt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom ons om te ‘ontpillen’. Hoe hou je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? Wat kun je doen om erectiestoornissen te voorkomen? Ontpillen helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft.

Wat vind ik ervan?

Het boek is erg informatief en geeft goede – gefundeerde – adviezen. Het legt uit welk alternatief je kunt nemen, wat je in je leven kunt veranderen om tot een positief resultaat te komen, zonder betuttelend of belerend te zijn. De auteur geeft je handvatten waarmee je aan de slag kunt gaan, of je het doet, is uiteindelijk aan jou. Natuurlijk is het geen wonderboek met tovermiddeltjes. Toch vind ik het boek een absolute aanrader voor iedereen die kritisch is (en wil blijven) op het slikken van medicatie. Met een gezonde levensstijl is veel medicatie overbodig…

… nu alleen de tijd om meer in beweging te komen. Ik blijf steeds steken op ‘ik ga morgen…’ Dit boek geeft echter een goede drive om ‘morgen’ te veranderen in ‘nu’!

Ontpillen

Specificaties Ontpillen

TitelOntpillen
UitgeverijAtlas contact
AuteurDavid van Bodegom
Illustrator
Aantal pagina’s336
Prijs19,99 euro
ISBN9789045036243
Bestel directBol.com

Meer informatie

Meer leuke hebbedingen
Leuke boekbesprekingen
Kraakbeen zorgt voor je lichaam
Top 5 50-plus kwaaltjes

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Ontpillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *