The equalizer 2

The equalizer 2

Gisterenavond waren we, wederom op uitnodiging van Universal Pictures, aanwezig op de première van The Equalizer 2. Dat betekent dat er dus blijkbaar al eens een eerste deel heeft moeten zijn. Helaas heb ik die film niet gezien. Betekent dit dat je dan ook niet naar deel 2 kunt gaan? Nope. Je kunt zonder problemen naar deel 2 want de film is prima te volgen, ook als je deel 1 niet hebt gezien. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen en terug naar het begin van de film.

Leuke weetjes

Wist je trouwens dat deze film een Nederlands tintje heeft? De muziek ‘Animal Sauvage’ in deze film is namelijk gemaakt door ‘onze eigen’ Brainpower. Nog een leuk feitje, dit is de eerste keer dat Denzel heeft mee gewerkt aan een sequel. Een echte primeur dus.

The equalizer 2

Wat is de Equalizer voor een soort film?

Gedurende de film heb ik mij deze vraag diverse keren afgevraagd, want wat is The Equalizer 2 voor een film? Voor een echte actiefilm bevat de film eigenlijk te weinig actie. Bij een actiefilm verwacht ik te schieten van de ene wilde achtervolging in de andere worstelspektakel en daarvoor bevat de film teveel serieuze (en vaak moralistische) dialogen. Is het dan een thriller? Spannend is de film wel, maar ik wil het ook zeker geen thriller noemen. Is het dan een detective? Nou eigenlijk ook niet, want daarvoor heeft de film weer te veel actie. Kortom, de film laat zich niet vangen in één genre, maar is juist een mengeling van diverse genres.

The equalizer 2

Denzel Washington

Dit soort rollen zijn Denzel op zijn lijf geschreven. Ze passen hem als een tweede huid en hij is meer dan geloofwaardig in zijn rol. Dat maakt het fijn om naar te kijken. De rol past zo goed, dat het lijkt alsof de film rondom zijn persoonlijkheid is geschreven, in plaats van dat hij voor de rol is gecast. Zoiets. Aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat je eigenlijk vooraf al een beetje weet wat je kunt verwachten en de film daardoor een tikkeltje voorspelbaar wordt. Zoiets als ‘If you see one, you see them all’.

The equalizer 2

Het verhaal

Ondanks dat de film redelijk weet te boeien ben ik gedurende de film toch wat teleurgesteld in de vele clichés en het hoge ‘Hollywoodgehalte’ (feelgood lijkt een must) die in het verhaal verwerkt zitten. De donkere jongen in een achterstandswijk die aan lagerwal dreigt te raken door zich aan te willen sluiten bij een drugsbende, de slechte blanken en de über altruïstische inborst van McCall die alleen maar heldendaden lijkt te kunnen verrichten. Hij lijkt wel een vleesgeworden engel. Met een paar clichés is niks mis mee, maar je kunt het ook overdrijven. Jammer, want ‘less’ zou in dit geval absoluut ‘more’ zijn geweest.

The equalizer 2

Teleurstellend

Over het verloop van het verhaal ga ik niet teveel vertellen. Ik zou zomaar het plot kunnen verklappen en dat is niet fijn. Het einde vond ik echter erg teleurstellend. Er wordt gedurende de film toegewerkt naar een climax en het lijkt alsof de schrijver juist op het laatst geen tijd meer had of er geen zin meer in had, waardoor het niet meer dan een losse flodder wordt. Absoluut niet bevredigend, hier had meer uitgehaald kunnen worden. De acties gaan te makkelijk en zijn voorspelbaar. Jammer, want de slotscene haalt hiermee het niveau van de rest van de film naar beneden.

The equalizer 2

Het bekijken waard?

De film is mooi gemaakt en goed geschoten, dat is absoluut een feit. Ondanks clichés en voorspelbaarheid weet de film toch wel te boeien. Dit komt vooral door de goede acteerprestaties. De charismatische Denzel is gewoon een fijne speler om naar te kijken zodat je sommige dingen snel vergeeft, maar ook ‘eigen rechter spelen’ heeft een grens en voor mijn gevoel wordt deze te ver overschreden waardoor de film aan geloofwaardigheid verliest. Jammer.

Meer dan een 7- kan ik jammer genoeg de film niet geven. Misschien had Denzel zich toch beter trouw kunnen blijven aan zijn principe nooit een vervolg te maken.

Sfeerimpressie première The equalizer 2

The equalizer 2

Cast

Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Bill Pullman, Melissa Leo.
Regisseur: Antoine Fuqua

Trailer

Extra info

Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Meer spannende of leuke bioscoopfilms
Facebook – The EqualizerNL

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

The equalizer 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *