Schilderlessen geïnspireerd door Van Gogh

Als er één kunstenaar is wiens werk tot op de dag van vandaag blijft inspireren en ontroeren, dan is het wel Vincent van Gogh. Zijn levendige kleurgebruik, kenmerkende penseelstreken en intense emoties nodigen uit tot ontdekken en nadoen. Wil jij schilderen zoals Van Gogh? Trek je oude kleren maar aan en ga mee op een artistieke reis!

Schilderlessen geïnspireerd door Van Gogh

Wie was Vincent van Gogh?

Voordat we beginnen met kwast en verf, duiken we eerst even in het leven van deze fascinerende kunstenaar. Geboren in 1853 in het Brabantse Zundert, groeide Vincent op in een liefdevol gezin met diverse broers en zussen. Maar het pad naar succes als kunstenaar was niet gemakkelijk. Hij begon pas met schilderen op latere leeftijd en kende veel persoonlijke tegenslagen. Desondanks bleef hij altijd schilderen en liet hij een indrukwekkend oeuvre na.

Het kleurenpalet van Van Gogh: Voel de Emotie

Eén van de meest opvallende aspecten van Van Goghs kunst is zijn kleurgebruik. Hij gebruikte kleur niet alleen om de realiteit weer te geven, maar vooral om zijn emoties en gevoelens te uiten.

Ga voor gewaagde kleuren
Probeer ongewone kleurencombinaties en laat je niet beperken door wat ‘realistisch’ is. Een hemel kan bij jou oranje zijn, een veld paars.

Studie van kleuren
Duik in de kleurenleer. Hoe werken complementaire kleuren? Wat gebeurt er als je bepaalde kleuren naast elkaar zet? Van Gogh was hier een meester in.

Penseelstreken die spreken

Van Gogh’s kenmerkende penseelstreken – dik, impulsief en energiek – brengen zijn schilderijen tot leven.

Experimenteer
Neem een groot stuk papier of canvas en probeer verschillende soorten streken uit. Lange halen, korte tikken, draaiende bewegingen.

Dikke verf
Durf ook te werken met dikke lagen verf. Hierdoor krijgt je schilderij meer textuur en diepte.

Emotie

Van Gogh was niet bang om zijn gevoelens op het canvas te laten zien. Of hij nu vreugde, verdriet of verwarring voelde, het kwam allemaal in zijn kunst terecht.

Wat voel jij?
Probeer tijdens het schilderen echt in contact te komen met je gevoelens. Laat ze los op het doek. Schilder niet alleen wat je ziet, maar ook wat je voelt.

Inspiratie uit de natuur

Hoewel Van Gogh ook portretten en stadsgezichten schilderde, vond hij zijn grootste inspiratie in de natuur. Van bloeiende boomgaarden tot rustige graanvelden, hij zag schoonheid in elk landschap.

Naar buiten
Neem je schilderspullen mee en ga naar buiten. Probeer de wereld om je heen te vangen, net zoals Van Gogh dat deed.

Durf te leren en te groeien

Van Gogh’s stijl veranderde enorm gedurende zijn carrière. Hij was nooit bang om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen.

Blijf nieuwsgierig
Probeer verschillende technieken, stijlen en materialen. Zoek naar wat voor jou werkt en blijf jezelf uitdagen.

Tips voor de beginnende ‘Van Gogh’

Bezoek een museum
Niets is meer inspirerend dan het echte werk van dichtbij zien. Bezoek bijvoorbeeld het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Durf fouten te maken
Niet elk schilderij zal een meesterwerk zijn, en dat hoeft ook niet. Het gaat om het proces en het plezier van het schilderen.

Investeer in goede materialen
Een goede kwaliteit verf en penselen maken echt een verschil.

In de voetsporen treden van een grootmeester als Vincent van Gogh is natuurlijk niet gemakkelijk. Maar met passie, oefening en een beetje lef kom je al een heel eind. Laat je inspireren, pak je penselen en duik in de wereld van kleuren, emoties en natuur. En wie weet, misschien schuilt er in jou ook een kleine Van Gogh!

liefs Marion

Extra info

Zelf zeep maken, wat heb je nodig?
De leukste kaartspellen voor een onvergetelijke avond
Ben je er klaar voor om je eigen bijen te houden?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *