De historie van gevulde speculaas (en hoe je het zelf kunt maken)

De oorsprong van gevulde speculaas neemt ons mee op een sfeervolle reis door de Nederlandse cultuur en tradities. Stel je voor: de knusse, oude straten van Nederland in de late middeleeuwen, waar de geur van specerijen en vers gebakken lekkernijen in de lucht hangt.

Het hart van gevulde speculaas ligt in de speculaaskruiden, een mengsel dat de Nederlandse kooplieden meebrachten van overzee. Deze kruiden waren ooit zo kostbaar dat ze alleen voorbehouden waren aan de rijke elite. Denk aan kaneel uit Sri Lanka, nootmuskaat van de Banda-eilanden, kruidnagel uit Indonesië, en gember uit India. Deze exotische kruiden maakten van speculaas een ware delicatesse.

De historie van gevulde speculaas (en hoe je het zelf kunt maken)

Sinterklaas en gevulde speculaas

Gevulde speculaas is nauw verbonden met de viering van Sinterklaas. Dit feest, ter ere van Sint-Nicolaas, de beschermheilige van kinderen, bracht gezinnen samen. In deze gezellige setting werd gevulde speculaas een symbool van samenzijn en verwennerij.

De echte transformatie tot de gevulde speculaas die we nu kennen, kwam met de toevoeging van amandelspijs, een zoete, rijke vulling gemaakt van gemalen amandelen, suiker en ei. Amandelspijs, met zijn eigen rijke geschiedenis, voegde een extra laag van luxe en smaak toe aan het al heerlijke speculaas.

Een feest van nostalgie

Gevulde speculaas is meer dan gewoon een lekkernij; het is een stukje nostalgie. Elk hapje neemt je mee naar de gezellige huiskamers van vroeger, waar families samenkwamen rond de haard, genietend van de warmte en de zoete geuren van speculaas en amandelspijs. Het is een herinnering aan kinderlijke opwinding, aan de vooravond van Sinterklaas, waar de lucht gevuld was met verwachting en de geur van specerijen.

Zo blijft gevulde speculaas, met zijn rijke geschiedenis en diepe culturele wortels, een tijdloze traktatie die ons herinnert aan de warmte en gezelligheid van de Nederlandse tradities en feestdagen. Het is een stukje erfgoed, zorgvuldig bewaard en doorgegeven door generaties, een zoete herinnering aan de rijke geschiedenis van Nederland.

Recept voor gevulde speculaas

Ingrediënten

 • Voor het speculaasdeeg
  • 300g bloem
  • 150g donkerbruine basterdsuiker
  • 200g koude boter
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 tl speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 2 el melk
 • Voor de amandelspijsvulling
  • 300g amandelmeel
  • 250g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • Rasp van 1 citroen

Bereidingswijze

Speculaasdeeg
Meng de bloem, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout. Snijd de koude boter in kleine stukjes en voeg deze toe. Voeg de melk toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs
Meng het amandelmeel met de suiker, eieren en citroenrasp tot een stevige pasta.

Samenstellen
Verdeel het speculaasdeeg in twee gelijke delen. Rol één deel uit en leg het in een beboterde bakvorm. Verdeel de amandelspijs erover en dek af met het andere uitgerolde deel deeg.

Bakken
Bak de gevulde speculaas in een voorverwarmde oven op 175°C voor ongeveer 40 minuten, tot het mooi goudbruin is.

Afkoelen en serveren
Laat de speculaas afkoelen voordat je deze in stukken snijdt. Serveer met een kop warme thee, chocolademelk of koffie.

Tips voor het perfecte resultaat

Speculaaskruiden
Deze zijn essentieel voor de kenmerkende smaak. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf maken door kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en kardemom te mengen.

Boter
Zorg dat de boter koud is voor het beste resultaat.

Rusttijd
Het laten rusten van het deeg in de koelkast is cruciaal voor de textuur.

Geniet van je zelfgemaakte gevulde speculaas! Deze traditionele lekkernij brengt zeker een gevoel van nostalgie en gezelligheid tijdens de feestdagen.

liefs Marion

Extra info

Versgebakken cake, een heerlijk plakje nostalgie
De geschiedenis van het paard van Sinterklaas
Nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest, zelf gemaakt!
Koekjes bakken: Zo bak je de lekkerste koekjes!
Met dit basisrecept bak je de allerlekkerste cake

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *