Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong

De bijzondere muzikale documentaire Klanken van Oorsprong vertelt het verhaal van diverse Nederlands-Indische muzikanten, die tussen 1945 en 1962 met meer dan 320.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten keren naar Nederland. De documentaire is een mozaïek van verhalen over overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerde muzikanten en de de zoektocht naar hun identiteit. Nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk wordt afgewisseld met (swingende) muziek.

Vleugje heimwee

Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten, waaronder The Tielman Brothers, Sandra Reemer, Liesbeth List, Boudewijn de Groot, Eddie en Alex van Halen, Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds), met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. Klanken van Oorsprong wordt op 21 juni door filmdistributeur Cinecitta uitgebracht in de filmtheaters.

Klanken van Oorsprong

Na de gedwongen verhuizing naar Nederland kregen Indische bands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-‘n-rollmuziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen, zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze ook veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

Klanken van Oorsprong

In de muzikale documentaire Klanken van Oorsprong maken een aantal bekende Nederlands-Indische muzikanten voelbaar in hoeverre hun traumatische jeugd tijdens de Bersiap en onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië van invloed is geweest op hun muzikale carrière in Europa en daarmee op de popmuziek in het algemeen. Klanken van Oorsprong brengt hiermee een intiem portret van diverse grote Nederlandse artiesten en de zoektocht naar hun eigen identiteit.

Klanken van Oorsprong

Extra info

Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Klanken van Oorsprong – Onze ervaring

Bronvermelding

Tekst & foto’s: Marion Middendorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *