De geschiedenis van het paard van Sinterklaas

De Sinterklaasgekte is inmiddels weer los gebroken. Sint is weer in het land, met zijn pieten en zijn paard. het grootste kinderfeest is weer begonnen en menig kind zit ’s avonds weer gekluisterd aan de buis, Sinterklaasjournaal te kijken. Het is een bekend plaatje, Sint op zijn paard. Maar waar komt het paard van Sinterklaas eigenlijk vandaan? Heeft hij altijd Ozosnel geheten? En heeft zijn paard ook nog een symbolische waarde?

De geschiedenis van het paard van Sinterklaas

Een belangrijke rol

Het paard van Sinterklaas speelt een belangrijke rol in de viering van Sinterklaas. Volgens de traditie is dit paard wit van kleur en draagt de naam “Amerigo” in Nederland en “Slecht Weer Vandaag” in Vlaanderen. Deze namen en de traditie van het paard zijn echter relatief modern en zijn niet terug te vinden in de oorspronkelijke legendes rondom Sint-Nicolaas.

De legende van Sint-Nicolaas, de basis voor de moderne Sinterklaas, gaat terug tot de 4e eeuw. Sint-Nicolaas was een bisschop in Myra (het huidige Turkije) en stond bekend om zijn goedheid en vrijgevigheid. In de loop der eeuwen evolueerde het beeld van Sint-Nicolaas tot de meer seculiere figuur van Sinterklaas.

Wit paard

Het gebruik van een paard in de Sinterklaasviering komt waarschijnlijk voort uit de Germaanse mythologie, waarin goden en andere mythische figuren vaak paarden gebruikten. In sommige vroege versies van het Sinterklaasverhaal reisde hij op een wit paard, wat mogelijk verwijst naar de Germaanse god Wodan, die ook op een wit paard reed. Dit symboliseerde zuiverheid en kracht.

De naam Amerigo werd voor het eerst gebruikt in Nederland in de tweede helft van de 20e eeuw. Deze naam werd populair door het kinderprogramma dat Sinterklaas en zijn paard portretteerde. In Vlaanderen kreeg het paard de naam Slecht Weer Vandaag, een humoristische verwijzing naar het feit dat Sinterklaas vaak in de koude en regenachtige novembermaand in België aankomt.

Nobele dieren

Het paard van Sinterklaas wordt vaak afgebeeld als een wit steigerend paard, wat aansluit bij de traditionele beeldtaal van krachtige en nobele paarden. In de moderne viering speelt het paard een centrale rol in de jaarlijkse intocht van Sinterklaas, waarbij het door steden en dorpen paradeert, vaak met Sinterklaas op zijn rug.

De paarden van Sinterklaas tijdens de intocht

Tijdens de intochten van Sinterklaas zijn door de jaren heen, verschillende paarden gebruikt. Het was pas in 1950 dat het paard van Sinterklaas een officiële naam kreeg. Tussen 1950 en 1955 was Majestuoso het paard dat Sinterklaas begeleidde tijdens de nationale intochten. Na deze periode nam Bionda Majestuoso de teugels over. In 1959 begon een nieuw tijdperk met Bianca als het paard van Sinterklaas, die deze taak tot 1963 vervulde. Het jaar 1964 zag een unieke wisseling, waarbij Petra de eer had om Sinterklaas voor dat jaar te vergezellen.

Tussen 1965 en 1974 wordt de naam “Sasmona” voor verschillende schimmels gebruikt. Van 1974 tot 1986 wordt de schimmel “Nico” genoemd, dan krijgt “Jasper” 2 jaar de eer en in 1989 mag het paard Juan Sinterklaas overal naar toe brengen.

Wel schimmel, geen schimmel, wel schimmel

Pas in 1990 maken we kennis met Amerigo. Dit blijft hij doen tot zijn pensioen in 2010. Daarna volgt Okki, maar hij wordt tot en met 2018 ook nog vaak Amerigo genoemd. In 2018 maken we kennis met Ozosnel. Dit paard bleek echter geen schimmel, maar een zwart paard. In de beginperiode (ook tijdens de landelijke intocht) was Ozosnel echter nog wel wit, doordat Paardenpiet hem aanvankelijk nog wit schilderde. Doordat deze verf niet waterbestendig was, verzon de Paardenpiet dat Ozosnel koudwatervrees had. Dit was ook de reden waarom Sinterklaas niet per boot aankwam, maar per stoomtrein.

Omdat een zwart paard in het donker niet goed te zien is voor de pieten werd Ozosnel door Sinterklaas zelf weer wit gemaakt, nu met zijn eigen baardenwit, dat wel watervast is. De naam van Ozosnel komt voort uit het Sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen. In dat liedje komt de volgende tekst voor: “Ja, hij rijdt in donk’re nachten, Op zijn paardje, o zo snel.” En daaruit is de naam Ozosnel voort gekomen.

En tot op heden heet het paard van Sinterklaas nog steeds “Ozosnel“.

liefs Marion

Extra info

De historie van gevulde speculaas (en hoe je het zelf kunt maken)
Nostalgisch smakelijk Sinterklaasfeest, zelf gemaakt!
Koekjes bakken: Zo bak je de lekkerste koekjes!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *